Kineski graničari na telefonima turista krišom instaliraju špijunsku aplikaciju

Vesti, 05.07.2019, 02:00 AM

Kineski graničari na telefonima turista krišom instaliraju špijunsku aplikaciju

Kineske vlasti na graničnim prelazima u regiji Sinkjang tajno instaliraju aplikaciju za špijuniranje na pametnim telefonima stranaca koji ulaze iz susednog Kirgistana.

Sinkjang je autonomna pokrajina i dom mnogih nacionalnih manjina islamske veroispovesti. Poznato je da Kina sprovodi masovni nadzor u ovoj regiji, posebno kada su u pitanju Ujguri, turkijski narod koji pretežno živi u Kini, odnosno u pokrajini Sinkjang u kojoj ima 8 miliona pripadnika ove manjine. Kineska vlada optužuje Ujgure za islamski ekstremizam i terorističke napade na kineske ciljeve.

Prema nalazima zajedničke istrage Njujork Tajmsa, Gardijana, Zidojče Cajtunga i njihovih partnera, aplikacija za nadzor koju krišom instaliraju kineski graničari je dizajnirana tako da trenutno izvlači emailove, poruke, kalendarske unose, evidencije o pozivima i kontakte i šalje ih serveru na kontrolu.

Način na koji funkcioniše aplikacija ukazuje da ona nije dizajnirana za kontinuirano i daljinsko praćenje turista dok su u Kini. Ustvari, u većini slučajeva, aplikacija se deinstalira pre nego što se telefon vrati vlasniku, mada su neki turisti nalazili ovu aplikaciju na svojim telefonima. Uostalom, upotreba aplikacije je izašla na videlo nakon što su putnici odneli svoj telefon novinarima u Nemačkoj.

Špijunski softver, nazvan Feng Cai ili BXAQ, traži na Android telefonima nešto od sadržaja koji vlasti smatraju problematičnim. Aplikacija skenira zaražene Android uređaje tražeći više od 73000 unapred definisanih fajlova vezanih za islamske ekstremističke grupe, uključujući ISIS-ove letke za regrutovanje, uputstva za izradu bombi i slike pogubljenja.

Osim toga, ona traži delove iz Kurana, termine iz arapskog rečnika i informacije o Dalaj Lami, a iz nekog bizarnog razloga, na popisu se nalazi i pesma japanskog benda pod nazivom Unholy Grave, i knjiga američkog pisca Roberta Grina “Rat 33 strategije”.

Prema rečima istraživača nemačke firme Cure53, koja je analizirala uzorak aplikacije za špijuniranje, nazivi koji se pojavljuju u izvornom kodu Feng Cai aplikacije sugerišu da je aplikaciju razvila jedinica FiberHome, kineske telekomunikacione kompanije koji je delimično u vlasništvu države.

“Aplikacija je veoma jednostavna u smislu korisničkog interfejsa, sa samo tri dostupne funkcije: Skeniranje, Otpremanje i Deinstalacija”, rekli su istraživači.

Na Android telefone aplikacija se instalira direktno, dok se iPhone uređaji povezuju sa čitačem i tek onda skeniraju.

Međutim, ostaje nejasno koliko dugo se prikupljene informacije o putnicima čivaju na kineskom serveru, i kako ih vlasti koriste.

Gardijan je razgovarao sa putnikom koji je ove godine prešao kinesku granicu sa Android telefonom. On je rekao da ga je uznemirilo kada je video aplikaciju instaliranu na njegovom telefonu. On je objasnio da su ga zamolili da preda svoj telefon na kontrolnom punktu i da je odveden u zasebnu prostoriju. I drugi putnici na tom kontrolnom punktu su takođe bili zamoljeni da predaju svoje telefone a zatim su svi čekali oko sat vremena da im se vrate telefoni.

Ni u jednom trenutku niko im nije rekao šta se radi sa telefonima. Proverio je telefon kada je bio vraćen i odmah našao aplikaciju.

Sagovornik Gardijana je rekao da mu nije bilo traženo da preda telefon u bilo kom drugom trenutku tokom njegove posete, niti kada je odlazio iz Kine. Rekao je da nije bio zabrinut što nosi telefon sa sobom, jer je u toj regiji bilo toliko očiglednog nadzora. Ipak, on je rekao: “Ne sviđa mi se to. Da su to uradili u mojoj zemlji, bio bih užasnut, ali kada putujete u Kinu, znate da bi moglo biti ovako.”

Prema tvrdnjama kineskih vlasti, oko 100 miliona ljudi svake godine poseti Sinkjang. Tu spadaju domaći i strani turisti, a većina ih ulazi iz drugih krajeva zemlje.

“Kineska vlada, kako u zakonu, tako i u praksi, često spaja mirne religijske aktivnosti sa terorizmom”, rekla je Maja Vang, kineski istraživač iz Human Rights Watcha, za Njujork Tajms. “Kada u Sinkjangu izgubite pravo na privatnost, bojaćete se ispovedanja svoje religije, bojaćete se da govorite ono što vam je na umu ili čak da mislite svoje misli.”

Nije prvi put da su kineske vlasti uhvaćene da koriste špijunski softver da bi pratile ljude u Sinkjangu, jer je ova vrsta intenzivnog nadzora vrlo česta u tom regionu. Međutim, prvi put su turisti bili meta.

Edin Omanović, iz organizacije Privacy International, rekao je za ova otkrića da su “veoma alarmantna u zemlji u kojoj bi preuzimanje pogrešne aplikacije ili novinskog članka moglo da vas odvede u logor”.

Tokom 2017. godine, kineske vlasti prisilile su stanovnike Sinkjanga da instaliraju sličnu aplikaciju, nazvanu Jingwang, na svojim mobilnim uređajima, a na ulicama i u džamijama postavljene su kamere za prepoznavanje lica. Kineska vlada brani ovakav masovni nadzor nad građanima u pokrajini tvrdnjom da je tako poboljšana bezbednost u regionu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Tramp potpisao zabranu transakcija američkih kompanija sa TikTokom i WeChatom

Tramp potpisao zabranu transakcija američkih kompanija sa TikTokom i WeChatom

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je dve uredbe koje američkim firmama daju rok od 45 za prestanak poslovanja sa TikTokom i WeChatom zato š... Dalje

Canon pretrpeo napad ransomwarea, hakeri tvrde da su ukrali 10 terabajta podataka

Canon pretrpeo napad ransomwarea, hakeri tvrde da su ukrali 10 terabajta podataka

Samo nedelju dana nakon što se Garmin oporavio od napada ransomwarea, japanska kompanija Canon pretrpela je napad ransomwarea koji je uticao na brojn... Dalje

295 lažnih ekstenzija iz Chrome veb prodavnice koje koristi 80 miliona korisnika ubacuje oglase u rezultate pretrage

295 lažnih ekstenzija iz Chrome veb prodavnice koje koristi 80 miliona korisnika ubacuje oglase u rezultate pretrage

Više od 80 miliona korisnika Chromea instaliralo je neku od 295 ekstenzija za Chrome koje ubacuju oglase u rezultate Google i Bing pretrage. Zlonamer... Dalje

SAD nude nagradu od 10 miliona dolara za otkrivanje hakera koji se mešaju u američke izbore

SAD nude nagradu od 10 miliona dolara za otkrivanje hakera koji se mešaju u američke izbore

Američki predsednički izbori 2020. godine su za manje od 100 dana, a nastojeći da spreče strano mešanje u izbore kakvo se dogodilo na izborima 2... Dalje

WhatsApp ima novu opciju za brzu proveru informacija iz prosleđenih poruka

WhatsApp ima novu opciju za brzu proveru informacija iz prosleđenih poruka

Korisnici WhatsAppa bili su iznenađeni kada je aplikacija odjednom počela da prikazuje ikonu lupe pored prosleđenih poruka. Objašnjenje za to je n... Dalje