I posle Googleove zabrane, aplikacije za špijuniranje telefona i dalje se reklamiraju u Google pretrazi

Vesti, 12.08.2020, 11:00 AM

I posle Googleove zabrane, aplikacije za špijuniranje telefona i dalje se reklamiraju u Google pretrazi

Nekoliko kompanija koje nude aplikacije za špijuniranje telefona, poznatih kao “stalkerware”, i dalje se reklamiraju u rezultatima Google pretrage, uprkos zabrani Googlea koja je stupila na snagu u ponedeljak, otkrio je TechCrunch.

Ove kontroverzne aplikacije često se koriste kako bi pomogle roditeljima da prisluškuju razgovore svoje dece, prate poruke, aplikacije i druge privatne podatke svog deteta, da bi ih zaštitili od pedofila na internetu.

Ipak, neki te aplikacije koriste da bi špijunirali svoje supružnike, najčešće bez njihovog odobrenja.

To je problem sa kojim se industrija tehnologije intenzivno bori od prošle godine - kompanije koje se bave bezbednošću i proizvođači antivirusa angažovani su u borbi protiv porasta stalkerwarea.

Jedan od koraka napravljenih u toj borbi je Googleova najava od prošlog meseca o izmenama smernica za oglase. Google je zabranio kompanijama da reklamiraju aplikacije za prisluškivanje telefona, „sa izričitom svrhom praćenja ili nadzora nad drugom osobom ili njihovim aktivnostima bez njihovog odobrenja“.

Google je kompanijama dao rok do 11. avgusta da uklone ove oglase.

Međutim, TechCrunch je pronašao sedam kompanija za koje se zna da nude stalkerware, uključujući FlexiSpy, mSpy, WebWatcher i KidsGuard, koje se i dalje oglašavaju u Googleovim rezultatima pretrage nakon što je zabrana stupila na snagu.

Google nije izričito rekao da li ove stalkerware aplikacije krše njegova pravila, ali je rekao TechCrunchu da je uklonio oglase za WebWatcher. Uprkos roku, Google je rekao da primena novih smernica nije uvek trenutna.

„Nedavno smo ažurirali smernice za zabranu oglasa koji reklamiraju špijunski softver za partnerski nadzor, a istovremeno dozvoljavamo oglase za tehnologiju koja pomaže roditeljima da prate svoju maloletnu decu“, rekao je portparol Googlea. „Da bismo sprečili one koji pokušavaju da prikriju namenu proizvoda i izbegnu našu primenu (politike), razmatramo nekoliko signala, kao što su da li, između ostalog, tekst oglasa, kreativna i odredišna stranica, poštuju pravila. Kada ustanovimo da oglas ili oglašivač krši naša pravila, odmah preduzimamo mere.”

Očigledno je da politika nije savršena. Google se suočio sa kritikom zbog izuzetaka od svoje nove politike koja se odnosi na „proizvode ili usluge namenjene roditeljima da prate ili nadgledaju svoju maloletnu decu“.

Malwarebytes, jedan od nekoliko proizvođača antivirusa koji su se obavezali da će se boriti protiv stalkerwarea, politiku je nazvao „nepotpunom“ u velikoj meri jer „granica između aplikacija tipa stalkerwarea i roditeljskog nadzora može biti nejasna“.

U ovom slučaju, nekoliko stalkerware aplikacija izričito navodi kako se njihove aplikacije mogu koristiti za špijuniranje supružnika.

Na primer, na veb sajtu mSpy je navedeno da se aplikacija može koristiti za špijuniranje „vaše dece, supruge ili kolega“. KidsGuard, koji je prošle godine imao ogroman bezbednosni incident kada su procurili podaci hiljade praćenih ljudi, na svojoj početnoj stranici izričito kaže da njihova aplikacija može “uhvatiti supružnika u preljubi”. Dva druga proizvođača aplikacija, Spyic i PhoneSpector, još uvek imaju desetine postova na blogu na svom veb sajtu koji se izričito odnose na špijuniranje supružnika.

Prošle godine, Fondacija za elektronske granice osnovala je Koaliciju protiv stalkerwarea, grupu čiji su članovi naučnici, kompanije i neprofitne organizacije, a čiji je cilj otkrivanje, borba i podizanje svesti o stalkerwareu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje