Kaspersky Lab protiv koga je FBI vodio kampanju, u isto vreme pomogao birou da uhvati čoveka koji je krao poverljiva dokumenta američke vlade

Vesti, 11.01.2019, 00:30 AM

Kaspersky Lab protiv koga je FBI vodio kampanju, u isto vreme pomogao birou da uhvati čoveka koji je krao poverljiva dokumenta američke vlade

Sećate se hakerske grupe "Shadow Brokers" i hapšenja bivšeg saradnika NSA optuženog da je ukrao 50 terabajta poverljivih dokumenata iz američke obaveštajne agencije NSA?

Ispostavilo se da je kompanija Kaspersky Lab, čiji su proizvodi zabranjeni u kompjuterima američke vlade zbog straha od špijunaže, ona koja je upozorila američku vladu i pomogala FBI da uhvati saradnika NSA Harolda T. Martina III koji je optužen za krađu strogo poverljivih dokumenata, izjavili su magazinu Politico neimenovani izvori upoznati sa detaljima istrage.

U oktobru 2016. godine, američka vlada je uhapsila i optužila 51-ogodišnjeg Martina za krađu poverljivih dokumenata i alata za hakovanje američke NSA, kao i tajnih informacija o "nacionalnoj odbrani", koje je izvlačio iz vladinih kompjutera tokom dve decenije.

Veruje se da je ovo najveća krađa poverljivih dokumenata u američkoj istoriji, daleko veća od curenja informacija za koje je odgovoran Edvard Snouden.

Prema izvorima koje citira Politico, ruski proizvođač antivirusnog softvera je saznao za Martina nakon što je 2016. on poslao neobične direktne poruke preko Twittera dvojici istraživača zaposlenih u kompaniji Kaspersky Lab, samo 30 minuta pre nego što je hakerska grupa Shadow Brokers počela da objavljuje tajne hakerske alate NSA na internetu.

Martin je koristio Twitter nalog “HAL999999999” za slanje pet misterioznih, privatnih poruka dvojici istraživača kompanije Kaspersky. U prvoj porukuci poslatoj 13. avgusta 2016., od jednog od istraživača Martin je tražio da “organizuje razgovor sa Jevgenijem”, verovatno misleći na izvršnog direktora Kaspersky Laba, Jevgenija Kasperskog.

Vreme slanja ovih poruka, vreme kada je grupa Shadow Brokers počela sa objavljivanjem ukradenog materijala, i drugi tragovi kao što je “HAL999999999” Twitter profil povezan sa Martinom i Martinov pristup elitnoj hakerskoj jedinici NSA, bio je alarm za Kaspersky, koji je prijavio ovu komunikaciju NSA.

Optužnica protiv Martina, kome će se suditi u junu ove godine, sadrži 20 tačaka za neovlašćeno i namerno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani, ali FBI nema nikakvih dokaza koji bi ga povezali sa grupom Shadow Brokers.

Međutim, ne treba mešati Martinov slučaj sa slučajem 67-ogodišnjeg Nije Hoang Foa, programera hakerske jedinice NSA, koji je prošle godine osuđen na 5,5 godina zatvora zbog nezakonitog odnošenja poverljivih dokumenata kući, koje su ruski hakeri kasnije ukrali sa njegovog kućnog računa na kome je imao instaliran Kaspersky antivirus.

U njegovom slučaju, američka vlada optužila je Kaspersky Lab za tajne dogovore sa ruskom obaveštajnom agencijom u cilju pribavljanja poverljivih podataka NSA iz kompjutera zaposlenog u NSA-a.

Ironija je da je Martin uhapšen u vreme kada je FBI bio uključen u agresivnu kampanju protiv Kaspersky Laba koja je imala cilj da diskredituje kompaniju, kako bi njen softver bio zabranjen na računarima američkih federalnih vlasti zbog nacionalne sigurnosti.

Iako je Kaspersky Lab energično i neprekidno negirao ove optužbe, njegov softver i usluge bili su zabranjeni za vladine sisteme zakonom koji je američki predsednik Donald Tramp potpisao u decembru 2017. godine, a sve zbog navodnog straha od špijunaže.

U vreme hapšenja u avgustu 2016. godine, Martin je radio za Booz Allen Hamilton Holding Corp, istu kompaniju u kojoj je ranije radio Edvard Snouden koji je takođe ukrao poverljive dokumente 2013. i zahvaljujući kome je svet saznao za tajne programe praćenja koje je sprovodila NSA.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje