Hakovan T-Mobile, hakeri prodaju podatke 100 miliona korisnika

Vesti, 17.08.2021, 11:00 AM

Hakovan T-Mobile, hakeri prodaju podatke 100 miliona korisnika

Nakon što su tokom vikenda mediji izvestili da je hakovan T-Mobile, kompanija je u ponedeljak potvrdila da je došlo do neovlašćenog pristupa nekim od podataka, ali još nije utvrđeno da li su u pitanju lični podaci korisnika.

Međutim, Motherboard je u nedelju objavio da se na jednom popularnom hakerskom forumu prodaju podaci ukradeni sa servera T-Mobile. Prodavac podataka obavestio je Motherboard da su hakovali servere T-Mobile i ukrali baze podataka koje sadrže osetljive podatke 100 miliona korisnika kompanije. Prodavac tvrdi da ono što imaju su svi podaci o korisnicima T-Mobile, uključujući imena i prezimena, datume rođenja, brojeve telefona, fizičke adrese, brojeve socijalnog osiguranja, brojeve vozačkih dozvola, sigurnosne PIN-ove i jedinstvene IMSI, IMEI brojeve korisnika.

Podaci su u prodaji od 15. avgusta, a hakeri za njih traže 6 bitkoina (oko 270.000 dolara). Međutim, postoje izveštaji da su se podaci prodavali za svega 200 dolara.

Prodavac podataka je rekao da trenutno prodaju podatke 30 miliona korisnika, a da ostale podatke nameravaju da prodaju privatno.

T-Mobile je u ponedeljak rekao da istražuje ove tvrdnje, „sprovodeći opsežnu analizu zajedno sa forenzičkim stručnjacima za digitalnu tehnologiju”, kao i da u istrazi učestvuje i policija. U saopštenju se dodaje da će T-Mobile komunicirati sa korisnicima kada kompanija bude imala jasniju sliku šta se dogodilo.

Nakon saopštenja T-Mobile, prodavac je rekao da su izgubili pristup serverima, ali da su podaci već preuzeti a rezervne kopije sačuvane na više mesta.

Za sada nema zahteva za otkupninom, a sami napadači navodno su izjavili da je T-Mobile hakovan da bi se nanela šteta američkoj infrastrukturi, kao osveta SAD zbog kidnapovanja i mučenja Džona Erina Binsa u Nemačkoj, od strane agenata CIA i turske obaveštajne službe 2019. godine. On je bio pod istragom zbog različitih dela iz oblasti sajber kriminala, uključujući i umešanost u razvoj Satori botneta. Bins je američki državljanin ali živi u Izmiru, u Turskoj. On tvrdi da je mučen i špijuniran zbog navodne pripadnosti militantnoj grupi Islamska država.

T-Mobile je nekoliko puta bio meta hakerskih napada u poslednjih nekoliko godina, a poslednji put u decembru 2020. Tokom tog incidenta, otkrivene su informacije o pozivima i brojevi telefona nekih od korisnika kompanije, ali kompanija je tada rekla da hakeri nisu kompromitovali osetljivije podatke kao što su imena ili brojevi socijalnog osiguranja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI je rekao da agencija nije videla dokaze da se ruska vlada suprotstavila ransomware grupama koje deluju unutar njenih granica. „Na osnovu ono... Dalje