Izrael krivac za napad na Iran kompjuterskim crvom Stuxnet

Vesti, 18.01.2011, 10:06 AM

Izrael krivac za napad na Iran kompjuterskim crvom Stuxnet

Obaveštajne službe Izraela i SAD sarađivale su na projektu razvoja destruktivnog kompjuterskog virusa kako bi se sabotirala nastojanja Irana da razvije sopstvenu nuklearnu bombu, izvestio je u nedelju Njujork Tajms.

Američki dnevni list citirao je obaveštajne i vojne eksperte koji su izjavili da je Izrael testirao delotvornost kompjuterskog crva Stuxnet, koji je, kako se pretpostavlja stopirao rad petine iranskih centrifuga u novembru prošle godine što je rezultiralo kašnjenjem projekta izrade prvog iranskog nuklearnog oružja.

Stručnjaci i zvaničnici koje citira Njujork Tajms tvrde da je Stuxnet delo izraelskih stručnjaka uz svesrdnu pomoć Amerikanaca, a navodno su pomoć na projektu razvoja Stuxneta pružile i Velika Britanija i Nemačka. Testiranje se obavljalo u dobro čuvanom tajnom kompleksu Dimona u pustinji gde je Izrael instalirao izvestan broj gasnih centrifuga, a potom testirao Stuxnet na kompjuterima i kontrolnim sistemima. Centrifuge su praktično bile identične onima koje su upotrebi u Iranu.

I ranije se spekulisalo da Izrael stoji iza napada na kompjuterske sisteme u Iranu crvom Stuxnet, a Teheran je optužio Izrael i SAD za ubistvo dvojice nuklearnih stručnjaka u novembru.

Nedavno su zvaničnici SAD i Izrael izjavili da veruju da je nuklearni program Irana vraćen nekoliko godina unazad, a državna sekretarka Hilari Klinton je to objasnila nizom mera sankcija koje su od juna 2009. godine Iranu nametnuli Savet bezbednosti UN i pojedine države.

I Moše Jalon, izraelski ministar za strateške poslove i bivši šef vojne službe, izjavio je prošlog meseca da je niz "tehnoloških izazova i poteškoća" udaljio Iran na oko tri godine od mogućnosti izrade nuklearnog oružja.

Stuxnet pogađa kompjuterske kontrolne sisteme kompanije Siemens koji se obično koriste za upravljanje vodosnabdevanjem, naftnim postrojenjima, električnim elektranama i drugim infrastrukturnim objektima.

Većina sistema zaraženih Stuxnetom otkrivena je u Iranu, zbog čega je Iran najpre identifikovan kao potencijalna meta napada i pokušaja sabotaže.

Prema analizi stručnjaka kompanija Symantec i Langner Communications GmbH, Stuxnet je napravljen sa ciljem infiltracije u iranski nuklearni program obogaćivanja uranijuma, sakrivanja u iranske SCADA kontrolne sisteme koji upravljaju postrojenjima i sabotažu rada gasnih centrifuga na nebezbednim brzinama.

Pretpostavke koje su došle od Symantec-ovih stručnjaka potvrdila je prošlog novembra i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju, koja je nadzorno telo UN, koja je izvestila da je Iran na nedelju dana obustavio ubacivanje uranijum heksafluorida u gasne centrifuge. To je samo ojačalo pretpostavke da je Stuxnet bio krivac za gašenje centrifuga.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je 29. novembra potvrdio da je određeni broj centrifuga pogođen softverom za kojeg se veruje da su ga ubacili u sisteme neprijatelji Irana. To je bilo i prvo zvanično priznanje da crv Stuxnet pogodio nuklearna postrojenja u ovoj zemlji.

Istovremeno, Savet bezbednosti UN je u junu prošle godine uveo nove sankcije prema Iranu kako bi naterao iranske zvaničnike da obustave svoj program obogaćivanja osiromašenog uranijuma. Zvanični Teheran je negirao optužbe zapadnih zemalja i Izraela da je obogaćivanje uranijuma samo maska za izradu nuklearnog oružja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje