Hrvatska vlada na meti nepoznatih hakera

Vesti, 08.07.2019, 03:30 AM

Hrvatska vlada na meti nepoznatih hakera

Nepoznata hakerska grupa pokušala je, a najverovatnije i uspela da zarazi računare u nekoliko državnih institucija što se događalo u periodu između februara i aprila ove godine.

Napadači, za koje se sumnja da deluju pod pokroviteljstvom nepoznate države, koristili su spear fišing tehniku imitirajući obaveštenja o pošiljkama Hrvatske pošte.

Emailovi su sadržali link za web sajt hxxps://postahr.vip/, na kome se nalazio sadržaj sa stranica Hrvatske pošte, a od korisnika je traženo da preuzmu Excel dokument obavijest_o_posiljki.xls.

Dokument je sadržao zlonamerni kod u makro skripti koji je u velikoj meri iskopiran sa interneta, iz različitih tutorijala ili projekata otvorenog koda koji su hostovani na StackOverflow.com, Dummies.com, Issuu.com, Rastamouse.me ili GitHub.com.

Macro skripta, ako bi žrtva to omogućila, bi preuzela i instalirala malver na sistemu. Tokom tih napada korišćena su dva različita malvera.

Prvi je bio backdoor Empire koji se pokreće u memoriji računara i zatim komunicira sa serverom, a drugi malver SilentTrinity.

Dva meseca napadi nisu primećeni, a otkriveni su početkom aprila. Zavod za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS), državni organ nadležan za obavljanje tehničkih poslova u oblasti informacione sigurnosti državnih tela Republike Hrvatske, izdao je dva odvojena upozorenja o napadima (1, 2).

ZSIS je objavio detalje o napadima, kao i indikatore infekcije računara, tražeći od državnih službi da skeniraju računare.

"Hrvatska pošta je već preduzela korake za uklanjanje zlonamernih web stranica i servera, ali su obe verzije zlonamernih programa trenutno aktivne", navodi agencija. "Zlonamernim programom napadači mogu preuzeti kontrolu nad računarom i izvršiti proizvoljne komande uz dozvolu korisnika koji je otvorio XLS fajl i omogućio izvršavanje makro naredbi."

Aleksej Višnjakov iz firme Positive Technologies koji je analizirao ove napade je ukazao na određene veze između C&C servera koji su korišćeni u ovoj kampanji i napada koji su bili usmereni na hrvatske državne institucije i neke prošle operacije distribucije malvera.

Jednom od njih bavili su se istraživači kompanije FireEye. Hakeri koji su koristili WinRAR ranjivost da inficiraju državne ciljeve u Ukrajini istim backdoorom, Empire, koristili su i isti C&C server koji je korišćen za kampanju u Hrvatskoj. Iako FireEye te napade nikada nije pripisao određenoj hakerskoj grupi, napadi na ukrajinsku vladu su obično delo ruskih hakera koji su poznati po napadima na ukrajinske državne zvaničnike i vladine agencije od 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krimsko poluostrvo.

Višnjakov se ipak nije izjasnio ko bi mogao biti krivac za ove napade.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft upozorio korisnike na napade u kojima se koristi novi bag u Internet Exploreru

Microsoft  upozorio korisnike na napade u kojima se koristi novi bag u Internet Exploreru

Microsoft je potvrdio da Internet Explorer ima do sada nepoznati bag koji sajber-kriminalci aktivno koriste za napade. Bag utiče na sve verzije opera... Dalje

FBI zatvorio sajt koji je prodavao ukradena korisnička imena i lozinke

FBI zatvorio sajt koji je prodavao ukradena korisnička imena i lozinke

FBI i Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država zaplenili su internet domen weleakinfo.com nakon što je otkriveno da su se na ovom web sajtu prodavale ... Dalje

Od sada i iPhone može biti sigurnosni ključ za zaštitu Google naloga

Od sada i iPhone može biti sigurnosni ključ za zaštitu Google naloga

Dobre vesti za korisnike iOS-a: sada možete da koristite svoj iPhone ili iPad, sa operativnim sistemom iOS 10 ili novijim, kao fizički sigurnosni kl... Dalje

Microsoft ima novi alat za otkrivanje i prijavljivanje pedofila na internetu

Microsoft ima novi alat za otkrivanje i prijavljivanje pedofila na internetu

Razlozi zašto volimo internet su očigledni i svima poznati, ali kako kažu „sa svakim blagoslovom dolazi prokletstvo“, pa je tako intern... Dalje

Ažurirajte Windows 10 odmah: Američka NSA prvi put prijavila Microsoftu bag koji je otkrila u Windowsu

Ažurirajte Windows 10 odmah: Američka NSA prvi put prijavila Microsoftu bag koji je otkrila u Windowsu

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) otkrila je veliki bag u Windowsu 10, koji hakeri mogu iskoristiti da naprave zlonamerni softver koji... Dalje