Kopija popularne ekstenzije ''ChatGPT for Google'' krade Facebook naloge

Vesti, 23.03.2023, 10:00 AM

Kopija popularne ekstenzije ''ChatGPT for Google'' krade Facebook naloge

Više od 9000 ljudi preuzelo je iz Chrome veb prodavnice trojanizovanu verziju legitimnog ChatGPT dodataka za Chrome, koja krade Facebook naloge.

Ekstenzija je kopija popularnog dodatka za Chrome pod nazivom „ChatGPT for Google“ koji nudi integraciju sa ChatGPT-om u rezultatima pretrage i koja ima više od milion instalacija. Zlonamerna verzija ima dodatni kod koji je zaslužan za krađu kolačića Facebook sesija korisnika.

Ekstenzija koju je otkrio istraživač Guardio Labsa Nati Tal, objavljena je u Chrome veb prodavnici 14. februara ove godine. Međutim, njen autor je počeo da je reklamira putem oglasa u Google pretrazi tek 14. marta, i od tada je ovaj dodatak za Chrome imao oko 1000 instalacija dnevno.

Tal, koji je o svom otkriću obavestio Google, kaže da ekstenzija komunicira sa istom infastrukturom kao i sličan dodatak za Chrome koji je primećen početkom meseca i koji je imao više od 4000 instalacija do trenutka kada ga je Google uklonio iz svoje prodavnice. Tal zbog toga veruje da je ovaj dodatak deo iste kampanje, i da su ga oni koji stoje iza nje čuvali kao rezervu u slučaju da njihova prva ekstenzija bude otkrivena i uklonjena iz Chrome veb prodavnice.

Ekstenzija je reklamirana putem oglasa u rezultatima pretrage koji se pojavljuju kada se traži „Chat GPT 4“. Ovi plaćeni oglasi vode korisnike na lažnu stranicu „ChatGPT for Google“, a odatle na stranicu dodatka u zvaničnoj Chrome veb prodavnici.

Nakon instalacije, ekstenzija radi oni što se od nje očekuje - ChatGPT integracija u rezultatima pretrage, ali takođe pokušava da ukrade kolačiće sesije za Facebook naloge.

Ukradeni kolačići omogućavaju napadačima da se prijave na Facebook naloge žrtava i dobiju pun pristup njihovim profilima, uključujući i funkcije oglašavanja u poslovne svrhe.

Malver zloupotrebljava Chrome Extension API da bi došao do Facebook kolačića koje šifruje pomoću AES ključa. Ukradeni podaci se zatim šalju na server napadača. Napadači zatim dešifruju ukradene kolačiće da bi preoteli Facebook naloge žrtava koje onda koriste za zlonamerne reklamne kampanje ili distribuciju zabranjenog propagandnog materijala.

Malver automatski menja podatke za prijavu za kompromitovane Facebook naloge kako bi sprečio žrtve da vrate kontrolu nad njima. Ime i slika profila se zamenjuju imenom i slikom osobe po imenu „Lilly Collins“ koja ne postoji.

Google je sada uklonio ovu ekstenziju iz Chrome veb prodavnice, ali nema sumnje da napadači imaju i plan B i da bi se uskoro mogla pojaviti njihova nova ekstenzija.

Naslovna fotografija: Guardio Labs


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija zaplenila domene ransomware kartela LockBit

Policija zaplenila domene ransomware kartela LockBit

Ransomware kartel LockBit ostao je bez veb sajta koji je grupa koristila za objavljivanje imena novih žrtava. Na sajtu sada stoji obaveštenje da je ... Dalje

Google najavio novu funkciju Google Chromea koja će blokirati napade na kućne mreže

Google najavio novu funkciju Google Chromea koja će blokirati napade na kućne mreže

Veb pregledači su portal između vas i interneta, tako da bi trebalo da imaju odbrambene mehanizme koji mogu da spreče hakere da steknu uporište na... Dalje

Zbog masovnog sajber napada zaustavljena proizvodnja baterija u fabrikama Varta

Zbog masovnog sajber napada zaustavljena proizvodnja baterija u fabrikama Varta

Nemački proizvođač baterija i akumulatora za automobile Varta AG je saopštio da je sajber napad koji se dogodio u ponedeljak stavio van mreže pet... Dalje

''Nevidljivi malver'' RustDoor inficira Apple macOS uređaje

''Nevidljivi malver'' RustDoor inficira Apple macOS uređaje

Istraživači kompanije Bitdefender otkrili su novi macOS malver napisan u programskom jeziku Rust zbog čega je nazvan RustDoor, koji se neprimećen ... Dalje

Raspisana nagrada od 10 miliona dolara za informacije o članovima ransomware grupe Hive

Raspisana nagrada od 10 miliona dolara za informacije o članovima ransomware grupe Hive

Američki Stejt department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lociranja ključnih članova ra... Dalje