Klinička istraživanja o COVID-19 usporena posle napada ransomwarea

Vesti, 07.10.2020, 08:00 AM

Klinička istraživanja o COVID-19 usporena posle napada ransomwarea

Napad na kompaniju eResearchTechnology usporio je istraživanja o korona virusu širom sveta, a spekuliše se da bi za incident mogli biti odgovorni hakeri iza kojih stoji neka država.

eResearchTechnology je kompanija koja proizvodi i prodaje medicinski softver koji se koristi u stotinama kliničkih ispitivanja farmaceutskih kompanija, uključujući i ona koja se tiču testova, lečenja i vakcine protiv COVID-19. Napadači bi mogli biti finansijski motivisani ili su napad izveli za račun države koja želi da stekne konkurentsku prednost.

Sajber-napad na kompaniju iz Filadelfije usporio je neka od navedenih istraživanja tokom poslednje dve nedelje, jer su istraživači bili prisiljeni da se vrate na olovku i papir kako bi pratili podatake o pacijentima.

eResearchTechnology na svom veb sajtu napominje da se njegov softver koristi globalno u ispitivanjima lekova i da je učestvovao u praćenju 75% ispitivanja lekova koje je američka FDA (Uprava za hranu i lekove) odobrila prošle godine.

Napad na eResearchTechnology započeo je pre dve nedelje kada su zaposleni otkrili da je ransomware blokirao njihove podatke. ERT je rekao da podaci pacijenata iz kliničkih ispitivanja nikada nisu bili u opasnosti, ali klijenti eResearchTechnology su rekli da je napad prisilio istraživače da pacijente prate pomoću olovke i papira.

Kompanija nije otkrila koliko je njenih klijenata pogođeno napadom ransomwarea niti koji je ransomware u pitanju, ali je potvrdila da je napad izveden 20. septembra. Kompanija je isključila toga dana uređaje sa interneta, pozvala stručnjake za sajber-bezbednost i o incidentu obavestila FBI.

Kako piše Njujork Tajms, među pogođenima su IQVIA, kompanija koja pomaže kompaniji AstraZeneca u ispitivanju vakcine za COVID-19 i Bristol Myers Squibb, proizvođač lekova koji predvodi konzorcijum kompanija koje treba da razviju brzi test na virus.

Obe kompanije su rekle da je zahvaljujući sigurnosnim kopijama podataka uticaj napada bio ograničen. Ostali klijenti ERT-a, međutim, nisu bili te sreće.

Pfizer i Johnson & Johnson, koji takođe rade na vakcini protiv COVID-19, objavili su da napad nije uticao na njihova ispitivanja. IQVIA je u međuvremenu objavila saopštenje u kome se kaže da poverljivi podaci i podaci pacijenata nisu “uklonjeni, ugroženi ni ukradeni“.

Zdravstvene kompanije su postale glavna meta ransomwarea, jer imaju osetljive podatke o pacijentima, a sa druge strane, sajber kriminalci znaju da one imaju sredstva da plate otkupninu. Takođe, krade se i intelektualno vlasništvo da bi se prodalo na aukcijama na Dark Webu kako bi finansijska dobit od napada bila što veća.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje