Hakeri kradu Steam naloge novom tehnikom napada

Vesti, 15.09.2022, 12:30 PM

Hakeri kradu Steam naloge novom tehnikom napada

Tehnika napada „pregledač u pregledaču” („Browser-in-the-Browser”) postaje sve popularnija među hakerima koji je trenutno koriste za krađu Steam akreditiva.

„Browser-in-the-Browser” je relativno nova metoda napada koja uključuje kreiranje lažnih prozora pregledača unutar aktivnog prozora, što omogućava napadaču da žrtvi prikaže iskačuću stranicu za prijavljivanje za ciljanu uslugu.

Na napade na Steam naloge upozorio je Group-IB koji je objavio izveštaj o novoj kampanji koja koristi metodu „pregledač u pregledaču”, a meta napada su Steam nalozi, pre svih, nalozi profesionalnih igrača. Cilj napadača je da prodaju pristup tim nalozima, a vrednost nekih istaknutih Steam naloga se kreće između 100.000 i 300.000 dolara.

Group-IB izveštava da fišing alat koji se koristi u ovoj kampanji nije široko dostupan na hakerskim forumima ili veb sajtovima mračnog veba. Privatno ga koriste hakeri koji se okupljaju na Discord ili Telegram kanalima kako bi koordinisali napade.

Potencijalne žrtve su ciljane direktnim porukama na Steamu, gde se pozivaju da se pridruže timu za LoL, CS, Dota 2 ili PUBG turnire.

Linkovi koje hakeri dele dovešće mete napada do fišing sajta navodne organizacije koja sponzoriše takmičenja.

Da bi se pridružili timu i učestvovali u takmičenju, od posetilaca se traži da se prijave preko svog Steam naloga. Međutim, prozor stranice za prijavu koji se pojavljuje nije stvarni prozor pregledača koji prekriva postojeći veb sajt, već lažni prozor kreiran na trenutnoj stranici, što otežava žrtvi da prepozna napad.

Odredišne stranice podržavaju čak 27 jezika, otkrivajući jezik iz podešavanja pregledača žrtve i učitavajući odgovarajuću stranicu.

Kada žrtva unese svoje podatke za prijavljivanje, novi obrazac od nje traži da unese 2FA kod. Ako je drugi korak neuspešan, prikazuje se poruka o grešci. Ali ako je autentifikacija uspešna, korisnik se preusmerava na URL naveden u C2, i obično se radi o legitimnoj adresi, kako žrtva ne bi shvatila da joj je nalog hakovan.

U tom trenutku, podaci za prijavljivanje žrtve su već ukradeni i poslati hakerima koji obično brzo otimaju Steam naloge, menjajući lozinke i imejl adrese kako bi otežali žrtvama da povrate kontrolu nad svojim nalozima.

Kako da prepoznate ovakav napad?

Proverite da li je na traci zadataka otvoren novi prozor. Ako ne postoji novi prozor na traci zadataka, onda ovo nije pravi prozor. Nažalost, Windows 11 trenutno ne podržava razgrupisavanje programa na traci zadataka kao Windows 10.

Pokušajte da promenite veličinu prozora. Ako to nije moguće, verovatno je lažni prozor pregledača.

Lažni prozori će se zatvoriti ako ih minimizirate.

Uvek pokušajte da prevučete iskačući prozor na ivicu pregledača. Ako ide ispod granica pregledača, onda je to lažni prozor.

Budite veoma oprezni sa porukama primljenim na Steamu, Discordu ili drugim platformama u vezi sa igrama i izbegavajte da otvarate linkove koje šalju ljudi koje ne poznajete.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Vlasnik LastPass-a GoTo objavio da su hakeri ukrali šifrovane rezervne kopije podataka korisnika

Vlasnik LastPass-a GoTo objavio da su hakeri ukrali šifrovane rezervne kopije podataka korisnika

Kompanija GoTo (ranije LogMeIn) koja je vlasnik LastPassa je objavila da su neidentifikovani napadači uspeli da ukradu šifrovane rezervne kopije pod... Dalje

FBI: Hakeri iz Severne Koreje stoje iza krađe 100 miliona dolara

FBI: Hakeri iz Severne Koreje stoje iza krađe 100 miliona dolara

Američki Federalni istražni biro (FBI) potvrdio je da hakerske grupe Lazarus i APT38, povezane sa Severnom Korejom, stoje iza krađe oko 100 miliona... Dalje

Hakovan Riot Games, odloženo objavljivanje zakrpa za igre

Hakovan Riot Games, odloženo objavljivanje zakrpa za igre

Proizvođač video igara, Riot Games, koji stoji iza naslova League of Legends, Valorant, Legends of Runeterra i Teamfight Tactics, objavio je da je h... Dalje

WhatsApp kažnjen sa 5,5 miliona evra zbog kršenja zakona o zaštiti podataka korisnika

WhatsApp kažnjen sa 5,5 miliona evra zbog kršenja zakona o zaštiti podataka korisnika

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) kaznila je WhatsApp sa 5,5 miliona evra zbog kršenja Opšte uredbe EU o zaštiti podataka (GDPR) prilikom o... Dalje

Hakovano 35000 PayPal naloga, PayPal resetovao lozinke

Hakovano 35000 PayPal naloga, PayPal resetovao lozinke

PayPal je poslao obaveštenje o hakovanju naloga hiljadama korisnika u kome se navodi da su hakeri u periodu od 6. do 8. decembra pokušali da pristup... Dalje