Huawei kaže da neće špijunirati za Kinu čak i ako se to bude tražilo od kompanije

Vesti, 27.02.2019, 00:30 AM

Huawei kaže da neće špijunirati za Kinu čak i ako se to bude tražilo od kompanije

Kompanija Huawei Technologies bi odbila bilo kakav zahtev kineske vlade da otvori “zadnja vrata” u stranim telekomunikacionim mrežama, jer oni nisu zakonski obavezni da to učine, kaže predsednik kompanije.

Liang Hua, koji je u četvrtak razgovarao sa novinarima u Torontu, rekao je da je kompanija dobila nezavisno pravno mišljenje o svojim obavezama prema kineskim zakonima i rekao da ne postoji ništa što prisiljava kompanije da kreiraju ono što on naziva “backdooorom” u mrežama. On je rekao da nikada nisu dobili takav zahtev, ali da bi ga odbili kada bi se to dogodilo.

“Nećemo izvršiti takav zahtev jer to ne bi bilo zakonito”, rekao je Liang Hua, naglašavajući da on vodi “nezavisnu poslovnu organizaciju" koja ima cilj da služi svojim klijentima. “Moramo imati dobre rezultate u oblasti sajber bezbednosti.”

Njegovi komentari, kao i najava povećanja investicija u Kanadi, dolaze u trenutku kada ova zemlja i nekoliko njenih saveznika razmatraju da li da ograniče ili zabrane Huawei u 5G mrežama.

U međuvremenu, glavni finansijski direktor kompanije, Meng Vanzhou, u kućnom je pritvoru u Vankuveru i suočava se sa mogućom ekstradicijom iz Kanade u SAD.

Kineski zakoni o nacionalnoj bezbednosti koji zahtevaju da svaka kompanija sarađuje sa nacionalnim obaveštajnom službom izazivaju bojazan da bi se kineska vlada mogla osloniti na Huawei da bi kompromitovala telekomunikacione mreže u drugim zemljama. Liang je to priznao, ali je rekao da zakon ne zahteva izričito od kompanije Huawei backdoor za praćenje komunikacija. Međutim, on se nije konkretno izjasnio o drugim pritiscima sa kojima bi se kompanija mogla suočiti.

Liang je takođe umanjio značaj geopolitičkih tenzija u poslovanju kompanije, rekavši da su teškoće u poslovanju normalne i da će nastaviti da ulažu u Kanadu bez obzira na odluku u vezi 5G.

On je rekao da veruje da je Meng nevina i da Kanada neće mešati politiku u odluku o izručenju direktorke kompanije Huawei, koja je ćerka osnivača kompanije.

On je izrazio nadu i "da će se odluke o 5G donositi na osnovu tehnologije, a ne na osnovu drugih faktora”.

“Za nas je normalno da se kompanija suočava sa izazovima i teškoćama.”

SAD, Novi Zeland i Australija su ograničile ili zabranile Huawei u 5G mrežama, mada je premijerka Novog Zelanda izjavila ove nedelje da nije donesena konačna odluka. Velika Britanija je ove nedelje saopštila da nije doneta nikakva odluka, kao i da zemlja očekuje poboljšanja od Huawei. Nemačka je protiv potpune zabrane za Huawei.

Uprkos tenzijama, predsednik kompanije predviđa rast prihoda za kompaniju na 125,4 milijarde dolara u 2019. godini, u odnosu na 108,5 milijardi dolara prošle godine. Prihod u Kanadi je prošle godine iznosio 420 miliona dolara, uključujući 270 miliona dolara od telekom kompanija kao što su BCE Inc. i Telus Corp., i 150 miliona dolara od potrošačkih proizvoda.

On je rekao da je kompanija “samo dobavljač opreme” za ove kanadske telekomunikacione kompanije i da nema vlastite mreže ili podatke o kanadskim korisnicima. On je rekao da želi da se sve kompanije tretiraju na jednak, pošten i pravedan način. Sajber bezbednost i zaštita privatnosti su izazovi za čitavu industriju, a ne samo za jednu kompaniju, rekao je on.

Kompanija neće napustiti Kanadu ako zabrani njeno učešće u izgradnju 5G infrastrukture, rekao je Liang. “Još uvek postoje kupci koji će izabrati nas. U tom slučaju, mi ćemo nastaviti da pružamo dobru uslugu korisnicima”, rekao je on.

SAD su objavile optužbe protiv Huawei, njegove dve podružnice i direktorke Meng zbog navodne prevare koja je u vezi sa poslovanjem kompanije u Iranu, uz navode da je kompanija ukrala poslovne tajne od T-Mobile US Inc. Liang je rekao da je spor sa T-Mobileom rešen u parničnom postupku i da je “optuženi nevin dok se ne dokaže njegova krivica”.

Meng treba da se pojavi pred sudom sledećeg meseca, mada bi njena borba za ekstradiciju mogla da traje godinama. "Ne mogu da kažem da optužbe SAD protiv Meng nisu politički motivisane”, rekao je Liang. “Verujem da je nevina i nadam se da će joj kanadski pravosudni sistem suditi pravedno.”

Liang je citirao bivšeg kanadskog ambasadora u Kini, Džona Mekalena, koji je rekao da Meng može da izbegne izručenje. Kanadski premijer Džastin Trudo zatražio je ostavku ambasadora nekoliko dana kasnije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje