Hakerska grupa Anonimni na listi neprijatelja NATO

Vesti, 03.06.2011, 12:18 PM

Hakerska grupa Anonimni na listi neprijatelja NATO

Listi neprijatelja najveće svetske vojne alijanse, NATO, na kojoj se nalaze Al Kaida, Talibani i Severna Koreja, dodato je još jedno poznato ime. Reč je o čuvenoj hakerskoj grupi “Anonimni”.

Prema izveštaju glavnog izvestioca Parlamentarne skupštine NATO, Lorda Džoplinga, hakerska grupa “Anonimni” je opasnost koja mora biti shvaćena ozbiljno.

Izveštaj koji odražava njegovo lično viđenje aktuelnih trendova na internetu između ostalog se bavi i upotrebom društvenih mreža koje su korišćene za razmenu informacija učesnika arapskih prolećnih protesta. Deo izveštaja posvećen je i još uvek aktuelnoj aferi Wikileaks i njenim posledicama, kao i hakerkim napadima grupe “Anonimni” koji su izvođeni u znak podrške osnivaču Wikileaks-a Džulijanu Asanžu i njegovim saradnicima.

Džopling u svom izveštaju opisuje Anonimne kao međunarodnu grupu hakera i aktivista koja ima na hiljade operativaca širom sveta, bez uspostavljenih pravila i bez potrebe za učlanjivanjem. Nedostatak rukovodstva i organizacije u grupi “Anonimni” ciljeve njihovih napada čini nejasnim. Grupu su proslavile kampanje protiv samoproklamovanih “neprijatelja”, a neprijatelji ove grupe su toliko raznovrsni da se na listi za odmazdu hakerske grupe nalaze MasterCard, PayPal, Amazon, HBGary, nekoliko kompanija iz muzičke industrije, a među njima i Sony, pa čak i rok muzičar, Džin Simons, ali i Sajentološka crkva. Njihovi ciljevi su različiti, baš kao i interesi njihovih pristalica.

Grupa je demonstrirala svoje kapacitete u februaru, kaže se u izveštaju, kada je hakovana kompanija se bavi informatičkom bezbednošću, HBGary. Dokumenti ukradeni prilikom tog napada otkrili su tajne planove američke vojske za korišćenje softvera za nadzor nad društvenim mrežama, koji bi mogao da kontroliše ogroman broj lažnih profila, kreiranih na osnovu prikupljenih podataka sa različitih sajtova i njihovim sastavljanjem sa ciljem stvaranja lažnih identiteta.

“Posmatrači upozoravaju da su Anonimni sve veštiji i da mogu hakovati poverljive vladine, vojne i korporativne podatke,” kaže se u odeljku izveštaja posvećenom takozvanom haktivizmu. “Haktivizam je relativno novi oblik protesta ili izražavanja ideologije korišćenjem hakerskih tehnika. Haktivisti koriste različite malware-e (zlonamerne programe) i DDoS napade za promovisanje svojih ciljeva a ne za kriminal. Prvi takvi napadi dogodili su se još 1989. godine ali više pažnje privukli su tek tokom prethodnih deset godina,” navodi se u izveštaju.

Iako izveštaj generalnog izvestioca Parlamentarne skupštine NATO ne poziva direktno na akciju, njegovo predviđanje da će se protiv grupe i njenih napada preduzeti određene protivmere, kao i da će počinioci biti progonjeni, moglo bi biti najava odgovora vojne alijanse na akcije Anonimnih.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje