Izrael krivac za napad na Iran kompjuterskim crvom Stuxnet

Vesti, 18.01.2011, 10:06 AM

Izrael krivac za napad na Iran kompjuterskim crvom Stuxnet

Obaveštajne službe Izraela i SAD sarađivale su na projektu razvoja destruktivnog kompjuterskog virusa kako bi se sabotirala nastojanja Irana da razvije sopstvenu nuklearnu bombu, izvestio je u nedelju Njujork Tajms.

Američki dnevni list citirao je obaveštajne i vojne eksperte koji su izjavili da je Izrael testirao delotvornost kompjuterskog crva Stuxnet, koji je, kako se pretpostavlja stopirao rad petine iranskih centrifuga u novembru prošle godine što je rezultiralo kašnjenjem projekta izrade prvog iranskog nuklearnog oružja.

Stručnjaci i zvaničnici koje citira Njujork Tajms tvrde da je Stuxnet delo izraelskih stručnjaka uz svesrdnu pomoć Amerikanaca, a navodno su pomoć na projektu razvoja Stuxneta pružile i Velika Britanija i Nemačka. Testiranje se obavljalo u dobro čuvanom tajnom kompleksu Dimona u pustinji gde je Izrael instalirao izvestan broj gasnih centrifuga, a potom testirao Stuxnet na kompjuterima i kontrolnim sistemima. Centrifuge su praktično bile identične onima koje su upotrebi u Iranu.

I ranije se spekulisalo da Izrael stoji iza napada na kompjuterske sisteme u Iranu crvom Stuxnet, a Teheran je optužio Izrael i SAD za ubistvo dvojice nuklearnih stručnjaka u novembru.

Nedavno su zvaničnici SAD i Izrael izjavili da veruju da je nuklearni program Irana vraćen nekoliko godina unazad, a državna sekretarka Hilari Klinton je to objasnila nizom mera sankcija koje su od juna 2009. godine Iranu nametnuli Savet bezbednosti UN i pojedine države.

I Moše Jalon, izraelski ministar za strateške poslove i bivši šef vojne službe, izjavio je prošlog meseca da je niz "tehnoloških izazova i poteškoća" udaljio Iran na oko tri godine od mogućnosti izrade nuklearnog oružja.

Stuxnet pogađa kompjuterske kontrolne sisteme kompanije Siemens koji se obično koriste za upravljanje vodosnabdevanjem, naftnim postrojenjima, električnim elektranama i drugim infrastrukturnim objektima.

Većina sistema zaraženih Stuxnetom otkrivena je u Iranu, zbog čega je Iran najpre identifikovan kao potencijalna meta napada i pokušaja sabotaže.

Prema analizi stručnjaka kompanija Symantec i Langner Communications GmbH, Stuxnet je napravljen sa ciljem infiltracije u iranski nuklearni program obogaćivanja uranijuma, sakrivanja u iranske SCADA kontrolne sisteme koji upravljaju postrojenjima i sabotažu rada gasnih centrifuga na nebezbednim brzinama.

Pretpostavke koje su došle od Symantec-ovih stručnjaka potvrdila je prošlog novembra i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju, koja je nadzorno telo UN, koja je izvestila da je Iran na nedelju dana obustavio ubacivanje uranijum heksafluorida u gasne centrifuge. To je samo ojačalo pretpostavke da je Stuxnet bio krivac za gašenje centrifuga.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je 29. novembra potvrdio da je određeni broj centrifuga pogođen softverom za kojeg se veruje da su ga ubacili u sisteme neprijatelji Irana. To je bilo i prvo zvanično priznanje da crv Stuxnet pogodio nuklearna postrojenja u ovoj zemlji.

Istovremeno, Savet bezbednosti UN je u junu prošle godine uveo nove sankcije prema Iranu kako bi naterao iranske zvaničnike da obustave svoj program obogaćivanja osiromašenog uranijuma. Zvanični Teheran je negirao optužbe zapadnih zemalja i Izraela da je obogaćivanje uranijuma samo maska za izradu nuklearnog oružja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovano više od 2000 WordPress sajtova

Hakovano više od 2000 WordPress sajtova

Više od 2000 Wordpress sajtova je hakovano za potrebe kampanje u kojoj se posetioci preusmeraju na sajtove na kojima će ih dočekati neželjene pret... Dalje

Kompromitovani podaci 250 miliona korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku

Kompromitovani podaci 250 miliona korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku

Podaci korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku u proteklih 14 godina mogli bi biti kompromitovani, što je juče potvrdio i sam Microsoft... Dalje

Kako je saudijski princ hakovao telefon vlasnika Amazona i doveo do najskupljeg razvoda u istoriji

Kako je saudijski princ hakovao telefon vlasnika Amazona i doveo do najskupljeg razvoda u istoriji

iPhone osnivača Amazona, multimilijardera Džefa Bezosa, navodno je hakovan u maju 2018. godine, nakon što je primio WhatsApp poruku sa privatnog na... Dalje

Na osnovu novog evropskog zakona o zaštiti podataka naplaćene kazne u vrednosti od 114 miliona evra

Na osnovu novog evropskog zakona o zaštiti podataka naplaćene kazne u vrednosti od 114 miliona evra

Prošlo je skoro godinu i osam meseci od kada je u Evropskoj uniji stupio na snagu novi zakon o zaštiti podataka, GDPR (Opšta uredba o zaštiti poda... Dalje

Brazil tužio vlasnika sajta Intercept zbog hakovanja telefona brazilskih zvaničnika

Brazil tužio vlasnika sajta Intercept zbog hakovanja telefona brazilskih zvaničnika

Brazilski savezni tužioci podneli su tužbu protiv novinara i političkog aktiviste Glena Grinvalda zbog kršenje zakona o kibernetičkoj sigurnosti ... Dalje