Hakerske grupe Carbanak, koja je od banaka ukrala milijardu dolara, se vratila

Vesti, 24.03.2016, 00:30 AM

Hakerske grupe Carbanak, koja je od banaka ukrala milijardu dolara, se vratila

Ozloglašena hakerska grupa Carbanak opet radi ono po čemu je prepoznatljiva: napada banke i pokušava da ukrade što više novca.

Carbanak je poznato ime od februara 2015., kada su stručnjaci kompanije Kaspersky Lab podelili sa javnošću svoja saznanja o ovoj grupi, koja postoji od 2013. godine, od kada je uspela da ukrade više od milijardu dolara od stotinak banaka iz 30 zemalja širom sveta.

Prošle godine svet je bio šokiran otkrićem da je grupa sajber kriminalaca uspela da ukrade stotine miliona dolara od brojnih banaka a da tokom dve godine koliko je trajala ova pljačka ostane neotkrivena.

Hakeri grupe Carbanak, među kojima ima Rusa, Evropljana i Kineza, koristili su napredne tehnike i malvere Anunak i Carberp, i krali novac od banaka, od kojih se većina nalazila u Rusiji.

Njihov način rada je bio toliko uspešan da su ga iskopirale još dve kriminalne grupe.

Carbanak grupa nikada nije pokazala želju da menja bilo šta u svom delovanju, jer su njihove metode napada godinama uspešne.

Njihov napad obično počinje emailovima koje šalju zaposlenima u organizacijama koje su njihovi ciljevi.

Ako neko nasedne i preuzme i pokrene dokument u prilogu ili klikne na URL u emailu, zaraziće računar downloaderom koji posle toga preuzima malver Carbanak (Win32/Spy.Sekur) ili RAT (jRAT, DarkComet, itd.)

Verzije malvera Carbanak su obično potpisane ukradenim ili lažnim sertifikatom.

Grupa Carbanak je prošle godine napravila kraću pauzu, pošto su je razotkrili istraživači Kaspersky Laba, ali se prošle jeseni, ali i februara ove godine, vratila na scenu sa novim napadima, ali ovoga puta napadajući finansijske institucije i odeljenja za finansije multinacionih kompanija.

Kompanija Proofpoint je početkom marta otkrila novi talas spear fišing emailova poslat pojedincima koji rade u bankama u 18 zemalja, a najveći broj napada zabeležen je u SAD, Omanu, Australiji, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ciljevi grupe su visoki rukovodioci.

Nekoliko dana kasnije, još jedna kampanja je bila usmerena na pojedince koji rade za finansijske institucije, medije, kompanije koje se bave klimatizacijom, bezbednošću i grejanjem. Većina njih je bila iz Evrope i SAD. Istraživači Proofpointa kažu da napadačima napad na prodavce i dobavljače verovatno obezbeđuje ulaznu tačku za njihov pravi cilj.

Spear fišing emailovi sadrže Word dokumente koji kada se otvore koriste propust CVE-2015-2545 u Microsoft Office da bi malver inficirao ciljani računar.

S obzirom da su spear fišing emailovi obično prvi stadijum svake kampanje ove vrste, izgleda da je grupa Carbanak ovoga puta uhvaćena na delu, baš kada je počela novi talas napada.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakeri mogu pogoditi lozinke samo slušajući korisnike dok kucaju

Hakeri mogu pogoditi lozinke samo slušajući korisnike dok kucaju

Slušajući korisnike kako kucaju na tastaturi, hakeri mogu da pogode njihove lozinke, tvrde istraživači Instituta za informatičku bezbednost Darvi... Dalje

Microsoft upozorava na fišing napade sa 404 error stranica

Microsoft upozorava na fišing napade sa 404 error stranica

Microsoftovi istraživači otkrili su neobičnu fišing kampanju u kojoj se koriste prilagođene 404 stranice o grešci da bi se potencijalne žrtve p... Dalje

KNOB napad: špijuniranje preko Bluetootha

KNOB napad: špijuniranje preko Bluetootha

Grupa naučnika otkrila je kritičnu sigurnosnu ranjivost u protokolu Bluetooth bežične komunikacije, koja milione uređaja čini podložnim napadim... Dalje

Pola godine rada ekstenzije Password Checkup: 1,5% lozinki korisnika je kompromitovano

Pola godine rada ekstenzije Password Checkup: 1,5% lozinki korisnika je kompromitovano

U februaru ove godine Google je najavio dodatak Password Checkup (Provera lozinke), koji automatski proverava korisnička imena i lozinke sa kojima se... Dalje

Kabl za punjenje iPhonea može se koristiti za hakovanje i infekciju računara

Kabl za punjenje iPhonea može se koristiti za hakovanje i infekciju računara

Kada kupite iPhone dobijate i jedan standardni kabl za punjenje. Mnogi ljudi posežu za alternativama dostupnim na tržištu kada izgube ili oštete o... Dalje