''Heartbleed bag'' čini OpenSSL ranjivim, milioni web sajtova podložni napadima

Vesti, 09.04.2014, 09:03 AM

''Heartbleed bag'' čini OpenSSL ranjivim, milioni web sajtova podložni napadima

Stručnjaci su otkrili Heartbleed bag, ranjivost u OpenSSL koja može biti iskorišćena za presretanje privatnih ključeva, korisničkih imena, lozinki i drugih poverljivih informacija, a informacije o tome su postale javno dostupne u ponedeljak kada je objavljena najnovija verzija OpenSSL.

Takvi napadi ne ostavljaju fizičke tragove u logovima, tako da je nemoguće reći da li je Heartbleed bag ikada iskorišćen s obzirom da je prisutan već dve godine.

Stručnjaci savetuju administratorima da isprave ovaj propust u OpenSLL koji koriste milioni web sajtova za šifrovanje poverljivih komunikacija.

Heartbleed je prisutan u nekoliko verzija OpenSSL, open-source kriptografskoj biblioteci koja omogućava SSL (Secure Socket Layer) ili TLS (Transport Security Layer) enkripciju. Većina sajtova koristi ili SSL ili TLS, što je korisnicima u browserima predstavljeno oznakom katanca.

Propust koji je prisutan od decembra 2011., ispravljen je u OpenSSL 1.0.1g koji je objavljen ponedeljak.

Propust omogućava napadačima da nadziru sve informacije koje se prenose između korisnika i web servisa pa čak i dešifrovanje proteklog, prikupljenog saobraćaja.

On omogućava napadačima da prisluškuju komunikacije, kradu podatke direktno od servisa i korisnika i da oponašaju servise i korisnike, kažu istraživači iz kompanije Codenomicon koji su zajedno sa Nil Metom iz Googlea otkrili bag.

Problem je veliki i zbog toga što mnogi moderni operativni sistemi verovatno imaju ranjivu verziju OpenSSL.

Operativni sistemi koji mogu imati ranjivu verziju OpenSSL uključuju Debian Wheezy, Ubuntu 12.04.4 LTS, CentOS 6.5, Fedora 18, OpenBSD 5.3, FreeBSD 8.4, NetBSD 5.0.2 i OpenSUSE 12.2.

OpenSSL imaju i dva najkorišćenija open-source web servera, Apache i nginx.

Osim toga OpenSSL se koristi za zaštitu email servera (SMTP, POP i IMAP protokoli), chat servera (XMPP protokol), VPN i mrežnih uređaja.

Mnogi proizvođači su požurili da isprave svoje instalacije, ali u međuvremenu, stručnjaci za bezbednost pokušavaju da otkriju koji servisi su i dalje ranjivi.

Tako je Filipo Valsorda razvio jednostavan online program koji omogućava korisnicima da provere da li je određeni server ranjiv na Heartbleed napade. Korisnici samo treba da unesu hostname servera da bi dobili odgovor da li servis koristi ranjivu verziju OpenSSL.

Mustafa Al-Basam, bivši član nekadašnje neformalne hakerske grupe LulzSec, sasatvio je listu ranjivih sajtova među Alexa top 1000 sajtovima.

Od 1000 sajtova, 512 nemaju SSL, 440 nisu ranjivi, dok 48 jesu. Na listi ranjivih sajtova su Yahoo, Imgur, Stackoverflow, Kickass Torrents, Flickr, Web.de, OKCupid, XDA Developers, Scoop.it, DuckDuckGo, Eventbrite, WeTransfer i brojni pornografski sajtovi.

Samo 5 sajtova sa top 100 Alexa su ranjivi i to su Yahoo, Imgur, Stackoverflow, Kickass.to i Flickr.

Proizvođači operativnih sistema i distributeri, proizvođači uređaja, proizvođači softvera moraju da implementiraju ispravku za bag i da obaveste svoje korisnike, kažu istraživači koji su otkrrili bag.

Sledeći korak za vlasnike servisa je da osim ispravljanja propusta, povuku kompromitovane ključeve i izdaju nove ključeve. Čak i ako to urade sav saobraćaj koji su napadači možda presretali nekada, ostaje ranjiv i moguće ga je dešifrovati.

Pošto vlasnici servisa preduzmu ove korake, tek onda korisnici mogu započeti promenu lozinki i enkripcionih ključeva po uputstvima vlasnika servisa koji su kompromitovani. Sve ključeve sesija i sve kolačiće trebalo bi smatrati kompromitovanim.

Poslednja verzija OpenSSL je dostupna za preuzimanje na sajtu OpenSSL projekta.

Više detalja o ovome možete naći na namenskom sajtu Heartbleed.com koji su pokrenuli istraživači koji su otkrili Heartbleed bag.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje