LastPass objavio da su hakeri četiri dana imali pristup njihovim sistemima

Vesti, 19.09.2022, 10:00 AM

LastPass objavio da su hakeri četiri dana imali pristup njihovim sistemima

LastPass je objavio neke detalje o incidentu koji se dogodio prošlog meseca, otkrivajući da su hakeri četiri dana imali pristup njihovim sistemima sve dok nisu otkriveni i izbačeni iz sistema.

„Nema dokaza o bilo kakvoj aktivnosti van utvrđenog vremenskog okvira“, rekao je izvršni direktor LastPassa Karim Tuba u ažuriranju obaveštenja koje je objavljeno prošlog meseca, dodajući da istraga kompanije sprovedena u saradnji sa kompanijom za sajber bezbednost Mandiant nije pronašla dokaze „da je ovaj incident uključivao bilo kakav pristup podacima o klijentima ili šifrovanim trezorima lozinki.”

LastPass je 25. avgusta objavio da je dve nedelje pre toga pretrpeo hakerski napad, tokom koga su napadači ukrali delove izvornog koda i tehničke informacije LastPassa. Međutim, vest o incidentu otkrio je insajder nedelju dana ranije, ali kompanija tada nije želela da potvrdi ovu informaciju.

Kompanija je rekla da je napadač pristupio razvojnom okruženju zahvaljujući tome što je kompromitovan nalog programera, ali uprkos neovlašćenom pristupu, nije uspeo da dođe do bilo kakvih podataka o klijentima zbog dizajna sistema i kontrola koje su uspostavljene da bi se sprečili takvi incidenti.

Ovo uključuje potpuno (fizičko) razdvajanje razvojnog i proizvodnog okruženja i nemogućnost pristupa korisničkim trezorima lozinki čak i za LastPass, bez glavne lozinke koju su postavili korisnici.

„Bez glavne lozinke nije moguće da bilo ko osim vlasnika trezora dešifruje podatke iz trezora“, istakao je Tuba.

On je rekao i da su izvršene provere integriteta izvornog koda i da nisu pronađeni dokazi da je napadač pokušao da ubaci zlonamerni kod, ističući da programeri nemaju potrebne dozvole da ubace kod iz razvoja u proizvodnju, osim onih iz Build Release tima, a čak i tada proces uključuje faze pregleda, testiranja i provere koda.

Na kraju, LastPass je istakao da je angažovao „vodeće“ firme za sajber bezbednost kako bi se poboljšale bezbednosne kontrole izvornog koda i nadzor krajnjih tačaka radi boljeg otkrivanja i sprečavanja napada usmerenih na sisteme kompanije.

LastPass stoji iza jednog od najpopularnijih softvera za upravljanje lozinkama na svetu, a prema podacima kompanije njene usluge koristi više od 33 miliona ljudi i 100.000 preduzeća.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje