Huawei spreman da potpiše ''sporazum o nešpijuniranju'' sa SAD

Vesti, 07.06.2019, 11:00 AM

Huawei spreman da potpiše ''sporazum o nešpijuniranju'' sa SAD

Jedan od direktora kompanije Huawei izjavio je u utorak da je kompanija spremna da potpiše “sporazum o nešpijuniranju” sa Sjedinjenim Državama kako bi uverila američku administraciju da se tehnologija kompanije neće koristiti za špijuniranje.

Ponuda je slična predlozima koje je kineski tehnološki gigant dao Velikoj Britaniji i Nemačkoj, a dolazi nakon nekoliko nedelja intenzivnog pritiska Trampove administracije.

“Spremni smo da potpišemo sporazume o nešpijuniranju sa državama", rekao je novinarima predsedavajući kompanije Huawei Liang Hua u sedištu kompanije u Šenženu, u Kini, kada je konkretno upitan da li bi Huawei potpisao “sporazum o nešpijuniranju” sa SAD. "Ali s obzirom da SAD nisu kupovale od nas, ne kupuju od nas, i verovatno neće kupovati od nas u budućnosti, ne znam da li postoji mogućnost da se potpiše takav sporazum.”

Liang je to rekao dok je razgovarao sa malom grupom američkih novinara koji su bili u poseti Fondaciji za razmenu Kine i Sjedinjenih Država.

Iako je ovo bila prva takva javna ponuda za Sjedinjene Države, Liang je naglasio da možda ne postoje uslovi za takav dogovor.

Liang je optužio SAD za “neprimereno” ponašanje, govoreći pomirljivim tonom što odražava nivo ogorčenja koji trenutno osećaju u kineskoj kompaniji.

“Neprimerno je koristiti politička sredstva za remećenje industrije”, rekao je on.

Huawei je jedna od najuspešnijih tehnoloških kompanija u Kini ali i kompanija koja je ozbiljan konkurent najvećim svetskim tehnološkim kompanijama. Huawei je jedan od najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona, koji je ove godine odmah posle Samsunga, a ispred Applea na listi najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona. Huawei je takođe jedna od vodećih kompanija u svetu 5G mreža.

Međutim, Huawei se već neko vreme suočava sa pristiskom zapadnih zemalja zbog njihove navodne zabrinutosti zbog sigurnosti proizvoda kompanije. SAD prednjače kada je u pitanju pritisak na kompaniju, što je kulminiralo prošlog meseca, kada je američko ministarstvo trgovine dodalo Huawei na svoju "Listu entiteta", što sada sprečava američke firme da prodaju svoju tehnologiju Huaweiju bez vladinog odobrenja. Ipak, Trampova administracija ubrzo je odložila primenu potpune zabrane na tri meseca.

Sjedinjene Države takođe vrše pritisak na druge zemlje da zabrane Huawei zbog potencijalnih sigurnosnih problema. Državni sekretar Majk Pompeo upozorio je u ponedeljak Švajcarsku i Holandiju na moguće posledice saradnje sa kineskom kompanijom.

U međuvremenu, Huawei je pribegao medijskoj kampanji - intervjuima vodećih ljudi u kompaniji koji su izneli stav kompanije da se ona nepravedno koristi kao pijun u trgovinskim razgovorima između SAD i Kine. Huawei se bori protiv Sjedinjenih Država i pravnim sredstvima. Prošle nedelje, kompanija je podnela zahtev američkom sudu da proglasi neustavnim pokušaj Trampove administracije da zabrani opremu koju proizvodi kompanija.

Huawei je postao najvidljivija meta američke vlade u trgovinskom ratu sa Kinom. Prošle godine, te tenzije su dostigle vrhunac nakon što su SAD izdale nalog za hapšenje finansijske direktorke kompanije Meng Vanzhou, zbog optužbi za kršenje američkih sankcija protiv Irana. Meng, koja je ćerka osnivača i izvršnog direktora Huaweija Ren Žengfeja, sada se nalazi u kućnom pritvoru u Kanadi odakle se bori protiv izručenja Sjedinjenim Državama.

Očekuje se da će zabrana poslovanja sa kompanijom Huawei smanjiti potražnju za Huawei telefonima u budućnosti. Većina Huawei telefona radi sa Googleovim operativnim sistemom Android.

Huavei ipak ima rezervni plan - svoj operativni sistem sličan Androidu.

Iako nema sumnje da će zabrana američke vlade, ako bude nametnuta, kratkoročno naneti štetu Huaweiju, neki kineski stručnjaci kažu da bi to dugoročno moglo ojačati kompaniju i "probuditi njene uspavane kapacitete".


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver koristi pola miliona zaraženih računara za ''seks-ucenu''

Malver koristi pola miliona zaraženih računara za ''seks-ucenu''

Emailovi u kojima se tvrdi da je vaš računar hakovan i i da su web kamerom hakovanog računara napravljeni video snimci na kojima se vidi da radite ... Dalje

Instagram uvodi nove kontrole za podatke koje delite sa drugim aplikacijama i web sajtovima

Instagram uvodi nove kontrole za podatke koje delite sa drugim aplikacijama i web sajtovima

Instagram je dodao novu funkciju za kontrolu deljenja podataka sa aplikacijama drugih proizvođača. Da biste videli koje aplikacije imaju pristup va... Dalje

Kineske vlasti traže od građana da instaliraju aplikaciju preko koje ih mogu špijunirati

Kineske vlasti traže od građana da instaliraju aplikaciju preko koje ih mogu špijunirati

Komunistička partija Kine može da špijunira više od 100 miliona građana preko veoma reklamirane službene aplikacije "Studija velike nacije". Ana... Dalje

Apple kaže da se adrese web sajtova koje korisnici posećuju na iPhone uređajima ne šalju u Kinu

Apple kaže da se adrese web sajtova koje korisnici posećuju na iPhone uređajima ne šalju u Kinu

Apple je objavio saopštenje u kome objašnjava kako funkcioniše njegov sistem zaštitte od prevara u Safariju, “Fraudulent Website Warning&rdq... Dalje

Apple na udaru kritika zato što podatke korisnika Safarija šalje kineskoj kompaniji Tencent

Apple na udaru kritika zato što podatke korisnika Safarija šalje kineskoj kompaniji Tencent

Krajem prošle nedelje otkriveno je da je Apple podatke o pregledavanju weba korisnika iOS šalje kineskoj internet kompaniji Tencent. Možda to ne bi... Dalje