Iako Apple godinama tvrdi drugačije, zaštite privatnosti na njegovim uređajima su upitne

Vesti, 10.04.2024, 14:30 PM

Iako Apple godinama tvrdi drugačije, zaštite privatnosti na njegovim uređajima su upitne

Grupa istraživača sa katedre za računarske nauke Univerziteta Aalto u Finskoj objavila je rezultate studije prema kojima je „praktično je nemoguće“ sačuvati podatke od Applea. Ono što se dešava na vašem iPhoneu, ne ostaje nužno na njemu, uprkos dobro poznatom sloganu kompanije Apple koji tvrdi drugačije, pokazala je studija.

Kako je izvestio portal Cybernews, studija je otkrila da podrazumevane aplikacije na iPhoneu, iPadu i MacBooku prikupljaju korisničke podatke čak i kada je to onemogućeno, što znači da korisnici uređaja koje proizvodi Apple nemaju potpunu kontrolu nad svojom privatnošću.

Istraživači su proučavali osam aplikacija - Safari, Siri, Family Sharing, iMessage, FaceTime, Location Services, Find My i Touch ID.

„Fokusirali smo se na aplikacije koje su sastavni deo platforme i ekosistema. Ove aplikacije su deo platforme i njihovo otklanjanje je praktično nemoguće“, rekao je vanredni profesor Jane Lindkvist, šef katedre za računarske nauke.

Mnoge ranije studije su istraživale kako aplikacije trećih strana narušavaju privatnost korisnika, ali ovo je prvi put da su istražena podešavanja privatnosti Appleovih podrazumevanih aplikacija, rekli su istraživači, dodajući da su ih rezultati „iznenadili“.

„Zbog načina na koji je dizajniran korisnički interfejs, korisnici ne znaju šta se dešava. Na primer, korisnik ima mogućnost da omogući ili ne omogući Siri ali omogućavanje se odnosi samo na to da li koristite Sirinu glasovnu kontrolu“, primetio je Lindkvist. „Siri prikuplja podatke u pozadini iz drugih aplikacija koje koristite, bez obzira na vaš izbor, osim ako ne razumete kako da uđete u podešavanja i konkretno to promenite.“

Naučnici su rekli da zaštita privatnosti na Apple uređaju zahteva „uporno i stručno podešavanje“ za svaku aplikaciju pojedinačno, ali da su onlajn uputstva komplikovana i ne navode sve neophodne korake. Takođe nije jasno kako se prikupljeni podaci obrađuju.

Da bi testirao koliko je običnom korisniku lako da zaštiti svoju privatnost, tim je obavio intervjue u kojima se od učesnika tražilo da pokušaju da promene podešavanja. Iako su učesnici uspevali da naprave jedan ili dva koraka u pravom smeru, niko nije uspeo da isprati celu proceduru.

„Uputstva na internetu za ograničavanje pristupa podacima su veoma složena i zbunjujuća, a potrebni koraci su razbacani na različitim mestima. Nema jasnog uputstva o tome da li da idete na podešavanja aplikacije, centralna podešavanja ili čak na oboje", rekli su istraživači. „Ispostavilo se da učesnici nisu bili u stanju da spreče bilo koju aplikaciju da deli svoje podatke sa drugim aplikacijama ili provajderom usluga. Pronalaženje i prilagođavanje postavki privatnosti takođe je oduzelo dosta vremena. Prilikom prilagođavanja korisnici ne dobijaju povratne informacije o tome da li su uspeli. Oni se zatim izgube na putu, idu unazad u procesu i nasumično skroluju, ne znajući da li su uradili dovoljno“, zaključak je istraživača.

Oni nisu mogli da kažu šta Apple radi sa prikupljenim podacima na osnovu javno dostupnih informacija, ali su sugerisali da se to, između ostalog, može koristiti za obuku sistema veštačke inteligencije koji stoji iza Siri i nudi personalizovana iskustva.

Jedno od rešenja problema moglo bi biti korišćenje alternativnih aplikacija umesto Appleovih podrazumevanih aplikacija, na primer, zamena Safarija Firefoxom, rekli su istraživači.

Foto: Omid Armin / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google je ranije ove godine najavio da deljenje lozinki dolazi u Google menadžer lozinki, a sada je ova funkcija najzad dostupna korisnicima. Googleo... Dalje

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra da promeni način na koji zemlja reaguje na napade ransomwarea tako što će od svih žrtava zahtevati da incidente prijave... Dalje

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara. Kompanija je rekla da veštačka inteligen... Dalje

YouTube postao leglo prevara

YouTube postao leglo prevara

Prevare koje se oslanjaju na socijalni inženjering odnosno manipulaciju ljudima i njihovu naivnost i neopreznost predstavljaju većinu sajber pretnj... Dalje

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje