Kako prevaranti ucenjuju kreatore sadržaja na YouTubeu

Vesti, 05.02.2019, 11:00 AM

Kako prevaranti ucenjuju kreatore sadržaja na YouTubeu

Prevaranti zloupotrebljavaju sistem za prijavu kršenja pravila YouTubea tako što podnose prigovore zbog lažnih povreda autorskih prava protiv kreatora sadržaja dok njihov kanal ne bude blizu tačke kada će biti suspendovan. Prevaranti zatim ucenjuju kreatore sadržaja tražeći otkup uz pretnju da će, ukoliko otkup ne bude plaćen, poslati još jedan prigovor zbog kršenja autorskih prava da bi kanal bio suspendovan.

YouTube ima sistem za prijavu kršenja pravila u kojem korisnici mogu prijaviti video za koji smatraju da krši pravila zajednice, kao što su seksualni sadržaj ili golotinja, mržnja, nasilni ili grafički sadržaj ili kršenje autorskih prava. Kada YouTube primi prigovor o kršenju pravila, video će biti pregledan i ako YouTube smatra da je postoji prekršaj, biće izdata opomena protiv naloga vlasnika videa a video će biti uklonjen.

Ako YouTube nalog dobije tri opomene u periodu od tri meseca, on će biti ukinut. Nažalost, uobičajeno da YouTube tretira vlasnike kanala kao krivce dok ne dokažu nevinost.

Prevaranti to znaju i sada koriste ovaj sistem kako bi iznudili novac od kreatora sadržaja na YouTubeu, što je nedavno otkrio youtuber Logan (ObbyRaidz).

U videu koji je objavio, Logan je izjavio da je njegov YouTube kanal dva puta opomenut zbog lažnih prijava za kršenja autorskih prava i da ga neko ucenjuje i traži od njega novac. Ucenjivači prete da će poslati YouTubeu novi prigovor ako Logan ne pošalje novac preko PayPala ili Bitcoine. Prevaranti dalje kažu da će, ako Logan plati, oni kontaktirati YouTube i ukloniti prethodne opomene.

Poruku koju je Logan primio potpisuje VengefulFlame koji traži da im Logan pošalje 150 dolara preko PayPala ili 75 dolara u Bitcoinima.

Nakon što je više puta pokušavao da dobije pomoć od YouTubea i posle neuspešnih apela za uklanjanje opomena, Logan je otišao na Twitter gdje je zatražio od drugih youtubera i svojih pratilaca da pokušaju da rašire njegovu priču. Ispostavilo se da ga je ovaj prevarant pratio i na Twitteru, jer je Logan dobio još jednu poruku od VengefulFlamea, u kojoj se navodi da su videli njegov tvit i da ponuda više ne važi.

VengefulFlame je zapretio i da će sada pokušati da suspenduju i Loganov Twitter nalog.

Ispostavilo se da Logan nije bio jedina osoba koju je VengefulFlame ucenjivao. Još jedan youtuber, Kenzo, je takođe bio žrtva prevaranata.

Međutim, kada je Kenzo primio poruku od VengefulFlamea, njegova otkupnina je iznosila više od 200 dolara u Bitcoinima ili 300 dolara ako bi uplata bila preko Paypala. Veća otkupnina koja je tražena od ovog drugog youtubera je verovatno rezultat toga što Kenzo ima znatno više pretplatnika od Logana.

BleepingComputer je kontaktirao ovaj nalog preko Twittera i od osobe koja stoji iza naloga dobio informaciju da oni znaju samo za Logana i da su imali samo kontakt sa njim. Kada su iz BleepingComputera pokušali da ih dodatno ispitaju u vezi sa porukama koje su poslali Loganu i pokušajima iznude, oni su odbili da odgovore na ta pitanja.

Epilog je da je YouTube uklonio obaveštenja o povredama autorskih prava sa Loganovog i Kenzovog naloga i ukinuo nalog korisnika koji je poslao prigovore.

Ipak, ovo pokazuje da je sistem kršenja pravila YouTubea doveden u pitanje. Daleko je lakše podneti prigovor o prekršaju a Google obično stoji na strani podnosioca prigovora , a ne kreatora sadržaja, zbog čega je ovaj sistem podložan zloupotrebama.

U vezi ovoga, oglasio se i YouTube. Iz kompanije su rekli da oni ne tolerišu ovakve zloupotrebe i da su reagovali pre nego što je to došlo do medija. Oni su preporučili kreatorima sadržaja da im se obrate na Twitteru preko naloga podrške @teamyoutube.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje

Rusija i Ukrajina na vrhu prvog svetskog indeksa sajber kriminala

Rusija i Ukrajina na vrhu prvog svetskog indeksa sajber kriminala

Časopis PLOS ONE objavio je 10. aprila naučni rad pod nazivom „Mapiranje globalne geografije sajber kriminala sa svetskim indeksom sajber krim... Dalje

Prevare sa lažnim glasovnim porukama u porastu: LastPass objavio detalje o jednom takvom napadu na kompaniju

Prevare sa lažnim glasovnim porukama u porastu: LastPass objavio detalje o jednom takvom napadu na kompaniju

LastPass je objavio da su prevaranti pokušali da prevare jednog od zaposlenih u kompaniji koristeći lažnu glasovnu poruku izvršnog direktora Last... Dalje