Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Vesti, 22.05.2019, 09:00 AM

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Osnivač kompanije Huawei, Ren Žengfej, komentarišući najnoviji potez američke administracije usmeren protiv kineske kompanije, rekao je da SAD "potcenjuju" njegovu kompaniju.

Govoreći za kineske državne medije, Ren je umanjio uticaj koja ograničenja koje je prošle nedelje uvela američka vlada mogu imati na njegovu kompaniju. On je rekao da niko ne može uhvatiti korak sa njihovom 5G tehnologijom u bliskoj budućnosti i da američki političari potcenjuju njihovu snagu.

Prošle nedelje SAD su dodale Huawei na listu kompanija sa kojima američke firme ne mogu trgovati ako nemaju dozvolu američkih vlasti.

Ovaj potez je je još jedan u nizu koje je vlada SAD preduzela u pokušaju da blokira kinesku kompaniju.

Huawei se već neko vreme suočava sa sumnjama koje dolaze iz zapadnih zemalja, predvođenih Sjedinjenim Državama, u vezi potencijalnih rizika vezanih za korišćenje Huaweijevih proizvoda u 5G mobilnim mrežama.

Jedna od posledica odluke američke administracije da stavi Huawei na crnu listu bila je Googleova odluka da prekine saradnju sa kineskim tehnološkim gigantom, kome je američka kompanija ukinula ažuriranja za svoj mobilni operativni sistem Android. Pored toga, Huawei je izgubio pristup i popularnim Googleovima aplikacijama i servisima, uključujući Google Play prodavnicu, Gmail i Youtube.

Međutim, ubrzo pošto je Google napravio pravu pometnju među korisnicima najavom prekida saradnje i ukidanjem pristupa ažuriranjima, aplikacijama i servisima, oglasio se američki ministarstar trgovine Vilbur Ros koji je rekao da je njegovo ministarstvo izdalo privremenu licencu koja je omogućila nekim kompanijama da nastave da podržavaju postojeće Huawei mreže i uređaje.

SAD su saopštile da će 90-dnevna licenca trajati do 19. avgusta, nakon čega će se opet odlučivati o njenom produžavanju.

U saopštenju se navodi da ovo znači da korisnici Huawei uređaja mogu "ažurirati svoje uređaje kao i obično" i da će SAD nastaviti sa procenom situacije. Američke vlasti navodno su se odlučile na ovaj potez kako korisnici ne bi trpeli. Ali to ne znači da će Huawei moći da kupuje komponente za svoje nove proizvode od američkih kompanija. Za to će im biti potrebna dozvola koju verovatno neće dobiti.

Ipak, Ren je govoreći za kineske medije pokušao da umanji značaj ovog poteza američkih vlasti, tvrdeći da se njegova kompanija pripremala za ovu situaciju.

Međutim, jasno je da će posledice eskalacije američko-kineske borbe za moć u čijem se središtu već mesecima nalazi Renova kompanija, biti velike.

Korisnici Huaweijevih uređaja su zabrinuti i pitaju se šta ovo znači za njih, i šta će se dogoditi u budućnosti. Sa druge strane, oni koji su razmišljali da kupe uređaje kineske kompanije sada oklevaju. Vrednost akcija kompanije je naglo pala, tako da bez obzira na prkosne i ohrabrujuće tvrdnje Rena Žengfeja, ovo je veliki udarac za Huawei.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft upozorio korisnike na napade u kojima se koristi novi bag u Internet Exploreru

Microsoft  upozorio korisnike na napade u kojima se koristi novi bag u Internet Exploreru

Microsoft je potvrdio da Internet Explorer ima do sada nepoznati bag koji sajber-kriminalci aktivno koriste za napade. Bag utiče na sve verzije opera... Dalje

FBI zatvorio sajt koji je prodavao ukradena korisnička imena i lozinke

FBI zatvorio sajt koji je prodavao ukradena korisnička imena i lozinke

FBI i Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država zaplenili su internet domen weleakinfo.com nakon što je otkriveno da su se na ovom web sajtu prodavale ... Dalje

Od sada i iPhone može biti sigurnosni ključ za zaštitu Google naloga

Od sada i iPhone može biti sigurnosni ključ za zaštitu Google naloga

Dobre vesti za korisnike iOS-a: sada možete da koristite svoj iPhone ili iPad, sa operativnim sistemom iOS 10 ili novijim, kao fizički sigurnosni kl... Dalje

Microsoft ima novi alat za otkrivanje i prijavljivanje pedofila na internetu

Microsoft ima novi alat za otkrivanje i prijavljivanje pedofila na internetu

Razlozi zašto volimo internet su očigledni i svima poznati, ali kako kažu „sa svakim blagoslovom dolazi prokletstvo“, pa je tako intern... Dalje

Ažurirajte Windows 10 odmah: Američka NSA prvi put prijavila Microsoftu bag koji je otkrila u Windowsu

Ažurirajte Windows 10 odmah: Američka NSA prvi put prijavila Microsoftu bag koji je otkrila u Windowsu

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) otkrila je veliki bag u Windowsu 10, koji hakeri mogu iskoristiti da naprave zlonamerni softver koji... Dalje