Huawei tajno pomogao Severnoj Koreji da izgradi bežični internet

Vesti, 24.07.2019, 03:00 AM

Huawei tajno pomogao Severnoj Koreji da izgradi bežični internet

Kineski tehnološki gigant Huawei Technologies Co. upleten je u trgovinski rat američkog predsednika Trampa sa Kinom i nalazi se na crnoj listi kao pretnja nacionalnoj sigurnosti. Iako mnogi misle da je glavni uzrok problema sa kojima se suočava kineska kompanija izgradnja nove generacije 5G mreža, SAD tvrde da je kompanija prodavala svoju tehnologiju zemljama koje su pod sankcijama, kao što je Iran.

SAD tvrde i da Huawei sarađuje sa kineskom vladom i da joj omogućava pristup svojim tehnologijama. Vlade zapadnih zemalja se plaše da bi Kina mogla da iskoristi tehnologiju domaće kompanije za špijunažu.

Huawei, zajedno sa kineskom vladom, radi na popravljanju svoje međunarodne reputacije, i činilo se da im je krenulo. Tramp je najavio da će Huawei ponovo moći da posluje sa američkim kompanijama, što bi kompaniji pomoglo da ostane konkurentna.

Međutim, sada je Vašington Post objavio dokumente koje je dobio od nekog ko je radio u kompaniji Huawei i ko je te informacije smatrao informacijama od javnog značaja. Njegov uslov je bio da ostane anoniman, navodeći kao razlog strah od odmazde.

Kako piše Vašington Post, pre deset godina vlasti Severne Koreje imale su problem da pronađu kompanije koje su voljne da učestvuju u izgradnji 3G mreže u tako rizičnom poslovnom okruženju. To se završilo stvaranjem operatera komercijalne mreže bežičnog interneta Koryolink, koji je nastao posle diskretne posete oca aktuelnog dikatora, Kim Džong Ila, 2006. godine sedištu Huaweija u Šenženu, u Kini.

Mreža Koryolink je izgrađena kroz zajedničko ulaganje kompanije Orascom Telecom Holding, egipatske firme i državne kompanije Korea Post and Telecommunications Corp. 2008. godine.

Ključni igrač je bila državna kineska kompanija Panda International, deo Panda Grupe koja je nekada služila kineskoj spoljnoj politici. 2001. godine, na primer, tokom posete Havani, tadašnji kineski predsednik dao je Kubi milion televizora ove kompanije i predstavio je predstavnika kompanije kubanskom lideru Fidelu Kastru, koji se sa njim “uzbuđeno rukovao i zagrlio” , kako piše na sajtu ove kompanije.

Huawei je blisko sarađivao sa Pandom, koristeći je kao kanal za snabdevanje Severne Koreje baznim stanicama, antenama i drugom opremom potrebnom za pokretanje Koryolinka, pokazuju interni dokumenti do kojih je došao Vašington Post.

Huawei je bio uključen u projekte za Koryolink, pokazuju dokumenti, uključujući izgradnju i održavanje komercijalne mreže bežičnog interneta u zemlji.

Prema ugovoru iz 2008. godine, Panda je prevozila Huaweijevu opremu u Dandong, grad na severoistoku Kine poznat po prekograničnoj trgovini. Odatle je oprema železnicom prevožena u Pjongjang.

U saopštenju, Huawei je rekao da "nije poslovno prisutan" u Severnoj Koreji. Portparol kompanije odbio je, međutim, da odgovara na pitanja o detaljima, uključujući i to da li je Huawei tamo poslovao, bilo direktno ili indirektno. On nije osporavao autentičnost dokumenata, ali je odbio da ih proveri.

„Huawei je u potpunosti posvećen poštovanju svih važećih zakona i propisa u zemljama i regionima u kojima poslujemo, uključujući sve zakone i propise o kontroli izvoza i sankcijama Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Država i Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Portparolka Panda Grupe odbila je da komentariše tvrdnje Vašington Posta.

Ova otkrića nameću pitanje da li je Huawei, koji je koristio američku tehnologiju u svojim proizvodima, ovim prekršio izvoznu kontrolu SAD kako bi snabdevao Severnu Koreju, čiji je režim pod međunarodnim sankcijama zbog programa nuklearnog naoružanja i kršenja ljudskih prava.

Ostaje da se vidi kako će ova nova otkrića uticati na pregovore SAD i Kine, ali je sigurno da neće mnogo popraviti reputaciju koju kompanija uporno pokušava da popravi u SAD.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje