Kako su sankcije protiv Rusije uticale na sajber kriminalce u zemlji

Vesti, 30.03.2022, 11:00 AM

Kako su sankcije protiv Rusije uticale na sajber kriminalce u zemlji

Sankcije Zapada utiču ne samo na Putinov režim, već i na lične i profesionalne živote ruskih sajber kriminalaca koji su se našli uhvaćeni u unakrsnoj vatri.

Digital Shadows je pratio razgovore na ruskim hakerskim forumima. Neki korisnici foruma žalili su se na nedavnu odluku američke poštanske službe (USPS) da obustavi međunarodne poštanske usluge za Rusiju jer su sankcije smanjile dostupnost prevoza do regiona. Samo diplomatska i vojna pošta isključena je iz ove suspenzije.

Istraživački tim Digital Shadowsa je objasnio da su sajber kriminalci koji se bave krađom platnih kartica posebno zabrinuti „jer transport robe kupljene korišćenjem ukradenih podataka o platnoj kartici čini ključni deo lanca napada“.

„Kompanije za isporuku UPS i FedEx takođe su nedavno najavile privremeno povlačenje svojih ruskih servisa, dodatno ograničavajući opcije za aktere pretnji koji se oslanjaju na međunarodne kompanije za prebacivanje svoje ilegalne robe.”

Odgovori koje su dobili zabrinuti korisnici foruma uključivali su rešenja kao što je isporuka robe u zemlje sa blažim stavom prema Rusiji, ili alternativne metode za transport paketa u Rusiju iz pograničnih zemalja.

Nisu pogođeni samo karderi. Na jednom forumu o sajber kriminalu, jedan se fišer požalio da su njihovi pokušaji da objavljuju reklame na društvenim mrežama kao što je Instagram naišli na nove blokade.

„Objasnili su da su sledili ’sve principe’ za izvršenje uspešne prevare - uzimajući u obzir izgled i starost naloga - ali nisu bili u mogućnosti da uspešno podele fišing objavu u kojoj je lažirana neimenovana banka“, primetio je Digital Shadows.

Instagram, Facebook i Twitter su sada blokirani u Rusiji, što otežava život sajber kriminalcima koji žele da zloupotrebe ove platforme.

Zanimljivo je da sankcije ne remete samo sajber kriminal. Mnogi sajber kriminalci imaju i legitimne poslove, na koje je uticao rat.

Iako su obično vrlo profesionalni i ne otkrivaju mnogo o sebi, s vremena na vreme postovi podsećaju da su iza pseudonima anonimnih korisnika foruma živi ljudi.

Jedan korisnik popularnog foruma o sajber kriminalu je otvorio temu pod nazivom “Šta dalje?” objašnjavajući da su isporuke iz Poljske i Nemačke fabrici u kojoj je radio sada zaustavljene.

„Korisnik je opisao kako je rukovodstvo fabrike poslalo preko 100 radnika kući dok se situacija ne popravi“, objasnio je Digital Shadows. „Naglasio je da mnogi radnici imaju porodicu ili kredite, očajnički pitajući: „Šta da radim sada? Gde da zarađujem? Jednostavno ne vidim izlaz.“ Odgovarajući na ovo pitanje, drugi korisnici foruma su predlagali poslove kao što je dostavljač hrane ili kurir paketa za Yandex, iako su neki članovi foruma izrazili sumnju da će Yandex preživeti sankcije.

Na drugom forumu, jedan kriminalac iz Ukrajine pitao je kako da nabavi lažne dokumente za prelazak preko granice, zbog zabrane zbog koje muškarci od 18 do 60 godina ne mogu da napuste zemlju. Članovi foruma su se složili da je „situacija svakim danom sve gora”, a neki su predložili komplikovana rešenja uključujući vožnju do Moldavije, lažiranje poslovnog putovanja ili lažnu prijavu o izgubljenom pasošu. Međutim, većina učesnika u temi sumnja da će korisnik uspeti da napusti Ukrajinu, a neki su rekli da je kupovina lažnih dokumenata na forumu bacanje novca jer niko ne može da garantuje šta će se dogoditi na granici i da je bolje sačekati nekoliko nedelja kada će stvari biti jasnije.

Ostaje da se vidi da li će sankcije biti dodatni podsticaj za sajber kriminal s obzirom da je sve više onih koji teško sastavljaju kraj s krajem.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bivši šef bezbednosti Ubera proglašen krivim za prikrivanje krađe podataka

Bivši šef bezbednosti Ubera proglašen krivim za prikrivanje krađe podataka

Bivši direktor bezbednosti Ubera Džo Salivan proglašen je krivim za prikrivanje hakerskog napada koji se dogodio 2016. godine kada su hakeri ukrali... Dalje

Inficirani Tor pretraživač na popularnom YouTube kanalu

Inficirani Tor pretraživač na popularnom YouTube kanalu

Istraživači iz kompanije Kaspersky otkrili su infekcije do kojih je došlo preko programa za instalaciju Tor pretraživača za korisnike Windowsa ko... Dalje

Interni dokumenti Ferrarija objavljeni na internetu, kompanija tvrdi da nije hakovana

Interni dokumenti Ferrarija objavljeni na internetu, kompanija tvrdi da nije hakovana

Ferrari je u ponedeljak saopštio da su neki interni dokumenti kompanije objavljeni na internetu a proizvođač luksuznih sportskih automobila kaže d... Dalje

Kineski hakeri koriste stari Windows logo za sakrivanje opasnog malvera

Kineski hakeri koriste stari Windows logo za sakrivanje opasnog malvera

Istraživači kompanije Symantec otkrili su kampanju hakerske grupe „Witchetty“, koja koristi steganografiju da sakrije backdoor malver u ... Dalje

Windows 11 će vas upozoravati kada radite pogrešne stvari sa vašom lozinkom za Windows

Windows 11 će vas upozoravati kada radite pogrešne stvari sa vašom lozinkom za Windows

Windows 11 22H2 doneo je novu bezbednosnu funkciju pod nazivom Enhanced Phishing Protection koja upozorava korisnike kada unesu svoju lozinku za Windo... Dalje