Haker koji je otkrio kako hakovati Microsoft nalog nagrađen sa 50000 dolara

Vesti, 04.03.2021, 10:30 AM

Haker koji je otkrio kako hakovati Microsoft nalog nagrađen sa 50000 dolara

Istraživač Laksmen Mutaja nagrađen je sa 50000 dolara za otkrivanje ranjivosti koja omogućava preuzimanje bilo kog Microsoft naloga. Međutim, ovo se odnosi samo na korisničke naloge.

Mutaja je prethodno otkrio bag u Instagramu koji se mogao koristiti za preuzimanje naloga, posle čega je na isti način testirao zaštite Microsoft naloga.

Da bi resetovala lozinka za Microsoft nalog, kompanija zahteva email adresu ili broj telefona korisnika na stranici „Zaboravljena lozinka“. Sedmocifreni sigurnosni kod se zatim šalje kao metod verifikacije i treba ga uneti na istoj stranici da bi se kreirala nova lozinka.

Posle brute-force napada kojim je moguće doći do sedmocifrenog koda, moguće je resetovanje lozinke bez dozvole vlasnika naloga. Međutim, da bi se ovakvi napadi zaustavili, Microsoft koristi neke zaštite - ograničava veliki broj pokušaja i šifruje sedmocifreni kod koji se zatim šalje na proveru.

Mutaja je ipak uspeo da savlada Microsoftove zaštite i „automatizuje čitav proces od šifrovanja koda do slanja više istovremenih zahteva“.

Njegov eksperiment je imao 1000 pokušaja slanja koda, ali je 122 prošlo, dok su ostali rezultirali greškom i dalji zahtevi sa probnog naloga su bili blokirani.

Međutim, slanjem istovremenih zahteva, kao što je to radio i sa Instagram nalogom, istraživač je uspeo da zaobiđe i šifrovanje i mehanizam blokiranja sve dok nije bilo kašnjenja u zahtevima, jer je prema njegovim rečima, čak i nekoliko „milisekundi“ bilo dovoljno da se zahtevi otkriju i stave na crnu listu.

Treba napomenuti, da je na ovaj način moguće hakovati Microsoft naloge koji nemaju omogućenu dvofaktornu autentifikaciju (2FA). Kod onih gde je ona omogućena, potrebno je zaobići i tu zaštitu naloga da biste promenili lozinku.

On je testirao napad i na takvom nalogu i otkrio da je i takva zaštita ranjiva na ovu vrstu napada. Napadač mora da unese najpre šestocifreni kod za 2FA kod koji generiše aplikacija Microsoft Authenticator, pa se tek onda traži sedmocifreni kod poslat emailom ili na broj telefona. Tek posle toga je moguće promeniti lozinku.

“Sve u svemu, napadač mora da pošalje sve moguće šestocifrene i sedmocifrene sigurnosne kodove, što bi bilo oko 11 miliona pokušaja zahteva, koji moraju da budu poslati istovremno da bi se promenila lozinka bilo kod Microsoft naloga (uključujući i one sa omogućenom 2FA)”, kaže Mutaja.

Međutim, u stvarnim scenarijima ovakav napad nije jednostavan i za njega je potrebna velika računarska snaga, kao i 1000 IP adresa da bi bio uspešan.

Mutaja je obavestio Microsoft o svom otkriću. On je rekao da je Microsoft “brzo prepoznao problem” i da je zakrpa izdata u novembru 2020.

Microsoft je ovu ranjivost okvalifikovao kao „važnu“ zbog složenosti izvođenja napada.

Nagradu u iznosu od 50000 dolara kompanija je isplatila 9. februara putem platforme HackerOne, koja je partner Microsofta. Microsoft inače nudi istraživačima između 1500 i 100000 dolara za validne izveštaje o bagovima.

Microsoft Security Response Center zahvalio se istraživaču na pomoći.

Foto: Microsoft


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje