Hakovano 35000 PayPal naloga, PayPal resetovao lozinke

Vesti, 20.01.2023, 10:00 AM

Hakovano 35000 PayPal naloga, PayPal resetovao lozinke

PayPal je poslao obaveštenje o hakovanju naloga hiljadama korisnika u kome se navodi da su hakeri u periodu od 6. do 8. decembra pokušali da pristupe nalozima korisnika. Napad je omogućio hakerima da pristupe imenima, poštanskim adresama, brojevima socijalnog osiguranja, poreskim identifikacionim brojevima i datumima rođenja korisnika.

Kompanija je ovaj incident prijavila državnom tužiocu Mejna (SAD).

PayPal je 20. decembra potvrdio da su hakeri izveli tzv. „credential stuffing“ napade pokušavajući da dođu do ličnih i finansijskih podataka korisnika.

Ova vrsta napada podrazumeva da hakeri koriste kombinacije korisničkog imena i lozinke koje su procurile u drugim incidentima, nadajući se da korisnici iste kombinacije koriste i na drugim sajtovima. Napad se oslanja na automatizovani pristup sa botovima koji koriste liste procurelih akreditiva koje „ubacuju“ na stranice za prijavljivanje za različite onlajn servise. S obzirom da su ovakvi napadi potpuno automatizovani, moguće je pokrenuti milion pokušaja prijavljivanja, uz minimum truda samih hakera. Napad cilja korisnike koji koriste istu lozinku za više onlajn naloga, što je praksa poznata kao „recikliranje lozinke“.

PayPal je rekao da se napad dogodio između 6. i 8. decembra 2022. Kompanija ga je tada otkrila i zaustavila, i započela internu istragu kako bi otkrila kako su hakeri dobili pristup nalozima.

Do 20. decembra 2022. PayPal je završio svoju istragu, potvrđujući da su se „neovlašćene treće strane“ prijavile na naloge sa važećim akreditivima.

Platforma za elektronsko plaćanje tvrdi da njeni sistemi nisu hakovani i da nema dokaza da su korisnički akreditivi dobijeni direktno od njih.

Prema izveštaju o povredi podataka PayPala, tačno 34.942 njegovih korisnika je pogođeno ovim incidentom. Tokom dva dana, hakeri su imali pristup punim imenima vlasnika naloga, datumima rođenja, poštanskim adresama, brojevima socijalnog osiguranja i poreskim identifikacionim brojevima. Istorija transakcija, podaci o povezanim kreditnim ili debitnim karticama i podaci o PayPal računima takođe su dostupni na PayPal nalozima.

PayPal kaže da je preduzeo pravovremene mere da hakerima ograniči pristup platformi i resetuje lozinke naloga za koje je potvrđeno da su hakovani.

U obaveštenju koje je PayPal poslao korisnicima se tvrdi da napadači nisu pokušali ili nisu uspeli da izvrše bilo koju transakciju sa hakovanih PayPal naloga.

„Nemamo informacije koje ukazuju da je bilo koja od vaših ličnih informacija zloupotrebljena kao rezultat ovog incidenta, ili da postoje bilo kakve neovlašćene transakcije na vašem nalogu“, navodi se u obaveštenju PayPala.

„Resetovali smo lozinke pogođenih PayPal naloga i primenili poboljšane bezbednosne kontrole koje će zahtevati da postavite novu lozinku sledeći put kada se prijavite na svoj nalog.“

Korisnici će od Equifaxa dobiti besplatnu dvogodišnju uslugu praćenja kredita, upozorenja o prevari, uslugu vraćanja identiteta i osiguranje od krađe identiteta u vrednosti do milion dolara.

PayPal preporučuje da primaoci obaveštenja promene lozinke i za druge onlajn naloge birajući jedinstvene i duge lozinke, sa najmanje 12 znakova, uključujući alfanumeričke znakove i simbole.

PayPal savetuje korisnicima da aktiviraju zaštitu dvofaktorske autentifikacije (2FA) iz menija „Podešavanja naloga“, što može sprečiti neovlašćenu stranu da pristupi nalogu, čak i ako ima važeće korisničko ime i lozinku.

PayPal je jedna od kompanija koje se najčešće koriste kao mamac u fišing emailovima ali i drugim prevarama. Zato kada se prijavljujete na PayPal, najpre proverite da li ste na pravom sajtu. Proverite da li URL ima grešaka, i nikada na otvarajte linkove i priloge u sumnjivim emailovima.

Naslovna fotografija: Brett Jordan, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruska obaveštajna služba optužila Apple za zaveru i špijunažu

Ruska obaveštajna služba optužila Apple za zaveru i špijunažu

Ruska tajna služba FSB tvrdi da je otkrila špijunsku operaciju iza koje stoje Sjedinjene Američke Države, i malver za iPhone koji koristi „n... Dalje

Kad kriminalci razotkriju kriminalce: procureli podaci korisnika zloglasnog hakerskog foruma

Kad kriminalci razotkriju kriminalce: procureli podaci korisnika zloglasnog hakerskog foruma

Administrator nedavno pokrenutog veb foruma za sajber kriminalce Exposed objavio je bazu podataka koja sadrži detalje o bivšim članovima sada nepos... Dalje

WhatsApp uvodi korisnička imena koja će štititi privatnost korisnika aplikacije

WhatsApp uvodi korisnička imena koja će štititi privatnost korisnika aplikacije

Jedna od mana WhatsAppa, koji je verovatno najpopularnija aplikacija za komunikaciju koju koristi više od 2 milijarde ljudi širom sveta, je to što ... Dalje

Direktor OpenAI u novoj izjavi kaže da se ipak neće povući iz Evrope

Direktor OpenAI u novoj izjavi kaže da se ipak neće povući iz Evrope

OpenAI ne planira da napusti Evropu, rekao je danas izvršni direktor Sem Altman, nakon što je u sredu zapretio da će OpenAI možda biti primoran da... Dalje

OpenAI koji stoji iza ChatGPT-a mogao bi da napusti Evropu zbog najavljenog zakona o veštačkoj inteligenciji

OpenAI koji stoji iza ChatGPT-a mogao bi da napusti Evropu zbog najavljenog zakona o veštačkoj inteligenciji

Direktor kompanije OpenAI koja stoji iza ChatGPT-a Sem Altman izjavio je da bi predstojeći zakon EU o veštačkoj inteligenciji (AI) mogao primorati ... Dalje