Huawei tajno pomogao Severnoj Koreji da izgradi bežični internet

Vesti, 24.07.2019, 03:00 AM

Huawei tajno pomogao Severnoj Koreji da izgradi bežični internet

Kineski tehnološki gigant Huawei Technologies Co. upleten je u trgovinski rat američkog predsednika Trampa sa Kinom i nalazi se na crnoj listi kao pretnja nacionalnoj sigurnosti. Iako mnogi misle da je glavni uzrok problema sa kojima se suočava kineska kompanija izgradnja nove generacije 5G mreža, SAD tvrde da je kompanija prodavala svoju tehnologiju zemljama koje su pod sankcijama, kao što je Iran.

SAD tvrde i da Huawei sarađuje sa kineskom vladom i da joj omogućava pristup svojim tehnologijama. Vlade zapadnih zemalja se plaše da bi Kina mogla da iskoristi tehnologiju domaće kompanije za špijunažu.

Huawei, zajedno sa kineskom vladom, radi na popravljanju svoje međunarodne reputacije, i činilo se da im je krenulo. Tramp je najavio da će Huawei ponovo moći da posluje sa američkim kompanijama, što bi kompaniji pomoglo da ostane konkurentna.

Međutim, sada je Vašington Post objavio dokumente koje je dobio od nekog ko je radio u kompaniji Huawei i ko je te informacije smatrao informacijama od javnog značaja. Njegov uslov je bio da ostane anoniman, navodeći kao razlog strah od odmazde.

Kako piše Vašington Post, pre deset godina vlasti Severne Koreje imale su problem da pronađu kompanije koje su voljne da učestvuju u izgradnji 3G mreže u tako rizičnom poslovnom okruženju. To se završilo stvaranjem operatera komercijalne mreže bežičnog interneta Koryolink, koji je nastao posle diskretne posete oca aktuelnog dikatora, Kim Džong Ila, 2006. godine sedištu Huaweija u Šenženu, u Kini.

Mreža Koryolink je izgrađena kroz zajedničko ulaganje kompanije Orascom Telecom Holding, egipatske firme i državne kompanije Korea Post and Telecommunications Corp. 2008. godine.

Ključni igrač je bila državna kineska kompanija Panda International, deo Panda Grupe koja je nekada služila kineskoj spoljnoj politici. 2001. godine, na primer, tokom posete Havani, tadašnji kineski predsednik dao je Kubi milion televizora ove kompanije i predstavio je predstavnika kompanije kubanskom lideru Fidelu Kastru, koji se sa njim “uzbuđeno rukovao i zagrlio” , kako piše na sajtu ove kompanije.

Huawei je blisko sarađivao sa Pandom, koristeći je kao kanal za snabdevanje Severne Koreje baznim stanicama, antenama i drugom opremom potrebnom za pokretanje Koryolinka, pokazuju interni dokumenti do kojih je došao Vašington Post.

Huawei je bio uključen u projekte za Koryolink, pokazuju dokumenti, uključujući izgradnju i održavanje komercijalne mreže bežičnog interneta u zemlji.

Prema ugovoru iz 2008. godine, Panda je prevozila Huaweijevu opremu u Dandong, grad na severoistoku Kine poznat po prekograničnoj trgovini. Odatle je oprema železnicom prevožena u Pjongjang.

U saopštenju, Huawei je rekao da "nije poslovno prisutan" u Severnoj Koreji. Portparol kompanije odbio je, međutim, da odgovara na pitanja o detaljima, uključujući i to da li je Huawei tamo poslovao, bilo direktno ili indirektno. On nije osporavao autentičnost dokumenata, ali je odbio da ih proveri.

„Huawei je u potpunosti posvećen poštovanju svih važećih zakona i propisa u zemljama i regionima u kojima poslujemo, uključujući sve zakone i propise o kontroli izvoza i sankcijama Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Država i Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Portparolka Panda Grupe odbila je da komentariše tvrdnje Vašington Posta.

Ova otkrića nameću pitanje da li je Huawei, koji je koristio američku tehnologiju u svojim proizvodima, ovim prekršio izvoznu kontrolu SAD kako bi snabdevao Severnu Koreju, čiji je režim pod međunarodnim sankcijama zbog programa nuklearnog naoružanja i kršenja ljudskih prava.

Ostaje da se vidi kako će ova nova otkrića uticati na pregovore SAD i Kine, ali je sigurno da neće mnogo popraviti reputaciju koju kompanija uporno pokušava da popravi u SAD.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Američke obaveštajne agencije prošle godine prestale da prikupljaju podatke o lokaciji mobilnih telefona, bez sudskog naloga

Američke obaveštajne agencije prošle godine prestale da prikupljaju podatke o lokaciji mobilnih telefona, bez sudskog naloga

Američke obaveštajne agencije zaustavile su prošle godine prikupljanje podataka o lokaciji telefona u SAD, bez sudskog naloga, navodi se u pismu Ka... Dalje

Program koji se reklamira na YouTubeu krije trojanca nazvanog Predator

Program koji se reklamira na YouTubeu krije trojanca nazvanog Predator

YouTube je klopka za potencijalne žrtve nove prevare u kojoj se koriste video snimci za reklamiranje alata koji navodno može da generiše privatni k... Dalje

Google tajno prikuplja zdravstvene podatke Amerikanaca, ni lekari ni pacijenti ne znaju ništa o tome

Google tajno prikuplja zdravstvene podatke Amerikanaca, ni lekari ni pacijenti ne znaju ništa o tome

Google je tajno prikupio podatke pacijenata iz 21 američke države u ime kompanije Ascension, najvećeg sistema zdravstvene zaštite u SAD, a zbog pr... Dalje

Hakovan forum ZoneAlarma, korisnici treba da promene lozinke

Hakovan forum ZoneAlarma, korisnici treba da promene lozinke

Kompanija ZoneAlarm koja proizvodi poznati softver za zaštitu i koja je u vlasništvu izraelske firme Check Point Technologies, pretrpela je hakerski... Dalje

Zaposleni u kompaniji TrendMicro ukrao i prevarantima prodavao podatke korisnika antivirusnog softvera

Zaposleni u kompaniji TrendMicro ukrao i prevarantima prodavao podatke korisnika antivirusnog softvera

Proizvođač antivirusa, kompanija TrendMicro, objavila je da je njen zaposleni krao i prodavao informacije o njenim korisnicima koje su korišćene z... Dalje