Koliko će koštati bezbedno korišćenje Windowsa 10 posle ukidanja podrške

Vesti, 04.04.2024, 10:30 AM

Koliko će koštati bezbedno korišćenje Windowsa 10 posle ukidanja podrške

Microsoft ukida podršku za Windows 10 14. oktobra 2025. a posle toga svi koji žele da nastave da koriste bezbedno operativni sistem moraće da plaćaju godišnje za Extended Security Updates (ESU).

Preduzeća i korisnici će morati da kupe ESU licence za svaki Windows 10 uređaj koji planiraju da nastave da koriste nakon isteka roka za podršku sledeće godine.

Za preduzeća, prva godina produžene podrške je 61 dolar a zatim se udvostručuje na 122 dolara za drugu godinu, i ponovo udvostručuje u trećoj godini na 244 dolara. Ako uđete u ESU program u drugoj godini, moraćete da platite i za prvu godinu jer su ESU kumulativni.

Microsoft je na Windows IT Pro blogu objavio da se navedene cene odnose samo na komercijalne organizacije i da će detalji o cenama za korisnike „biti objavljeni kasnije“.

Microsoft obično nudi pretplate na produženu podršku samo organizacijama koje žele da nastave da koriste starije verzije operativnog sistema Windows. Ovog puta je drugačije, jer još uvek postoji veliki broj ljudi na Windows 10, skoro devet godina od njegovog objavljivanja 2015.

„Proširena bezbednosna ažuriranja (ESU) nisu namenjena da budu dugoročno rešenje, već privremeni most“, rekao je Microsoft u postu na blogu. „Možete da kupite ESU licence za Windows 10 uređaje koje ne planirate da nadogradite na Windows 11 počev od oktobra 2024, godinu dana pre datuma kraja podrške.“

Microsoft nudi 25% popusta preduzećima koja koriste Microsoft rešenje za ažuriranje bazirano na oblaku kao što su Intune ili Windows Autopatch. Ovo snižava cenu na 45 dolara po korisniku (do pet uređaja) tokom prve godine. Ako koristite Windows 10 laptop računare i računare za povezivanje sa Windows 11 Cloud računarima preko Windows 365, onda se Microsoft odriče naknada za bezbednosna ažuriranja pošto su licence uključene u cenu pretplate za Windows 365.

Škole će dobiti još veći popust, a Microsoft nudi licencu od 1 dolara za prvu godinu, koja se zatim udvostručuje na 2 dolara za drugu i 4 za treću godinu.

Naravno, Microsoft želi da korisnici umesto ovoga pređu na Windows 11. Međutim, milioni računara ne mogu da se nadograde na Windows 11 zbog strožih hardverskih zahteva i zbog toga što je Windows 11 podržan samo na procesorima koji su objavljeni od 2018. nadalje i sa uređajima koji podržavaju TPM čipove.

Kao rezultat toga, prelazak na Windows 11 zaostaje u odnosu na uvođenje operativnog sistema Windows 10, koji je bio ponuđen korisnicima Windows 7 i Windows 8 kao besplatna nadogradnja. Windows 11 je takođe bio besplatna nadogradnja, ali samo za Windows 10 uređaje koji su ispunjavali stroge minimalne hardverske zahteve.

Prema podacima StatCountera, Windows 10 i dalje koristi 69% svih korisnika Windowsa, u poređenju sa samo 27% za Windows 11. To je veliki jaz koji Microsoft verovatno neće zatvoriti u narednih 18 meseci, zbog čega mnogi korisnici Windowsa 10 moraju da razmotre plaćanje dodatnih bezbednosnih ispravki.

Foto: Nothing Ahead / Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google je ranije ove godine najavio da deljenje lozinki dolazi u Google menadžer lozinki, a sada je ova funkcija najzad dostupna korisnicima. Googleo... Dalje

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra da promeni način na koji zemlja reaguje na napade ransomwarea tako što će od svih žrtava zahtevati da incidente prijave... Dalje

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara. Kompanija je rekla da veštačka inteligen... Dalje

YouTube postao leglo prevara

YouTube postao leglo prevara

Prevare koje se oslanjaju na socijalni inženjering odnosno manipulaciju ljudima i njihovu naivnost i neopreznost predstavljaju većinu sajber pretnj... Dalje

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje