Kriminalci već koriste Flash 0-day propust Hacking Teama, Adobe objavio zakrpu

Vesti, 09.07.2015, 01:30 AM

Kriminalci već koriste Flash 0-day propust Hacking Teama, Adobe objavio zakrpu

Adobe je objavio ažuriranje za Flash da bi ispravio bezbednosni propust za koji se saznalo posle krađe podataka od italijanske kompanije Hacking Team koji su objavljeni na internetu.

Hacking Team prodaje svoj špijunski softver obaveštajnim agencijama širom sveta.

Kompanija je hakovana a poverljivi podaci ukradeni prilikom napada objavljeni su u nedelju na internetu.

Analizirajući ukradeni materijal, istraživači su došli do ozbiljnog bezbednosnog propusta u Flashu za koji je Hacking Team znao ali ga nije prijavio kompaniji Adobe.

Istraživači iz kompanije Malwarebytes upozorili su juče da su hakeri odmah iskoristili bag dodajući ga exploit alatima zahvaljujući detaljnim instrukcijama koje su se našle u poverljivom materijalu koji je ukraden od Hacking Teama.

Među ukradenim dokumentima se našao i onaj u kome Hacking Team opisuje ovaj propust kao “najlepši Flash bag u poslednje četiri godine”.

Kompanija Trend Micro je objavila da je propust već uključen u najmanje tri exploit alata, a to je potvrdio i francuski istraživač Kafeine koji je rekao da je ovaj 0-day propust već dodat popularnim exploit alatima Angler, Nuclear Pack i Neutrino.

Propust koji je označen kao CVE-2015-5119 utiče na Adobe Flash Player 18.0.0.194 i ranije verzije za Windows, OS X i Linux i može biti iskorišćen za preuzimanje kontrole nad napadnutim sistemom.

Među ukradenim podacima otkriven je još jedan bag u Windows kernel, ali u Microsoftu misle da se ne radi o kritičnom propustu koji samostalno može biti iskorišćen za preuzimanje kontrole nad računarom. Ipak, iz kompanije su rekli da rade na tome da propust bude ispravljen.

Novinari sajta Intercept pregledali su emailove koji su se našli među ukradenim fajlovima i otkrili ugovore kompanije sa mnogim zemljama koje su poznate po kršenju ljudskih prava.

Članica Evropskog parlamenta iz Holandije Marietje Schaake, zatražila je od Evropske komsije da istraži da li je Hacking Team prekršio režime sankcija EU prodajući svoj špijunski softver Remote Control System sudanskoj i ruskoj vladi.

Iz italijanske kompanije neprestano ponavljaju da oni nisu uradili ništa nezakonito ili neetički. Oni tvrde da će se oporaviti posle ovog napada, kao i da je napad delo neke države ili kriminalne grupe, a ne nekog pojedinca.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruski hakeri koriste grešku u Outlooku da preuzmu email naloge

Ruski hakeri koriste grešku u Outlooku da preuzmu email naloge

Hakeri povezani sa ruskom vojnom obaveštajnom službom i dalje iskorišćavaju ranjivost u Microsoftovom softveru da bi dobili pristup imejlovima ž... Dalje

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje