Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Vesti, 18.07.2019, 00:30 AM

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupne populacije od 7 miliona ljudi.

Kako su izvestili bugarski mediji, nepoznati napadač je ranije ove nedelje poslao lokalnim medijima emailove sa linkovima za preuzimanje 11GB ukradenih podataka koji sadrže lične brojeve, adrese i finansijske podatke poreskih obveznika.

U kratkom saopštenju objavljenom u ponedeljak, bugarska Nacionalna agencija za prihode (NRA) saopštila je da ukradeni podaci potiču od poreske službe.

NRA je takođe navela da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državna agencija za nacionalnu bezbednost (SANS) počeli da procenjuju potencijalnu slabost u sistemima NRA koju je napadač možda iskoristio da bi kompromitovao baze podataka.

Izgleda da je napadač, koji tvrdi da je Rus, objavio samo 57 od ukupno 110 kompromitovanih baza podataka, što je ukupno oko 21GB.

U saopštenju koje je objavila NRA, pre skoro 20 dana napadač je neovlašćeno pristupio informacijama sadržanim u njihovim bazama podataka. Reč je oko 3% podataka koje sadrže ove baze podataka.

"Trenutno, e-usluge za građane i poslovne subjekte funkcionišu normalno, sa izuzetkom usluge povraćaja PDV-a plaćenom u inostranstvu, kao i od strane ureda za prihode”, saopštila je NRA.

Zbog ovog incidenta, bugarska poreska agencija NRA sada se suočava sa kaznom od 20 miliona evra (4% godišnjeg prometa agencije), rekao je profesor Veselin Tselkov, član Komisije za zaštitu ličnih podataka.

Bugarska policija saopštila je da je u utorak uhapsila i 20-godišnjeg bugarskog stručnjaka za sajber-bezbednost, nakon što su vlasti pretresle njegov dom i kancelariju u glavnom gradu Sofiji i zaplenile njegove računare sa šifrovanim podacima.

Prema rečima Javora Koleva, šefa jedinice za sajber bezbednost bugarske policije, uhapšeni je navodno testirao sigurnosne propuste u kompjuterskim mrežama u vlasništvu vlade. Pošto je istraga još uvek u toku, u ovom trenutku nije jasno da li on stoji iza kompromitovanja podataka NRA.

Tužilaštvo u Sofiji saopštilo je da je uhapšeni bugarski haker optužen za kompjuterski kriminal i da će u pritvoru biti zadržan još tri dana.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft upozorio korisnike na napade u kojima se koristi novi bag u Internet Exploreru

Microsoft  upozorio korisnike na napade u kojima se koristi novi bag u Internet Exploreru

Microsoft je potvrdio da Internet Explorer ima do sada nepoznati bag koji sajber-kriminalci aktivno koriste za napade. Bag utiče na sve verzije opera... Dalje

FBI zatvorio sajt koji je prodavao ukradena korisnička imena i lozinke

FBI zatvorio sajt koji je prodavao ukradena korisnička imena i lozinke

FBI i Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država zaplenili su internet domen weleakinfo.com nakon što je otkriveno da su se na ovom web sajtu prodavale ... Dalje

Od sada i iPhone može biti sigurnosni ključ za zaštitu Google naloga

Od sada i iPhone može biti sigurnosni ključ za zaštitu Google naloga

Dobre vesti za korisnike iOS-a: sada možete da koristite svoj iPhone ili iPad, sa operativnim sistemom iOS 10 ili novijim, kao fizički sigurnosni kl... Dalje

Microsoft ima novi alat za otkrivanje i prijavljivanje pedofila na internetu

Microsoft ima novi alat za otkrivanje i prijavljivanje pedofila na internetu

Razlozi zašto volimo internet su očigledni i svima poznati, ali kako kažu „sa svakim blagoslovom dolazi prokletstvo“, pa je tako intern... Dalje

Ažurirajte Windows 10 odmah: Američka NSA prvi put prijavila Microsoftu bag koji je otkrila u Windowsu

Ažurirajte Windows 10 odmah: Američka NSA prvi put prijavila Microsoftu bag koji je otkrila u Windowsu

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) otkrila je veliki bag u Windowsu 10, koji hakeri mogu iskoristiti da naprave zlonamerni softver koji... Dalje