Hamas napravio aplikacije za upoznavanje pomoću kojih je hakovao telefone izraelskih vojnika

Vesti, 05.07.2018, 10:00 AM

Hamas napravio aplikacije za upoznavanje pomoću kojih je hakovao telefone izraelskih vojnika

Hamas je optužen da stoji iza sofisticirane špijunske operacije nazvane "Slomljeno srce", čije su mete pripadnici izraelske vojske koje je trebalo prevariti da preuzmu zlonamerne aplikacije.

Brojni izraelski vojnici su kontaktirani preko lažnih Facebook profila, često napravljenih sa ukradenim identitetima mladih žena. Napadači su zatim tražili od žrtava da razgovor nastave na WhatsAppu gde su im stizali linkovi za aplikacije koje su tada bile dostupne u Google Play prodavnici, ali koje su sada uklonjene.

Aplikacije koje su žrtve preuzimale su aplikacije za upoznavanje, nazvane GlanceLove i WinkChat i aplikacija sa rezultatima uživo fudbalskih utakmica Svetskog prvenstva Golden Cup. Zapravo, aplikacija Golden Cup je prilično dobra, kažu oni koji su upućeni u detalje ove kampanje. Ona je prikazivala snimke zanimljivih golova, i detalje o svakom timu.

Kada se lažna aplikacija instalira, ona omogućava napadačima da vide lokaciju vlasnika i kontakte, ali i da koriste mikrofon i kameru uređaja za špijuniranje žrtve.

Početkom ove godine izraelska vojska otkrila je jedan sumnjivi profil koji je imao izraelski broj i koji je pripadao izvesnoj Lini Kramer.

Oni koji stoje iza ove kampanje često pokušavaju da opravdaju svoj loš jevrejski pričom da su imigranti.

"Nedugo nakon što nas je prvi napadač kontaktirao, počeli smo da dobijamo na desetine izveštaja vojnika o sumnjivim likovima i aplikacijama na društvenim mrežama", rekao je "pukovnik A", šef Odseka za informacionu bezbednost izraelske vojske. "Pošto smo istražili ove prijave, otkrili smo neprijateljsku infrastrukturu koju je Hamas pokušavao da iskoristi da bi bio u kontaktu sa vojnicima izraelske vojske i doveo ih u iskušenje da preuzmu aplikacije koje su štetne, kao i da iskoristi vojnike za izvlačenje tajnih informacija."

Za aplikacije se navodi da sadrže trojanca koji može da uključi mikrofon i kameru, da pristupa fotografijama, telefonskim brojevima i email adresama vojnika, pa čak i da prikuplja informacije o vojnim bazama.

Izraelska vojska je saopštila da su pokušaji Hamasa uglavnom bili neuspešni i nisu prouzorkovali štetu jer je većina vojnika i drugih zaposlenih u vojsci koje je Hamas kontaktirao, odbila da preuzme aplikacije i prijavila incident svojim nadređenim. Ipak, bilo je vojnika koji su ih preuzeli. Iako nije objavljen tačan broj onih koji su naseli na prevaru, iz vojske kažu da ih je manje od 100 instaliralo bar jednu aplikaciju. Izraelska vojska je saopštila da nisu samo muškarci bili ciljevi napadača, već da su oni pokušavali na sličan način da zavedu i žene.

Odeljenje za informatičku bezbednost izraelske vojske je ažuriralo svoje smernice za vojnike upravo zbog operacije Slomljeno srce. Izraelska vojska sada svojim vojnicima šalje lažne poruke sa linkovima u pokušaju da se podigne svest o opasnostima otvaranja linkova koje šalju nepoznati na internetu. Ako vojnik otvori link, videće upozorenje, a zatim sledi susret sa nadređenima koji su zaduženi za bezbednost na mreži.

Hamas je pokušao sa sličnom taktikom i u januaru prošle godine, ali je tada koristio ne tako napredne aplikacije koje je predstavljao kao platforme društvenih mreža.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft  povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft je još jedna od američkih kompanija za koju se očekuje da će prekinuti svoje veze sa Huaweijem nakon što je prošle nedelje američki ... Dalje

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Istraživač Anurag Sen otkrio je ogromnu bazu podataka koja sadrži privatne kontakt informacije, uključujući brojeve telefona i email adrese oko ... Dalje

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Laptop koji je namerno zaražen sa šest ozloglašenih malvera, uključujući čuvene malvere WannaCry i ILoveIou, prodaje se na aukciji u SAD kao um... Dalje

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Osnivač kompanije Huawei, Ren Žengfej, komentarišući najnoviji potez američke administracije usmeren protiv kineske kompanije, rekao je da SAD "p... Dalje

Google priznao da je od 2005. deo lozinki korisnika G Suite čuvao u običnom tekstu

Google priznao da je od 2005. deo lozinki korisnika G Suite čuvao u običnom tekstu

Facebook nije jedina velika tehnološka kompanija koja čuva lozinke u obliku običnog teksta. Google je upozorio korisnike G Suite da je zbog "grešk... Dalje