Huawei tajno pomogao Severnoj Koreji da izgradi bežični internet

Vesti, 24.07.2019, 03:00 AM

Huawei tajno pomogao Severnoj Koreji da izgradi bežični internet

Kineski tehnološki gigant Huawei Technologies Co. upleten je u trgovinski rat američkog predsednika Trampa sa Kinom i nalazi se na crnoj listi kao pretnja nacionalnoj sigurnosti. Iako mnogi misle da je glavni uzrok problema sa kojima se suočava kineska kompanija izgradnja nove generacije 5G mreža, SAD tvrde da je kompanija prodavala svoju tehnologiju zemljama koje su pod sankcijama, kao što je Iran.

SAD tvrde i da Huawei sarađuje sa kineskom vladom i da joj omogućava pristup svojim tehnologijama. Vlade zapadnih zemalja se plaše da bi Kina mogla da iskoristi tehnologiju domaće kompanije za špijunažu.

Huawei, zajedno sa kineskom vladom, radi na popravljanju svoje međunarodne reputacije, i činilo se da im je krenulo. Tramp je najavio da će Huawei ponovo moći da posluje sa američkim kompanijama, što bi kompaniji pomoglo da ostane konkurentna.

Međutim, sada je Vašington Post objavio dokumente koje je dobio od nekog ko je radio u kompaniji Huawei i ko je te informacije smatrao informacijama od javnog značaja. Njegov uslov je bio da ostane anoniman, navodeći kao razlog strah od odmazde.

Kako piše Vašington Post, pre deset godina vlasti Severne Koreje imale su problem da pronađu kompanije koje su voljne da učestvuju u izgradnji 3G mreže u tako rizičnom poslovnom okruženju. To se završilo stvaranjem operatera komercijalne mreže bežičnog interneta Koryolink, koji je nastao posle diskretne posete oca aktuelnog dikatora, Kim Džong Ila, 2006. godine sedištu Huaweija u Šenženu, u Kini.

Mreža Koryolink je izgrađena kroz zajedničko ulaganje kompanije Orascom Telecom Holding, egipatske firme i državne kompanije Korea Post and Telecommunications Corp. 2008. godine.

Ključni igrač je bila državna kineska kompanija Panda International, deo Panda Grupe koja je nekada služila kineskoj spoljnoj politici. 2001. godine, na primer, tokom posete Havani, tadašnji kineski predsednik dao je Kubi milion televizora ove kompanije i predstavio je predstavnika kompanije kubanskom lideru Fidelu Kastru, koji se sa njim “uzbuđeno rukovao i zagrlio” , kako piše na sajtu ove kompanije.

Huawei je blisko sarađivao sa Pandom, koristeći je kao kanal za snabdevanje Severne Koreje baznim stanicama, antenama i drugom opremom potrebnom za pokretanje Koryolinka, pokazuju interni dokumenti do kojih je došao Vašington Post.

Huawei je bio uključen u projekte za Koryolink, pokazuju dokumenti, uključujući izgradnju i održavanje komercijalne mreže bežičnog interneta u zemlji.

Prema ugovoru iz 2008. godine, Panda je prevozila Huaweijevu opremu u Dandong, grad na severoistoku Kine poznat po prekograničnoj trgovini. Odatle je oprema železnicom prevožena u Pjongjang.

U saopštenju, Huawei je rekao da "nije poslovno prisutan" u Severnoj Koreji. Portparol kompanije odbio je, međutim, da odgovara na pitanja o detaljima, uključujući i to da li je Huawei tamo poslovao, bilo direktno ili indirektno. On nije osporavao autentičnost dokumenata, ali je odbio da ih proveri.

„Huawei je u potpunosti posvećen poštovanju svih važećih zakona i propisa u zemljama i regionima u kojima poslujemo, uključujući sve zakone i propise o kontroli izvoza i sankcijama Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Država i Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Portparolka Panda Grupe odbila je da komentariše tvrdnje Vašington Posta.

Ova otkrića nameću pitanje da li je Huawei, koji je koristio američku tehnologiju u svojim proizvodima, ovim prekršio izvoznu kontrolu SAD kako bi snabdevao Severnu Koreju, čiji je režim pod međunarodnim sankcijama zbog programa nuklearnog naoružanja i kršenja ljudskih prava.

Ostaje da se vidi kako će ova nova otkrića uticati na pregovore SAD i Kine, ali je sigurno da neće mnogo popraviti reputaciju koju kompanija uporno pokušava da popravi u SAD.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

500 ekstenzija za Chrome kralo privatne podatke 1,7 miliona korisnika

500 ekstenzija za Chrome kralo privatne podatke 1,7 miliona korisnika

Google je uklonio 500 malicioznih ekstenzija za Chrome iz svoje web prodavnice nakon što je otkriveno da ubacuju zlonamerne oglase i izvlače podatke... Dalje

SAD optužile Huawei za krađu trgovinskih tajni i intelektualne svojine 6 američkih kompanija

SAD optužile Huawei za krađu trgovinskih tajni i intelektualne svojine 6 američkih kompanija

Ministarstvo pravde SAD i FBI optužili su kompaniju Huawei za krađu poslovnih tajni šest američkih kompanija. Huawei je optužen da je nudio bonus... Dalje

Avast pod istragom zbog prikupljanja i prodaje podataka korisnika svog antivirusa

Avast pod istragom zbog prikupljanja i prodaje podataka korisnika svog antivirusa

Nadležno telo za zaštitu podataka u Češkoj Republici pokrenulo je istragu o proizvođaču antivirusnog softvera, kompaniji Avast, pošto je otkriv... Dalje

Hakerima Mac postaje zanimljiviji od Windowsa, raste broj pretnji za korisnike Appleovih uređaja

Hakerima Mac postaje zanimljiviji od Windowsa, raste broj pretnji za korisnike Appleovih uređaja

Kompanija Malwarebytes otkrila je u svom poslednjem izveštaju da broj pretnji za Mac raste brže od broja pretnji čiji je cilj Windows, što dokazuj... Dalje

Zbog korona virusa sistemi za prepoznavanje lica u Kini beskorisni

Zbog korona virusa sistemi za prepoznavanje lica u Kini beskorisni

Maske za lice koje koristi sve veći broj Kineza zbog epidemije korona virusa čine sisteme prepoznavanja lica širom zemlje beskorisnim. Prepoznavan... Dalje