Inficirani program CCleaner mesec dana širio malver Floxif, inficirano 2,3 miliona korisnika

Vesti, 19.09.2017, 08:00 AM

Inficirani program CCleaner mesec dana širio malver Floxif, inficirano 2,3 miliona korisnika

Piriform, proizvođač popularnog programa CCleaner, objavio je da je njegov program hakovan i iskorišćen za prikupljanje informacija o inficiranim sistemima koje su se slale komandno-kontrolnom (C&C) serveru.

Verzija 5.33 aplikacije CCleaner koja se mogla preuzeti u periodu između 15. avgusta i 12. septembra izmenjena je i u nju je ubačen malver Floxif.

Reč je o downloaderu koji prikuplja informacije o inficiranim sistemima. Osim toga, malver može da preuzima i pokreće druge malvere, ali za sada nema naznaka da je Floxif preuzimao druge malvere na inficirane sisteme.

Floxif je prikupljao informacije kao što su ime računara, spisak instaliranih programa, lista tekućih procesa, MAC adrese i jedinstveni ID. Malver se mogao pokrenuti samo na 32-bitnim sistemima, ali bi odustajao od pokretanja ako korisnik nije koristio administratorski nalog.

U CCleaneru malver su otkrili istraživači iz Cisco Talos, dok su testirali novu tehnologiju za detekciju exploita.

Istraživači su primetili da verzija 5.33 aplikacije kontaktira sumnjive domene. Izgledalo je kao da je u pitanju samo još jedan slučaj preuzimanja lažnog, malicioznog programa CCleaner. Međutim, istraživači su kasnije shvatili da je installer CCleanera preuziman sa zvaničnog web sajta i da je potpisan validnim digitalnim sertifikatom.

Istraživači iz Cisco Talos veruju da su oni koji su odgovorni za ovo kompromitovali Avastov lanac snabdevanja i iskoristili njihov digitalni sertifikat da bi zamenili pravi CCleaner v5.33 onim koji sadrži malver Floxif.

Ne zna se ko je to uradio. Moguće je da je u pitanju insajder koji je imao pristup određenim sistemima u kompaniji.

Odakle Avast u ovoj priči? Avast je kupio Piriform u julu ove godine, samo mesec dana pre nego što je objavljena verzija 5.33 CCleanera.

Piriform je juče saopštio da je malver pronađen u programima CCleaner v.5.33.6162 i CCleaner Cloud v.1.07.3191.

13. septembra Piriform je objavio CCleaner 5.34 i ažuriranje (v.1.07.3114) za CCleaner Cloud koji ne sadrži maliciozni kod.

Procena Avasta je da je ovim malverom inficirano oko 2,27 miliona računara. S obzirom da je malver ugrađen u izvršni fajl CCleanera, ažuriranje CCleanera na verziju 5.34 uklanja stari izvršni fajl i malver. CCleaner nema opciju automatskog ažuriranja, tako da korisnici moraju da preuzmu i sami instaliraju CCleaner 5.34.

Kao što je rečeno, malver se pokreće samo ako korisnik koristi administratorski nalog. Ako imate nalog sa manjim privilegijama i ako ste instalirali CCleaner 5.33, nema razloga ta brigu. Ali ako koristite Windows 7 Home Premium, vaš glavni nalog je verovatno administratorski i verovatno ste inficirali sistem preuzimanjem inficirane verzije CCleanera.

U svakom slučaju, preporuka je da ažurirate CCleaner.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Prošlog meseca grupa koja stoji iza ransomwarea DarkSide napala je Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. Napad je bio toliko... Dalje

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Ransomware Clop je ponovo u igri - nakon nedavnih hapšenja, grupa koja stoji iza ovog ransomwarea je počela da navodi nove žrtve na svom sajtu gde ... Dalje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje