Huaweijev operativni sistem zove se Hongmeng

Vesti, 28.05.2019, 10:00 AM

Huaweijev operativni sistem zove se Hongmeng

Huawei je nedavno registrovao zaštitni znak svog operativnog sistema koji bi trebalo da zameni Android i Windows na uređajima koje proizvodi kompanija.

Operativni sistem nazvan Hongmeng se pojavio u dokumentima Kancelarije za žigove kineske Nacionalne uprave za intelektualnu svojinu ranije ovog meseca, čime je potvrđeno da Huawei radi punom parom kako bi bio spreman za objavljivanje novog operativnog sistema.

Prijava je podnesena 24. avgusta 2018. godine, a zaštitni znak Hongmenga važi od 14. maja 2019. do 13. maja 2029. godine.

Huawei je podneo prijavu za registraciju zaštitnog znaka Hongmenga prošlog leta što pokazuje da je kompanija zaista očekivala zabranu koja bi joj ograničila upotrebu Androida i Windowsa. Predstavnici Huaweija su u nekoliko navrata rekli da rade na svom operativnom sistemu koji će zameniti Windows i Android. Kompanija je samo ubrzala razvoj ovog projekta kada je vlada Sjedinjenih Država postavila nova ograničenja u vezi sa ugovorima sa američkim kompanijama.

Ranije ovog meseca, američki predsednik Donald Tramp potpisao je naredbu kojim se kineskom tehnološkom gigantu zabranjuje da kupuje i koristi proizvode američkih kompanija, uključujući i Google i Microsoft, čije operativne sisteme kompanija koristi na svojim uređajima.

Na Huaweijevim pametnim telefonima nalazi se Android, dok se na laptop računarima nalazi Windows. Hongmeng koji bi trebalo da ih zameni razvijen je kao univerzalna platforma koja bi funkcionisala na pametnim telefonima i tabletima. Ova ideja nije nova, jer je sam Microsoft pokušao da Windows 10 razvije kao operativni sistem za sve vrste uređaja, a Huawei se nada da će se to uspeti sa Hongmengom.

Prema rečima predstavnika kineske kompanije, Hongmeng će biti lansiran u Kini već ove godine, dok bi u ostatku sveta trebalo da se pojavi 2020. godine.

Veći izazov za Huawei, međutim, nije da razvije operativni sistem, već da stvori ekosistem aplikacija koji bi podržao njegovo usvajanje. Čini se da su u kompaniji toga svesni.

"Nije težak zadatak da se osmisli novi OS, ali je teško izgraditi ekosistem za njega", izjavio je osnivač i izvršni direktor Huawei Ren Žengfrej.

Hongmeng će dolaziti u paketu sa već instaliranom Huawei galerijom aplikacija, tako da će korisnici imati pristup izabranim aplikacijama koje su već dostupne u ovoj prodavnici aplikacija. Međutim, to će biti izazov za kompaniju da je proširi kako bi postao dostojna alternativa Google Play prodavnici.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zoom ima bag koji ugrožava samo korisnike Windows 7

Zoom ima bag koji ugrožava samo korisnike Windows 7

Istraživači iz firme 0patch otkrili su ranjivost u Zoomu za Windows, a kako kažu, ugroženi su samo sistemi na kojima je instaliran Windows 7. 0pat... Dalje

Štitite li svoju privatnost poklopcem ili lepljivom trakom preko kamere? Apple upozorava da ne radite to

Štitite li svoju privatnost poklopcem ili lepljivom trakom preko kamere? Apple upozorava da ne radite to

Stavljanje lepljive trake preko kamere na laptopu jedna je od prvih stvari koje radimo kada nabavimo novi računar, jer je, na kraju krajeva, ovo najb... Dalje

LinkedIn tužen zbog špijuniranja korisnika koje je otkrila nova funkcija u iOS 14

LinkedIn tužen zbog špijuniranja korisnika koje je otkrila nova funkcija u iOS 14

Jedna od funkcija koju je Apple predstavio u iOS 14 koja poboljšava privatnost korisnika obaveštava korisnika kad god neka aplikacija pristupa clipb... Dalje

Google zabranjuje oglase za programe za praćenje supružnika

Google zabranjuje oglase za programe za praćenje supružnika

Google je najavio da planira da zabrani reklame koje promovišu stalkerware, špijunski softver i druge oblike tehnologije nadzora koji se mogu korist... Dalje

Na hakerskim forumima prodaju se lozinke za 15 milijardi naloga

Na hakerskim forumima prodaju se lozinke za 15 milijardi naloga

Na internet forumima prodaju se korisnička imena i lozinke za preko 15 milijardi naloga, uključujući i naloge administratora mreža, bankovne rač... Dalje