Klinička istraživanja o COVID-19 usporena posle napada ransomwarea

Vesti, 07.10.2020, 08:00 AM

Klinička istraživanja o COVID-19 usporena posle napada ransomwarea

Napad na kompaniju eResearchTechnology usporio je istraživanja o korona virusu širom sveta, a spekuliše se da bi za incident mogli biti odgovorni hakeri iza kojih stoji neka država.

eResearchTechnology je kompanija koja proizvodi i prodaje medicinski softver koji se koristi u stotinama kliničkih ispitivanja farmaceutskih kompanija, uključujući i ona koja se tiču testova, lečenja i vakcine protiv COVID-19. Napadači bi mogli biti finansijski motivisani ili su napad izveli za račun države koja želi da stekne konkurentsku prednost.

Sajber-napad na kompaniju iz Filadelfije usporio je neka od navedenih istraživanja tokom poslednje dve nedelje, jer su istraživači bili prisiljeni da se vrate na olovku i papir kako bi pratili podatake o pacijentima.

eResearchTechnology na svom veb sajtu napominje da se njegov softver koristi globalno u ispitivanjima lekova i da je učestvovao u praćenju 75% ispitivanja lekova koje je američka FDA (Uprava za hranu i lekove) odobrila prošle godine.

Napad na eResearchTechnology započeo je pre dve nedelje kada su zaposleni otkrili da je ransomware blokirao njihove podatke. ERT je rekao da podaci pacijenata iz kliničkih ispitivanja nikada nisu bili u opasnosti, ali klijenti eResearchTechnology su rekli da je napad prisilio istraživače da pacijente prate pomoću olovke i papira.

Kompanija nije otkrila koliko je njenih klijenata pogođeno napadom ransomwarea niti koji je ransomware u pitanju, ali je potvrdila da je napad izveden 20. septembra. Kompanija je isključila toga dana uređaje sa interneta, pozvala stručnjake za sajber-bezbednost i o incidentu obavestila FBI.

Kako piše Njujork Tajms, među pogođenima su IQVIA, kompanija koja pomaže kompaniji AstraZeneca u ispitivanju vakcine za COVID-19 i Bristol Myers Squibb, proizvođač lekova koji predvodi konzorcijum kompanija koje treba da razviju brzi test na virus.

Obe kompanije su rekle da je zahvaljujući sigurnosnim kopijama podataka uticaj napada bio ograničen. Ostali klijenti ERT-a, međutim, nisu bili te sreće.

Pfizer i Johnson & Johnson, koji takođe rade na vakcini protiv COVID-19, objavili su da napad nije uticao na njihova ispitivanja. IQVIA je u međuvremenu objavila saopštenje u kome se kaže da poverljivi podaci i podaci pacijenata nisu “uklonjeni, ugroženi ni ukradeni“.

Zdravstvene kompanije su postale glavna meta ransomwarea, jer imaju osetljive podatke o pacijentima, a sa druge strane, sajber kriminalci znaju da one imaju sredstva da plate otkupninu. Takođe, krade se i intelektualno vlasništvo da bi se prodalo na aukcijama na Dark Webu kako bi finansijska dobit od napada bila što veća.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uzbunjivač Edvard Snouden zatražio od Trampa pomilovanje za osnivača WikiLeaksa

Uzbunjivač Edvard Snouden zatražio od Trampa pomilovanje za osnivača WikiLeaksa

Uzbunjivač Edvard Snouden oglasio se na Twiteru i zatražio od američkog predsednika Donalda Trampa pomilovanje za osnivača Wikileaksa Džulijana A... Dalje

Google Chrome će vas uskoro upozoravati kada koristite slabe lozinke

Google Chrome će vas uskoro upozoravati kada koristite slabe lozinke

Bezbednost naših online naloga u velikoj meri zavisi od toga koliko su nam jake lozinke. Chrome ima funkciju „Safety check" („Provera bez... Dalje

Microsoft iz svoje prodavnice uklonio 18 dodataka za Edge zbog manipulacije oglasima

Microsoft iz svoje prodavnice uklonio 18 dodataka za Edge zbog manipulacije oglasima

Microsoft je uklonio 18 dodataka za Edge sa portala Edge Add-ons nakon što je otkriveno da ubacuju oglase na stranice sa rezultatima pretrage korisni... Dalje

Interpol izdao hitno upozorenje o vakcinama

Interpol izdao hitno upozorenje o vakcinama

Interpol je danas izdao upozorenje u kome se kaže da bi međunarodne mreže organizovanog kriminala mogle da pokušaju da ubace u prodaju lažne vakc... Dalje

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio je da je 26. novembra dobio zahtev za otkupninu od grupe Conti koja zahteva 750 bitkoina, odnosno oko 14 milio... Dalje