Hakovani nemački političari, među žrtvama i kancelarka Angela Merkel

Vesti, 08.01.2019, 00:30 AM

Hakovani nemački političari, među žrtvama i kancelarka Angela Merkel

Lični podaci na stotine nemačkih političara, uključujući i kancelarku Angelu Merkel, ukradeni su i objavljeni na internetu.

Kontakti, privatni razgovori i finansijski podaci nemačkih političara iz skoro svih političkih partija osim krajnje desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) objavljeni su na Twitteru.

Osim privatnih podataka političara, procureli su i podaci poznatih ličnosti i novinara.

Nejasno je ko stoji iza napada, a nisu jasni ni motivi napadača.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer izjavio je da vlasti rade na pronalaženju odgovornih za ovaj incident. On je rekao da još uvek nema dokaza da su sistemi nemačkog parlamenta ili vladini sistemi ugroženi.

Curenje podataka došlo je sa Twitter naloga kojim je rukovođeno iz Hamburga, a vlasti u ovom gradu kažu da sada rade s irskim komesarom za zaštitu podataka kako bi zaustavili curenje i širenje podataka nemačkih političara. Budući da se evropsko sedište Twittera nalazi u Dablinu, ovaj incident spada u nadležnost irskog komesara za zaštitu podataka.

Kolike su stvarne razmere štete još uvek nije poznato, ali je nemačka ministarka pravde Katarina Berli rekla da je ovo "ozbiljan napad". "Ljudi koji stoje iza toga žele da naruše poverenje u našu demokratiju i institucije", rekla je ona.

Portparolka vlade izjavila je da nisu procureli nikakvi osetljivi podaci iz kancelarije Angele Merkel, ali da jesu procureli podaci članova državnih parlamenata i evropskog parlamenta.

Ona je rekla da vlada još uvek nije sigurna da su podatke ukrali hakeri.

Iako nije procurelo ništa što bi bilo politički eksplozivno, količina procurelih ličnih podataka ukazuje na to da bi posledice mogle biti značajne, kaže Mihael Gotšenberg, reporter nemačke televizije RBB, koji je istraživao napad.

Sada suspendovani Twitter nalog, koji su nemački mediji identifikovali kao @ _0rbit, pratilo je više od 17000 ljudi.

Iako su dokumenti objavljivani na nalogu od 1. do 28. decembra, zvaničnici su saznali za krađu tek u četvrtak uveče prošle nedelje.

Nemački list Bild objavio je da su svi podaci ukradeni u napadu od oktobra 2018. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Zehofer je rekao da su preliminarne analize pokazale da su procureli podaci dobijeni pomoću “nezakonite upotrebe podataka za prijavljivanje za usluge u oblaku, na email naloge ili društvene mreže".

Postoje spekulacije da su hakeri možda iskoristili slabosti u email softveru da bi dobili lozinke koje su žrtve koristile i na nalozima društvenih mreža.

Podaci su objavljivani na dnevnom nivou na Twitteru, a najpre su objavljivani podaci TV voditelja, zatim repera, a od 20. decembra objavljivani su i podaci političara.

Među žrtvama je i kancelarka Angela Merkel, čija je email adresa objavljena zajedno sa nekoliko pisama koje je ona poslala i koja su njoj poslata. Objavljeni su i podaci članova parlamentarnih grupa, uključujući vladajuće partije desnog i levog centra, kao i članove Zelenih, levice (Die Linke) i FDP-a (Slobodne demokratske stranke). Među žrtvama je i vođa Zelenih Robert Habek čiji su se privatni razgovori sa članovima porodice našli na internetu, zajedno sa podacima o kreditnoj kartici.

Među žrtvama su i novinari ARD-a i ZDF-a, kao i TV satiričar Jan Bomerman, reper Marteria i rep grupa K.I.Z

Najviše se sumnja u desničarske grupe u Nemačkoj, ali i na Rusiju.

Rusija je osumnjičena najpre zbog metode koja je korišćena, ali i zbog toga što Nemačku u 2019. čekaju izbori, kao i zbog izbora za Evropski parlament.

Međutim, činjenica da nijedan desničar nije među žrtama, među kojima su istaknute ličnosti koje su ih kritikovale, ukazuje na to da su za ovo curenje podataka možda odgovorni nemački desničari.

Rusija je i ranije bila optuživana za sajber-napade u Nemačkoj. 2015. godine ukradeni su podaci iz računara u Bundestagu. Prošle godine ruski hakeri su optuženi i za napade na mrežu nemačke vlade.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Izveštaj kompanije za sajber bezbednost Netcraft razotkrio je sofisticiranu phishing-as-a-service (PhaaS) platformu pod nazivom „Darcula“... Dalje

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje