Kako su sankcije protiv Rusije uticale na sajber kriminalce u zemlji

Vesti, 30.03.2022, 11:00 AM

Kako su sankcije protiv Rusije uticale na sajber kriminalce u zemlji

Sankcije Zapada utiču ne samo na Putinov režim, već i na lične i profesionalne živote ruskih sajber kriminalaca koji su se našli uhvaćeni u unakrsnoj vatri.

Digital Shadows je pratio razgovore na ruskim hakerskim forumima. Neki korisnici foruma žalili su se na nedavnu odluku američke poštanske službe (USPS) da obustavi međunarodne poštanske usluge za Rusiju jer su sankcije smanjile dostupnost prevoza do regiona. Samo diplomatska i vojna pošta isključena je iz ove suspenzije.

Istraživački tim Digital Shadowsa je objasnio da su sajber kriminalci koji se bave krađom platnih kartica posebno zabrinuti „jer transport robe kupljene korišćenjem ukradenih podataka o platnoj kartici čini ključni deo lanca napada“.

„Kompanije za isporuku UPS i FedEx takođe su nedavno najavile privremeno povlačenje svojih ruskih servisa, dodatno ograničavajući opcije za aktere pretnji koji se oslanjaju na međunarodne kompanije za prebacivanje svoje ilegalne robe.”

Odgovori koje su dobili zabrinuti korisnici foruma uključivali su rešenja kao što je isporuka robe u zemlje sa blažim stavom prema Rusiji, ili alternativne metode za transport paketa u Rusiju iz pograničnih zemalja.

Nisu pogođeni samo karderi. Na jednom forumu o sajber kriminalu, jedan se fišer požalio da su njihovi pokušaji da objavljuju reklame na društvenim mrežama kao što je Instagram naišli na nove blokade.

„Objasnili su da su sledili ’sve principe’ za izvršenje uspešne prevare - uzimajući u obzir izgled i starost naloga - ali nisu bili u mogućnosti da uspešno podele fišing objavu u kojoj je lažirana neimenovana banka“, primetio je Digital Shadows.

Instagram, Facebook i Twitter su sada blokirani u Rusiji, što otežava život sajber kriminalcima koji žele da zloupotrebe ove platforme.

Zanimljivo je da sankcije ne remete samo sajber kriminal. Mnogi sajber kriminalci imaju i legitimne poslove, na koje je uticao rat.

Iako su obično vrlo profesionalni i ne otkrivaju mnogo o sebi, s vremena na vreme postovi podsećaju da su iza pseudonima anonimnih korisnika foruma živi ljudi.

Jedan korisnik popularnog foruma o sajber kriminalu je otvorio temu pod nazivom “Šta dalje?” objašnjavajući da su isporuke iz Poljske i Nemačke fabrici u kojoj je radio sada zaustavljene.

„Korisnik je opisao kako je rukovodstvo fabrike poslalo preko 100 radnika kući dok se situacija ne popravi“, objasnio je Digital Shadows. „Naglasio je da mnogi radnici imaju porodicu ili kredite, očajnički pitajući: „Šta da radim sada? Gde da zarađujem? Jednostavno ne vidim izlaz.“ Odgovarajući na ovo pitanje, drugi korisnici foruma su predlagali poslove kao što je dostavljač hrane ili kurir paketa za Yandex, iako su neki članovi foruma izrazili sumnju da će Yandex preživeti sankcije.

Na drugom forumu, jedan kriminalac iz Ukrajine pitao je kako da nabavi lažne dokumente za prelazak preko granice, zbog zabrane zbog koje muškarci od 18 do 60 godina ne mogu da napuste zemlju. Članovi foruma su se složili da je „situacija svakim danom sve gora”, a neki su predložili komplikovana rešenja uključujući vožnju do Moldavije, lažiranje poslovnog putovanja ili lažnu prijavu o izgubljenom pasošu. Međutim, većina učesnika u temi sumnja da će korisnik uspeti da napusti Ukrajinu, a neki su rekli da je kupovina lažnih dokumenata na forumu bacanje novca jer niko ne može da garantuje šta će se dogoditi na granici i da je bolje sačekati nekoliko nedelja kada će stvari biti jasnije.

Ostaje da se vidi da li će sankcije biti dodatni podsticaj za sajber kriminal s obzirom da je sve više onih koji teško sastavljaju kraj s krajem.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje