Hakovan elitni ruski hakerski forum, procureli podaci članova foruma

Vesti, 05.03.2021, 11:30 AM

Hakovan elitni ruski hakerski forum, procureli podaci članova foruma

Poznati ruski hakerski forum Maza je hakovan, a podaci članova foruma su procureli.

3. marta, istraživači Flashpointa otkrili su da je hakovan forum Maza, nekada poznat pod imenom Mazafaka. Forum postoji bar od 2003. godine.

Maza je zatvoreni forum za odabrane sajber kriminalce koji govore ruski jezik i koji su mahom povezani trgovinom ukradenim finansijskim podacima i informacijama o platnim karticama. Pored toga, neke od tema na forumu su i malveri, hakerski alati, spam, pranje novca i još mnogo toga.

Kada je forum hakovan, napadači su ostavili upozorenje: „Vaši podaci su procurili / Ovaj forum je hakovan“.

Procurele informacije uključuju korisničke ID-jeve, korisnička imena, e-mail adrese, linkove profila članova za aplikacije kao što su Skype, MSN i Aim i hashovane lozinke.

Flashpoint je rekao da su procurele informacije o otprilike 2000 članova foruma.

U diskusijama o ovom napadu, neki korisnici su rekli da nameravaju da pređu na neki drugi forum, dok drugi tvrde da je procurela baza podataka stara ili „nepotpuna“.

Flashpoint ne zna ko je hakovao forum, ali na osnovu upozorenja koje je ostavljeno na forumu, izgleda da napadaču maternji jezik nije ruski, osim ako greške nisu napravljene namerno kako bi se “istraga” usmerila u pogrešnom pravcu.

Obično kada neki forum ili bilo koji drugi sajt pretrpi ovakav napad, njegovi korisnici moraju biti na oprezu od napada sajber kriminalaca i prevaranata koji bi mogli pokušati da iskoriste procurele podatke. To važi i u ovom slučaju, naravno. Ali članovi foruma imaju i dodatni problem - njihovi procureli podaci mogli bi zanimati i policiju ako informacije dođu u njihove ruke.

Maza je već bila hakovana 2011. U to vreme se sumnjalo da je forum hakovala suparnička grupa DirectConnection. I tada su procurili podaci više od 2000 korisnika. Ubrzo nakon toga, usledio je osvetnički napad na DirectConnection.

Veruje se da je Aleksej Burkov, koji se povezuje sa pseudonimom „Kopa“, bio administrator na oba foruma. Američke vlasti su 2020. Burkova osudile na devet godina zatvora zbog rukovođenja forumom za trgovinu ukradenim platnim karticama CardPlanet.

U januaru je ruski forum Verified preuzet bez upozorenja. Uvođenje novih domena, privremeno otvorena registracija i ćutanje starih moderatora izazvali su sumnju kod nekih korisnika u namere novih vlasnika.

Korisnici ovakvih foruma opravdano su zabrinuti, posebno s obzirom na to što policija u poslednje vreme praktikuje objavljivanje „prijateljskih“ upozorenja na hakerskim forumima kako bi članovi na vreme odustali od bavljenja kriminalom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje