Hakerski forum Darkode ponovo radi

Vesti, 29.07.2015, 01:00 AM

Hakerski forum Darkode ponovo radi

Administratorima hakerskog foruma Darkode trebalo je samo desetak dana da forum ponovo bude online, ali ovoga puta oni su se vratili sa dodatnim bezbednosnim merama koje primenjuju kako bi policiju držali dalje od foruma i sprečili je da ubacuje svoje ljude među članove foruma. Forum koji je okupljao sajber kriminalce prestao je sa radom posle zajedničke akcije policija iz dvadeset zemalja, koju su predvodili FBI i Evropolov Evropski centar za sajber kriminal (EC3). Tokom policijske akcije uhapšeno je najmanje 28 korisnika i administratora iz 20 zemalja širom sveta.

Darkode koji je počeo sa radom 2007. godine, okupljao je vrhunske hakere, a forum je bio poznat po specifičnom procesu registracije koja je odobravana samo korisnicima koji su mogli da dokažu da su profesionalci u svom poslu, i da imaju softver koji mogu podeliti ili prodati drugim članovima foruma. Darkode koji je imao značajno mesto u sajber podzemlju, bio je mesto gde su provereni članovi mogli kupiti i prodati 0-day exploite, trojance, i brojeve ukradenih kreditnih kartica.

Iza novog sajta stoji bivši administrator Darkodea koji je izmakao FBI i Evropolu, a koji je poznat po pseudonimu Sp3cial1st. On je potvrdio legitimnost novog sajta britanskom istraživaču koji je poznat kao MalwareTech koji je otkrio medijima da je razgovarao sa administratorom Sp3cial1st.

On tvrdi da je policija bila fokusirana na nove članove ili ljude koji su se povukli sa scene pre nekoliko godina, te da je većina osoblja i dalje tu, uključujući i starije članove.

Nova verzija Darkodea će pozivati samo ranije članove, i nikog drugog, ali da pozivnice neće dobiti korisnici koji su se registrovali u prethodnih šest do osam meseci, jer među njima možda ima policijskih doušnika.

Nova verzija foruma ima i novi domen (darkode.cc, stari domen koji su vlasti zaplenile je darkode.com).

Nova verzija sajta će koristiti Onion da bi sakrila lokaciju korisnika, ali i Bitcoin kredencijale u procesu autentifikacije.

Dok je ranije oko Darkodea bilo mnogo glasina i "rekla-kazala", novi pristup će podrazumevati deljenje insajderskih informacija sa javnošću, što administratori foruma smatraju neophodnim.

Potpuna otvorenost u pogledu toga kako će forum funkcionisati je neophodna da bi članovi imali poverenja u bezbednost foruma.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com je upozorio na značajan porast prevara na putovanjima, pripisujući to pojavi veštačke inteligencije (AI). Marni Vilking, direktor bez... Dalje

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija je zabranila antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky i isporuku ažuriranja softvera američkim kompanijama i korisnici... Dalje

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Ozloglašeni haker i moderator platforme za sajber kriminal Breach Forums, objavio je vest o hakovanju kompanija AMD i Apple, koje se navodno dogodilo... Dalje

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Sajber kriminalci koriste novu „copy-paste“ tehniku varajući žrtve lažnom porukom o grešci koja se pojavljuje u pretraživaču Chrome ... Dalje

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Predlog Evropske unije o skeniraju privatnih poruka sa ciljem otkrivanja sadržaja o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) predstavlja ozbiljan rizik z... Dalje