Hakerska grupa AFT13 od prevara sa reklamama dnevno zarađuje 5 miliona dolara

Vesti, 22.12.2016, 02:30 AM

Hakerska grupa AFT13 od prevara sa reklamama dnevno zarađuje 5 miliona dolara

Grupa sajber kriminalaca dnevno zaradi između 3 i 5 miliona dolara od američkih brendova i medijskih kompanija u do sada najvećoj prevari sa reklamama.

Kompanija White Ops koja se bavi prevencijom internet prevara otkrila je prevaru sa oglasima, kampanju koja je nazvana Methbot, koja automatski dnevno generiše više od 300 miliona lažnih prikaza video oglasa.

Kriminalna grupa koja je odgovorna za ovu kampanju, nazvana AFT13, razvila je Methbot robobrowser koji imitira sve neophodne interakcije potrebne za pokretanje, izvršenje i završetak oglasnih transkacija.

Pretpostavlja se da hakeri grupe AFT13 nalaze u Rusiji. Oni su registrovali više od 6000 domena i 250267 različitih adresa koje imitiraju brendove i imena istaknutih web sajtova kao što su ESPN, Vogue, CBS Sports, Fox News i Huffington Post i prodaju lažan prostor za video oglase.

Sajber kriminalci koji stoje iza ove kampanje koriste između 800 i 1200 servera u centrima podataka u Teksasu i Amsterdamu za 570000 botova sa lažnim IP adresama, od kojih većina pripada SAD, zbog čega izgleda kao da oglase gledaju američki posetioci. Svrha ovih centara podataka je hostovanje na JavaScriptu baziranih browsera koji su zaslužni za lažne klikove, prijave i preglede oglasa za video reklame prikazane na legitimnim ili lažnim sajtovima.

Sajber kriminalci na taj način obmanjuju marketing tržište stvarajući utisak da oglasni sadržaj gledaju pravi posetioci web sajtove, iako ustvari ove video oglase gledaju lažni gledaoci, zahvaljujući automatizovanom softveru koji imitira gledanje oglasa. Tako botovi deluju kao pravi gledaoci video oglasa, čemu doprinose i automatski lažni klikovi, pokreti miša i login informacije za društvene mreže.

Ova armija botova gleda više od 300 miliona oglasa dnevno, od čega kriminalci zarađuju 13,04 dolara za 1000 lažnih pregleda.

Ako se ovaj broj pomnoži sa više od 570000 kompromitovanih IP adresa, jasno je koliki je novac u pitanju.

Kompanija White Ops procenjuje da je Methbot zaslužan za 200 i 300 miliona pregleda lažnih video oglasa dnevno, da cilja oko 6000 izdavača i da ostvaruje zaradu između 3 i 5 miliona dolara za 24 sata.

White Ops je primetio ovu kampanju prošle godine u septembru (pdf), da bi ona u oktobru ove godine značajno bila intenzivirana.

U poređenju sa sličnim prevarama, Methbot je jedinstven po tome što se oslanja na servere cenatara podataka, umesto na bot mreže sastavljenih od računara i smart telefona inficiranih malverom, kao što je ZeroAccess, Chameleon, Ponmocup, Million-Machine i HummingBad.

White Ops je obavestio FBI sa kojim već nedeljama sarađuje u vezi ove prevare.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

U Windows Store otkriveno 8 malicioznih aplikacija

U Windows Store otkriveno 8 malicioznih aplikacija

Kompanija Symantec otkrila je osam aplikacija objavljenih u Microsoft Store koje su se bavile rudarenjem Monera o čemu njihovi korisnici ništa nisu ... Dalje

Google Chrome će sprečavati web sajtove da detektuju režim privatnog pregledavanja

Google Chrome će sprečavati web sajtove da detektuju režim privatnog pregledavanja

Nova verzija Google Chromea blokiraće web sajtove koji izbegavaju postojeću implementaciju privatnog režima pregledavanja (Incognito mode) da bi u... Dalje

Novi fišing napad može da prevari i najopreznije među vama

Novi fišing napad može da prevari i najopreznije među vama

Kako proveravate da li je web sajt koji traži vaše korisničko ime i lozinku lažan ili pravi? Proveravate li da li je URL ispravan? Proveravate li ... Dalje

Podaci 127 miliona naloga sa 8 popularnih sajtova prodavani na Dark Webu

Podaci 127 miliona naloga sa 8 popularnih sajtova prodavani na Dark Webu

Haker koji je prodavao informacije o skoro 620 miliona online naloga ukradenih sa 16 popularnih sajtova stavio je na prodaju na Dark Webu podatke 127 ... Dalje

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Zamislite da se jednog jutra probudite i saznate da su svi vaši podaci, vaši dokumenti, emailovi, slike, vaše rezervne kopije, jednostavno nestali,... Dalje