Hakovan ASUS server za ažuriranje softvera, desetine hiljada korisnika zaraženo malverom

Vesti, 26.03.2019, 10:30 AM

Hakovan ASUS server za ažuriranje softvera, desetine hiljada korisnika zaraženo malverom

Istraživači ruske kompanije Kaspersky Lab otkrili su masovni napad preko lanca snabdevanja koji je kompromitovao više od milion računara koje je proizveo tajvanski tehnološki gigant ASUS.

Grupa hakera koju finansira neka država prošle godine, u periodu od juna do novembra, uspela je da hakuje ASUS Live server za automatsko ažuriranje softvera i pokrene maliciozna ažuriranja koja su instalirala backdoor na više od milion Windows računara širom sveta.

Prema rečima istraživača Kaspersky Laba koji su otkrili ovaj napad i nazvali ga Operacija ShadowHammer, Asus je obavešten o ovome 31. januara ove godine.

Posle analize više od 200 uzoraka malicioznih ažuriranja, istraživači su došli do zaključka da hakeri ne žele da ciljaju sve korisnike, već samo određene liste korisnika identifikujući njihove jedinstvene MAC adrese, koje su hardkodovane u malveru.

"Bili smo u mogućnosti da izdvojimo više od 600 jedinstvenih MAC adresa iz više od 200 uzoraka korišćenih u ovom napadu. Naravno, možda postoje i drugi uzorci sa različitim MAC adresama na svojoj listi", kažu istraživači.

Maliciozni fajl je potpisan legitimnim ASUS digitalnim sertifikatima kako bi izgledao kao zvanična softverska nadogradnja kompanije i kako bi što duže ostao neotkriven.

Istraživači nisu pripisali napad nijednoj APT grupi, ali određeni dokazi povezali su ovaj napad sa incidentom ShadowPad iz 2017. godine, koji je Microsoft pripisao grupi BARIUM koja stoji iza Winnti backdoora.

"Nedavno su naše kolege iz ESET-a pisale o drugom napadu lanca snabdevanja u koji je BARIUM takođe bio umešan, a za koji smatramo da je povezan sa ovim slučajem", kažu istraživači.

Prema njihovim rečima, najmanje 57000 korisnika preuzelo je i instaliralo ASUS Live Update.

"Mi nismo u mogućnosti da izračunamo ukupan broj pogođenih korisnika samo na osnovu naših podataka, ali procenjujemo da je stvarni obim problema mnogo veći i da može uticati na više od milion korisnika širom sveta", kažu iz kompanije Kaspersky.

Iz Symanteca kažu da su oni identifikovali zlonamerni softver na više od 13000 uređaja koji koriste njihov antivirusni softver.

Većina žrtava koje je Kaspersky otkrio su iz Rusije, Nemačke, Francuske, Italije i Sjedinjenih Država, ali ima ih i u drugim zemljama.

Kaspersky je obavestio ASUS i druge antivirusne kompanije o napadu. Istraga o ovom incidentu je još uvek u toku.

Kaspersky je takođe objavio automatizovani alat za korisnike pomoću kojeg je moguće proveriti da li je uređaj inficiran.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu  ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Tehnologija iza koje stoji katolička crkva, elektonska brojanica, je nebezbedna, tvrde istraživači britanske firme Fidus Information Security. Broj... Dalje

Kako su ruski hakeri iskoristili iranske hakere da bi prikrili svoju sajber špijunažu

Kako su ruski hakeri iskoristili iranske hakere da bi prikrili svoju sajber špijunažu

Ruska hakerska grupa Turla, poznata i pod nazivima Waterbug ili Venomous Bear, hakovala je iransku hakersku grupu OilRig i iskoristila njene alate i p... Dalje

Malver koristi pola miliona zaraženih računara za ''seks-ucenu''

Malver koristi pola miliona zaraženih računara za ''seks-ucenu''

Emailovi u kojima se tvrdi da je vaš računar hakovan i i da su web kamerom hakovanog računara napravljeni video snimci na kojima se vidi da radite ... Dalje

Instagram uvodi nove kontrole za podatke koje delite sa drugim aplikacijama i web sajtovima

Instagram uvodi nove kontrole za podatke koje delite sa drugim aplikacijama i web sajtovima

Instagram je dodao novu funkciju za kontrolu deljenja podataka sa aplikacijama drugih proizvođača. Da biste videli koje aplikacije imaju pristup va... Dalje

Kineske vlasti traže od građana da instaliraju aplikaciju preko koje ih mogu špijunirati

Kineske vlasti traže od građana da instaliraju aplikaciju preko koje ih mogu špijunirati

Komunistička partija Kine može da špijunira više od 100 miliona građana preko veoma reklamirane službene aplikacije "Studija velike nacije". Ana... Dalje