Hakeri kradu Steam naloge novom tehnikom napada

Vesti, 15.09.2022, 12:30 PM

Hakeri kradu Steam naloge novom tehnikom napada

Tehnika napada „pregledač u pregledaču” („Browser-in-the-Browser”) postaje sve popularnija među hakerima koji je trenutno koriste za krađu Steam akreditiva.

„Browser-in-the-Browser” je relativno nova metoda napada koja uključuje kreiranje lažnih prozora pregledača unutar aktivnog prozora, što omogućava napadaču da žrtvi prikaže iskačuću stranicu za prijavljivanje za ciljanu uslugu.

Na napade na Steam naloge upozorio je Group-IB koji je objavio izveštaj o novoj kampanji koja koristi metodu „pregledač u pregledaču”, a meta napada su Steam nalozi, pre svih, nalozi profesionalnih igrača. Cilj napadača je da prodaju pristup tim nalozima, a vrednost nekih istaknutih Steam naloga se kreće između 100.000 i 300.000 dolara.

Group-IB izveštava da fišing alat koji se koristi u ovoj kampanji nije široko dostupan na hakerskim forumima ili veb sajtovima mračnog veba. Privatno ga koriste hakeri koji se okupljaju na Discord ili Telegram kanalima kako bi koordinisali napade.

Potencijalne žrtve su ciljane direktnim porukama na Steamu, gde se pozivaju da se pridruže timu za LoL, CS, Dota 2 ili PUBG turnire.

Linkovi koje hakeri dele dovešće mete napada do fišing sajta navodne organizacije koja sponzoriše takmičenja.

Da bi se pridružili timu i učestvovali u takmičenju, od posetilaca se traži da se prijave preko svog Steam naloga. Međutim, prozor stranice za prijavu koji se pojavljuje nije stvarni prozor pregledača koji prekriva postojeći veb sajt, već lažni prozor kreiran na trenutnoj stranici, što otežava žrtvi da prepozna napad.

Odredišne stranice podržavaju čak 27 jezika, otkrivajući jezik iz podešavanja pregledača žrtve i učitavajući odgovarajuću stranicu.

Kada žrtva unese svoje podatke za prijavljivanje, novi obrazac od nje traži da unese 2FA kod. Ako je drugi korak neuspešan, prikazuje se poruka o grešci. Ali ako je autentifikacija uspešna, korisnik se preusmerava na URL naveden u C2, i obično se radi o legitimnoj adresi, kako žrtva ne bi shvatila da joj je nalog hakovan.

U tom trenutku, podaci za prijavljivanje žrtve su već ukradeni i poslati hakerima koji obično brzo otimaju Steam naloge, menjajući lozinke i imejl adrese kako bi otežali žrtvama da povrate kontrolu nad svojim nalozima.

Kako da prepoznate ovakav napad?

Proverite da li je na traci zadataka otvoren novi prozor. Ako ne postoji novi prozor na traci zadataka, onda ovo nije pravi prozor. Nažalost, Windows 11 trenutno ne podržava razgrupisavanje programa na traci zadataka kao Windows 10.

Pokušajte da promenite veličinu prozora. Ako to nije moguće, verovatno je lažni prozor pregledača.

Lažni prozori će se zatvoriti ako ih minimizirate.

Uvek pokušajte da prevučete iskačući prozor na ivicu pregledača. Ako ide ispod granica pregledača, onda je to lažni prozor.

Budite veoma oprezni sa porukama primljenim na Steamu, Discordu ili drugim platformama u vezi sa igrama i izbegavajte da otvarate linkove koje šalju ljudi koje ne poznajete.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Neočešljana kosa ili neadekvatna odeća najmanji su problemi učesnika video konferencije koji nose naočare. Prema nedavno objavljenom istraživanj... Dalje

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Čak i oni koji najviše vode računa o privatnosti često su primorani da podele na internetu svoje lične podatke, a čim podelite svoje podatke suo... Dalje

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft je objavio novo ažuriranje koje donosi nekoliko novih bezbednosnih funkcija Windows 11 operativnom sistemu (OS). Spisak, između ostalog, u... Dalje

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Google Chrome ima brojne korisne funkcije, a jedna od njih je provera pravopisa. Osim standardne provere pravopisa, Chrome nudi i „poboljšanu p... Dalje

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

Američki izdavač video igara 2K potvrdio je da je njegova platforma za podršku hakovana i korišćena za slanje poruka sa linkom preko koga se dis... Dalje