Huawei kaže da neće špijunirati za Kinu čak i ako se to bude tražilo od kompanije

Vesti, 27.02.2019, 00:30 AM

Huawei kaže da neće špijunirati za Kinu čak i ako se to bude tražilo od kompanije

Kompanija Huawei Technologies bi odbila bilo kakav zahtev kineske vlade da otvori “zadnja vrata” u stranim telekomunikacionim mrežama, jer oni nisu zakonski obavezni da to učine, kaže predsednik kompanije.

Liang Hua, koji je u četvrtak razgovarao sa novinarima u Torontu, rekao je da je kompanija dobila nezavisno pravno mišljenje o svojim obavezama prema kineskim zakonima i rekao da ne postoji ništa što prisiljava kompanije da kreiraju ono što on naziva “backdooorom” u mrežama. On je rekao da nikada nisu dobili takav zahtev, ali da bi ga odbili kada bi se to dogodilo.

“Nećemo izvršiti takav zahtev jer to ne bi bilo zakonito”, rekao je Liang Hua, naglašavajući da on vodi “nezavisnu poslovnu organizaciju" koja ima cilj da služi svojim klijentima. “Moramo imati dobre rezultate u oblasti sajber bezbednosti.”

Njegovi komentari, kao i najava povećanja investicija u Kanadi, dolaze u trenutku kada ova zemlja i nekoliko njenih saveznika razmatraju da li da ograniče ili zabrane Huawei u 5G mrežama.

U međuvremenu, glavni finansijski direktor kompanije, Meng Vanzhou, u kućnom je pritvoru u Vankuveru i suočava se sa mogućom ekstradicijom iz Kanade u SAD.

Kineski zakoni o nacionalnoj bezbednosti koji zahtevaju da svaka kompanija sarađuje sa nacionalnim obaveštajnom službom izazivaju bojazan da bi se kineska vlada mogla osloniti na Huawei da bi kompromitovala telekomunikacione mreže u drugim zemljama. Liang je to priznao, ali je rekao da zakon ne zahteva izričito od kompanije Huawei backdoor za praćenje komunikacija. Međutim, on se nije konkretno izjasnio o drugim pritiscima sa kojima bi se kompanija mogla suočiti.

Liang je takođe umanjio značaj geopolitičkih tenzija u poslovanju kompanije, rekavši da su teškoće u poslovanju normalne i da će nastaviti da ulažu u Kanadu bez obzira na odluku u vezi 5G.

On je rekao da veruje da je Meng nevina i da Kanada neće mešati politiku u odluku o izručenju direktorke kompanije Huawei, koja je ćerka osnivača kompanije.

On je izrazio nadu i "da će se odluke o 5G donositi na osnovu tehnologije, a ne na osnovu drugih faktora”.

“Za nas je normalno da se kompanija suočava sa izazovima i teškoćama.”

SAD, Novi Zeland i Australija su ograničile ili zabranile Huawei u 5G mrežama, mada je premijerka Novog Zelanda izjavila ove nedelje da nije donesena konačna odluka. Velika Britanija je ove nedelje saopštila da nije doneta nikakva odluka, kao i da zemlja očekuje poboljšanja od Huawei. Nemačka je protiv potpune zabrane za Huawei.

Uprkos tenzijama, predsednik kompanije predviđa rast prihoda za kompaniju na 125,4 milijarde dolara u 2019. godini, u odnosu na 108,5 milijardi dolara prošle godine. Prihod u Kanadi je prošle godine iznosio 420 miliona dolara, uključujući 270 miliona dolara od telekom kompanija kao što su BCE Inc. i Telus Corp., i 150 miliona dolara od potrošačkih proizvoda.

On je rekao da je kompanija “samo dobavljač opreme” za ove kanadske telekomunikacione kompanije i da nema vlastite mreže ili podatke o kanadskim korisnicima. On je rekao da želi da se sve kompanije tretiraju na jednak, pošten i pravedan način. Sajber bezbednost i zaštita privatnosti su izazovi za čitavu industriju, a ne samo za jednu kompaniju, rekao je on.

Kompanija neće napustiti Kanadu ako zabrani njeno učešće u izgradnju 5G infrastrukture, rekao je Liang. “Još uvek postoje kupci koji će izabrati nas. U tom slučaju, mi ćemo nastaviti da pružamo dobru uslugu korisnicima”, rekao je on.

SAD su objavile optužbe protiv Huawei, njegove dve podružnice i direktorke Meng zbog navodne prevare koja je u vezi sa poslovanjem kompanije u Iranu, uz navode da je kompanija ukrala poslovne tajne od T-Mobile US Inc. Liang je rekao da je spor sa T-Mobileom rešen u parničnom postupku i da je “optuženi nevin dok se ne dokaže njegova krivica”.

Meng treba da se pojavi pred sudom sledećeg meseca, mada bi njena borba za ekstradiciju mogla da traje godinama. "Ne mogu da kažem da optužbe SAD protiv Meng nisu politički motivisane”, rekao je Liang. “Verujem da je nevina i nadam se da će joj kanadski pravosudni sistem suditi pravedno.”

Liang je citirao bivšeg kanadskog ambasadora u Kini, Džona Mekalena, koji je rekao da Meng može da izbegne izručenje. Kanadski premijer Džastin Trudo zatražio je ostavku ambasadora nekoliko dana kasnije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u utorak da će njegova administracija istražiti da li kompanija Google Alphabet Inc podržava kinesku ... Dalje

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Istraživači tima Pen Test Partners hakovali su prese za ispravljanje kose koje proizvodi Glamouriser. Britanska firma se reklamira kao proizvođač ... Dalje