Korisnici Androida dobili svoju verziju Appleove zaštite od praćenja aplikacija

Vesti, 23.11.2021, 12:30 PM

Korisnici Androida dobili svoju verziju Appleove zaštite od praćenja aplikacija

Kad je krajem aprila Apple predstavio novi alat za transparentnost praćenja aplikacija to je uzdrmalo reklamnu industriju do temelja. Vlasnici iPhonea i iPada zahvaljujući tome sada mogu da spreče aplikacije da prate njihovo ponašanje i koriste njihove podatke za personalizovano oglašavanje. Otkako su pokrenute nove kontrole privatnosti, kompanije koje zarađuju od korisničkih podataka kao što su Facebook, Twitter i YouTube izgubile su skoro 10 milijardi dolara. Međutim, većina korisnika pametnih telefona širom sveta koristi Android koji do sada nije nudio ništa slično ovome.

Sličan alat sada je, međutim, dostupan i za Googleov operativni sistem Android, ali iza njega ne stoji sam Google. Iza novog alata stoji tehnološka kompanija DuckDuckGo, poznata po pretraživaču koji čuva privatnost korisnika. Alat može da spreči aplikacije da prate Android korisnike. Funkcija, nazvana „Zaštita od praćenja aplikacija za Android“, pojavila se u beta verziji i slična je Appleovim kontrolama za iOS.

„„Trebalo bi da vidite mnogo manje jezivih oglasa koji vas prate na mreži“, kaže Piter Dolanjski, direktor proizvoda u DuckDuckGo.

Ogromna većina aplikacija ima takozvane “trackere treće strane” skrivene u svom kodu. Oni prate vaše ponašanje u različitim aplikacijama i pomažu u kreiranju vaših vrlo detaljnih digitalnih profila koji mogu uključivati informacije o onome što kupujete, demografske podatke i druge informacije koje se mogu koristiti za prikazivanje personalizovanih oglasa.

DuckDuckGo kaže da njihova analiza popularnih besplatnih Android aplikacija pokazuje da više od 96% njih ima skrivene trackere drugih kompanija. Od toga, 87% njih šalje podatke Googleu, a 68% Facebooku. Njihovo blokiranje znači da Facebook i Google, čiji su trackeri jedni od najistaknutijih, ne mogu da iskoriste informacije koje prikupe u reklamne svrhe.

Alatka DuckDuckGo nije deo ažuriranja za sve Android telefone, niti je dostupna kao zasebno preuzimanje, već je ugrađena u DuckDuckGo aplikaciju pretraživača koju bi trebalo da imate na uređaju. U predstavljanju novog alata na blogu, kompanija kaže da će alat blokirati „trackere koje identifikuje u drugim aplikacijama drugih kompanija“.

“Verovatno ste čuli za kompanije koje vas prate iza kulisa u aplikacijama za pametne telefone koje ne poseduju (kao što je Google koji se krije u aplikaciji Nike). Ovi skriveni trackeri za praćenje aplikacija su jezivi jer mogu da prate sve što radite u aplikaciji i takođe mogu nastaviti da vas prate čak i kada ne koristite aplikaciju. Mnogi od ovih trackera su dizajnirani da beleže vašu aktivnost u realnom vremenu: gde ste, šta radite, gde ste bili, pa čak i koliko sati spavate noću”, kaže DuckDuckGo.

Svi ovi podaci šalju se desetinama kompanija. Sa vašim digitalnim profilom, može se manipulisati onim što vidite na internetu, mogu vam se prikazivati reklame na osnovu vašeg ponašanja, a vaši podaci mogu se prodavati različitim kompanijama, brokerima podataka, oglašivačima i vladama.

Kako radi nova zaštita od praćenja aplikacija na Androidu? Nakon što je omogućite, aplikacija DuckDuckGo će otkriti kada se vaše Android aplikacije spremaju da pošalju podatke drugim kompanijama i blokiraće to.

“Možete uživati u svojim aplikacijama kao i inače, a zaštita od praćenja aplikacija će raditi u pozadini i nastaviti da blokira otkrivene trackere u vašim aplikacijama, čak i dok spavate. Neprestano radimo na identifikaciji i zaštiti od novih trackera, tako da možete biti mirni znajući da dobijate najsavremeniju zaštitu”, kaže DuckDuckGo.

Kompanija je objasnila i da njena zaštita od praćenja aplikacija nije virtuelna privatna mreža (VPN), iako će je vaš uređaj prepoznati kao VPN. To je zato što zaštita od praćenja aplikacija koristi lokalnu „VPN vezu“, ali se razlikuje od VPN-a jer nikada ne usmerava podatke aplikacije preko spoljnog servera.

Direktno iz aplikacije DuckDuckGo, možete videti prikaz blokiranja trackera u realnom vremenu, kao i kome su pokušali da pošalju podatke. Možete dobijati i automatska obaveštenja, pod uslovom da su uključena.

Da biste dobili pristup beta verziji App Tracking Protection, morate se pridružiti privatnoj listi čekanja. To možete uraditi iz podešavanja aplikacije DuckDuckGo za Android.

Više detalja o ovome možete naći na blogu DuckDuckGo.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje