Kineski hakeri koriste popularni VLC media player za skrivanje malvera i špijunažu

Vesti, 11.04.2022, 12:30 PM

Kineski hakeri koriste popularni VLC media player za skrivanje malvera i špijunažu

VLC je veoma popularan medija plejer a razloga za to je nekoliko: kao prvo, besplatan je, otvorenog je koda i dostupan na skoro svakoj platformi koju možete zamisliti. Osim toga, može da se koristi skoro za svaki audio ili video fajl. VLC takođe neće usporiti vaš Windows računar osim ako na primer ne skriva malver, a upravo su to uradili kineski hakeri - sakrili malver u VLC plejeru.

Stručnjaci za sajber bezbednost kompanije Symantec kažu da kineska hakerska grupa za napredne perzistentne pretnje (APT) pod nazivom Cicada (ili Stone Panda ili APT10) koristi VLC na Windows sistemima za pokretanje malvera koji se koristi za špijuniranje vladinih i nevladinih organizacija.

Žrtve u ovoj kampanji koja traje nekoliko meseci su vladine, pravne, verske i nevladine organizacije u više zemalja u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Mete kineskih hakera identifikovane su u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Hong Kongu, Turskoj, Izraelu, Indiji, Crnoj Gori i Italiji. Jedna žrtva je u Japanu, što je zanimljivo jer je Cicada ranije bila fokusirana na japanske kompanije.

Na mrežama nekih od žrtava napadači su proveli čak devet meseci.

Zvaničnici američke vlade su 2018. godine povezali napade Cicade sa kineskom vladom, a prve špijunske aktivnosti grupe primećene su još 2009. godine.

Cicada preuzima čistu verziju VLC-a i pokreće malver preko VLC Export funkcije. To je tehnika na koju se hakeri često oslanjaju da bi uvukli malver u ono što bi inače bio legitiman softver. Cicada zatim koristi WinVNC alat za daljinski pristup da u potpunosti preuzme kompromitovani sistem. Kada dobiju pristup uređajima žrtava, hakeri koriste različite alate kao što je Sodamaster backdoor kako ne bi bili otkriveni, koji skenira ciljane sisteme, preuzima još zlonamernih paketa i “zamagljuje” komunikaciju između kompromitovanih sistema i komandnih i kontrolnih servera koji su pod kontrolom hakera. Sodamaster je alat za koji se veruje da ga koristi samo ova grupa i to od 2020. godine, a možda i ranije.

VLC napadi za koje Symantec veruje da su možda još uvek u toku, počeli su 2021. nakon što su hakeri iskoristili poznatu a sada zakrpljenu ranjivost Microsoft Exchange servera za pristup mrežama žrtava. Istraživači su prilično sigurni da se malver koristi za špijunažu.

Ista grupa je u prošlosti napadala sektor zdravstvene zaštite, sektor odbrane, avijacije, brodarstva, biotehnologije i energetike.

Istovremeni napadi na više velikih organizacija u različitim delovima sveta zahtevaju mnogo resursa i veština koje se uglavnom mogu videti samo kod grupa iza kojih stoje države.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Stručnjaci za hardversku bezbednost iz Blackwing Intelligencea otkrili su ranjivosti u sistemu za potvrdu identiteta otiskom prsta Windows Hello, pok... Dalje