Hakerski napadi na kompanije koje obezbeđuju hladni lanac vakcina protiv COVID-19

Vesti, 07.12.2020, 11:00 AM

Hakerski napadi na kompanije koje obezbeđuju hladni lanac vakcina protiv COVID-19

IBM X-Force je upozorio na napade na kompanije povezane sa hladnim lancem vakcine protiv COVID-19. Reč je o spear-phishing napadima koji su započeli pre tri meseca.

Napadima su izložene kompanije koje su povezane sa hladnim lancem vakcina, protokolom skladištenja i transporta vakcina protiv COVID-19 , koje zahtevaju čuvanje i transport na optimalnim temperaturama. Reč je o vakcini koju proizvodi Pfizer koja se čuva na minus 70 Celzijusa i vakcini koju je razvila Moderna a koja zahteva temperaturu od minus 20 stepeni.

„Spear-phishing emailovi su poslati odabranim rukovodiocima na pozicijama prodaje, nabavke, informacione tehnologije i finansija, koji su verovatno uključeni u napore kompanije da obezbedi hladni lanac vakcine“, kaže se u izveštaju IBM X-Forcea.

„Takođe smo identifikovali slučajeve kada se ova aktivnost proširila na čitavu kompaniju, uključujući stranice pomoći i podrške ciljanih kompanija.“

Generalni direktorat Evropske komisije za oporezivanje i carinsku uniju je među ciljanim entitetima, pored neimenovanih proizvođača solarnih panela, jedne kompanije za razvoj softvera i kompanije za izradu veb sajtova.

Uspešni napadi na komisiju Evropske unije mogli bi direktno uticati na druge ciljeve u 27 država članica EU i druge slične ciljeve.

Napadači su usredsređeni na napade na globalne kompanije sa sedištima širom sveta, od Nemačke, Italije i Češke do Južne Koreje i Tajvana.

Čini se da je krajnji cilj hakera prikupljanje podataka za prijavljivanje koji će se kasnije koristiti u daljem kompromitovanju i prikupljanju informacija o distribuciji vakcine protiv COVID-19.

CISA, američka Agencija za kibernetičku bezbednost i sigurnost infrastrukture je takođe izdala upozorenje koordinisano sa izveštajem IBM X-Forcea kojim upozorava organizacije uključene u skladištenje i transport vakcine protiv COVID-19 u okviru Operacije Warp Speed (OWS) da provere pokazatelje kompromitovanja koje je otkrio IBM-ov istraživački tim.

Nejasno je da li je bilo koji pokušaj napada bio uspešan, ali IBM X-Force je rekao da je obavestio odgovarajuće institucije o ovim napadima.

U svojim phishing porukama napadači se predstavljaju kao izvršni direktor kompanije Haier Biomedical, kineske kompanije koja je poznata kao „jedini svetski dobavljač hladnih lanaca“ i kao kvalifikovani dobavljač za program Platforme za optimizaciju hladnog lanca Alijanse za vakcine (CCEOP).

IBM X-Force nije mogao da utvrdi ko stoji iza ovih napada, ali s obzirom da je reč o ciljanim napadima na rukovodioce i važne globalne organizacije, iza ove kampanje mogla bi biti neka država. Sajber-kriminalci ne bi posvetli vreme i resurse potrebne za izvršenje napada na toliko međusobno povezanih ciljeva koji su raspoređeni po celom svetu. “Uvid u transport vakcine može biti vruća roba na crnom tržištu”, kaže IBM X-Force. Ipak, "uvid u u kupovinu i kretanje vakcine koja može uticati na život i globalnu ekonomiju” govori da bi iza napada mogla biti država.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje