Izraelski proizvođač softvera koristio ranjivosti Windowsa da bi klijentima omogućio špijuniranje

Vesti, 19.07.2021, 10:30 AM

Izraelski proizvođač softvera koristio ranjivosti Windowsa da bi klijentima omogućio špijuniranje

Microsoft i Citizen Lab povezali su izraelsku kompaniju Candiru (Sourgum), koja proizvodi špijunski softver, sa novim Windows malverom nazvanim DevilsTongue koji je instaliran na uređaje žrtava pomoću sada već zakrpljenih Windows ranjivosti nultog dana.

„Candiru je tajanstvena izraelska kompanija koja špijunski softver prodaje isključivo vladama“, objasnio je Citizen Lab u svom izveštaju. „Njihov špijunski softver navodno može da zarazi i nadgleda iPhone, Android, Mac, PC i račune u oblaku.“

„Sourgum generalno prodaje sajber oružje koje omogućava njegovim kupcima, često vladinim agencijama širom sveta, da upadaju u računare, telefone, mrežnu infrastrukturu i uređaje njihovih ciljeva povezane sa internetom“, rekao je Microsoft.

Istraga je započela nakon što je Citizen Labs podelio uzorke malvera pronađene na sistemima jedne žrtve što je dovelo do otkrića CVE-2021-31979 i CVE-2021-33771, dve ranjivosti nultog dana koje je Microsoft popravio prošlog utorka.

Istraživači Microsofta otkrili su „najmanje 100 žrtava u Palestini, Izraelu, Iranu, Libanu, Jemenu, Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj, Jermeniji i Singapuru“, a među njima su „političari, aktivisti za ljudska prava, novinari, naučnici, radnici ambasada i politički disidenti “.

Citizen Lab je sa druge strane skenirajući internet povezao preko 750 veb sajtova sa Candiruovom špijunskom infrastrukturom.

Mnogi od ovih veb sajtova dizajnirani su da oponašaju veb sajtove medijskih kompanija i organizacija poput Amnesty Internationala i pokreta Black Lives Matter.

Napadači su isporučivali malver DevilsTongue na računare žrtava koristeći ranjivosti nekoliko popularnih pregledača i operativnog sistema Windows.

DevilsTongue omogućava onima koji ga koriste da prikupljaju i kradu fajlove žrtava, dešifruju i kradu poruke iz aplikacije Signal na Windows uređajima i kradu kolačiće i sačuvane lozinke iz veb pregledača Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari i Opera.

DevilsTongue može da koristi kolačiće koji se čuvaju na računaru žrtve za veb sajtove poput Facebooka, Twittera, Gmaila, Yahooa, Mail.ru, Odnoklassniki i Vkontakte za prikupljanje osetljivih informacija, čitanje poruka žrtava i eksfiltraciju fotografija.

DevilsTongue takođe može da šalje poruke u ime žrtve na nekim od ovih veb sajtova, tako da onima koji prime poruke one izgledaju kao da ih je žrtva poslala. “Mogućnost slanja poruka može biti upotrebljena za slanje zlonamernih linkova većem broju žrtava.”

Ovo bi moglo omogućiti napadačima koji koriste Candiru špijunski softver da šalju zlonamerne linkove ili poruke sa uređaja žrtava, što dokazivanje ko je poslao poruku čini gotovo nemogućim.

„Ovi napadi uglavnom su ciljali korisničke račune, što ukazuje na to da su kupci Sourguma progonili određene pojedince“, rekla je Kristin Gudvin, direktorka Microsoftove jedinice za digitalnu bezbednost, dodajući da će zaštita koja je isporučena prošle nedelje “sprečiti rad alata Sourgum na računarima koji su već zaraženi ali i nove infekcije na ažuriranim računarima” i onima koji koriste Microsoft Defender Antivirus i Microsoft Defender.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Neočešljana kosa ili neadekvatna odeća najmanji su problemi učesnika video konferencije koji nose naočare. Prema nedavno objavljenom istraživanj... Dalje

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Čak i oni koji najviše vode računa o privatnosti često su primorani da podele na internetu svoje lične podatke, a čim podelite svoje podatke suo... Dalje

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft je objavio novo ažuriranje koje donosi nekoliko novih bezbednosnih funkcija Windows 11 operativnom sistemu (OS). Spisak, između ostalog, u... Dalje

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Google Chrome ima brojne korisne funkcije, a jedna od njih je provera pravopisa. Osim standardne provere pravopisa, Chrome nudi i „poboljšanu p... Dalje

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

Američki izdavač video igara 2K potvrdio je da je njegova platforma za podršku hakovana i korišćena za slanje poruka sa linkom preko koga se dis... Dalje