Izrael krivac za napad na Iran kompjuterskim crvom Stuxnet

Vesti, 18.01.2011, 10:06 AM

Izrael krivac za napad na Iran kompjuterskim crvom Stuxnet

Obaveštajne službe Izraela i SAD sarađivale su na projektu razvoja destruktivnog kompjuterskog virusa kako bi se sabotirala nastojanja Irana da razvije sopstvenu nuklearnu bombu, izvestio je u nedelju Njujork Tajms.

Američki dnevni list citirao je obaveštajne i vojne eksperte koji su izjavili da je Izrael testirao delotvornost kompjuterskog crva Stuxnet, koji je, kako se pretpostavlja stopirao rad petine iranskih centrifuga u novembru prošle godine što je rezultiralo kašnjenjem projekta izrade prvog iranskog nuklearnog oružja.

Stručnjaci i zvaničnici koje citira Njujork Tajms tvrde da je Stuxnet delo izraelskih stručnjaka uz svesrdnu pomoć Amerikanaca, a navodno su pomoć na projektu razvoja Stuxneta pružile i Velika Britanija i Nemačka. Testiranje se obavljalo u dobro čuvanom tajnom kompleksu Dimona u pustinji gde je Izrael instalirao izvestan broj gasnih centrifuga, a potom testirao Stuxnet na kompjuterima i kontrolnim sistemima. Centrifuge su praktično bile identične onima koje su upotrebi u Iranu.

I ranije se spekulisalo da Izrael stoji iza napada na kompjuterske sisteme u Iranu crvom Stuxnet, a Teheran je optužio Izrael i SAD za ubistvo dvojice nuklearnih stručnjaka u novembru.

Nedavno su zvaničnici SAD i Izrael izjavili da veruju da je nuklearni program Irana vraćen nekoliko godina unazad, a državna sekretarka Hilari Klinton je to objasnila nizom mera sankcija koje su od juna 2009. godine Iranu nametnuli Savet bezbednosti UN i pojedine države.

I Moše Jalon, izraelski ministar za strateške poslove i bivši šef vojne službe, izjavio je prošlog meseca da je niz "tehnoloških izazova i poteškoća" udaljio Iran na oko tri godine od mogućnosti izrade nuklearnog oružja.

Stuxnet pogađa kompjuterske kontrolne sisteme kompanije Siemens koji se obično koriste za upravljanje vodosnabdevanjem, naftnim postrojenjima, električnim elektranama i drugim infrastrukturnim objektima.

Većina sistema zaraženih Stuxnetom otkrivena je u Iranu, zbog čega je Iran najpre identifikovan kao potencijalna meta napada i pokušaja sabotaže.

Prema analizi stručnjaka kompanija Symantec i Langner Communications GmbH, Stuxnet je napravljen sa ciljem infiltracije u iranski nuklearni program obogaćivanja uranijuma, sakrivanja u iranske SCADA kontrolne sisteme koji upravljaju postrojenjima i sabotažu rada gasnih centrifuga na nebezbednim brzinama.

Pretpostavke koje su došle od Symantec-ovih stručnjaka potvrdila je prošlog novembra i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju, koja je nadzorno telo UN, koja je izvestila da je Iran na nedelju dana obustavio ubacivanje uranijum heksafluorida u gasne centrifuge. To je samo ojačalo pretpostavke da je Stuxnet bio krivac za gašenje centrifuga.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je 29. novembra potvrdio da je određeni broj centrifuga pogođen softverom za kojeg se veruje da su ga ubacili u sisteme neprijatelji Irana. To je bilo i prvo zvanično priznanje da crv Stuxnet pogodio nuklearna postrojenja u ovoj zemlji.

Istovremeno, Savet bezbednosti UN je u junu prošle godine uveo nove sankcije prema Iranu kako bi naterao iranske zvaničnike da obustave svoj program obogaćivanja osiromašenog uranijuma. Zvanični Teheran je negirao optužbe zapadnih zemalja i Izraela da je obogaćivanje uranijuma samo maska za izradu nuklearnog oružja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

OBAVEŠTENJE od godišnjem odmoru

Zbog godišnjih odmora sajt neće biti ažuriran od 02. do 18. septembra.... Dalje

Google će nagrađivati one koji mu prijave aplikacije koje zloupotrebljavaju podatke

Google će nagrađivati one koji mu prijave aplikacije koje zloupotrebljavaju podatke

Google je objavio da proširuje svoj Bug Bounty program kako bi poboljšao sigurnost Android aplikacija i dodataka za Chrome distribuiranih preko njeg... Dalje

Procureli podaci nemačkih i belgijskih korisnika programa lojalnosti MasterCarda

Procureli podaci nemačkih i belgijskih korisnika programa lojalnosti MasterCarda

Evropski ogranak kompanije MasterCard Inc. zvanično je obavestio belgijske i nemačke poverenike za zaštitu podataka o curenju podataka korisnika pr... Dalje

Skandal u Ukrajini: zaposleni u nuklearnoj elektrani krali struju za rudarenje kriptovalute

Skandal u Ukrajini: zaposleni u nuklearnoj elektrani krali struju za rudarenje kriptovalute

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pokrenula je istragu nakon što je otkriveno da je nekoliko zaposlenih u lokalnoj nuklearnoj elektrani povezalo del... Dalje

Korisnici Instagrama oprez: email obaveštenja o pokušaju prijave na nalog su lažna

Korisnici Instagrama oprez: email obaveštenja o pokušaju prijave na nalog su lažna

Korisnici Instagrama trenutno su ciljevi nove fišing kampanje u kojoj se koriste upozorenja o pokušaju prijave na Instagram nalog, i dodatno nešto ... Dalje