Lažne poklon kartice i izneverena očekivanja: kako sajber kriminalci varaju i kradu podatke od korisnika

Vesti, 23.07.2018, 07:00 AM

Lažne poklon kartice i izneverena očekivanja: kako sajber kriminalci varaju i kradu podatke od korisnika

Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab otkrili su neobičnu prevaru: sajber kriminalci prave lažne web sajtove za besplatno generisanje poklon kartica, i podatke prevarenih korisnika prodaju drugim sajtovima, na koje preusmeravaju žrtve.

Sajber kriminalci stalno traže nove načine za zaradu, a to ne podrazumeva uvek malvere. Ponuditi nešto vredno a besplatno uvek je isplatljiv marketinški potez. Web sajtovi koji korisnicima nude mogućnost generisanja besplatnih poklon kartica za iTunes, Google Play, Amazon ili Steam, nisu ništa novo. Na primer, legitimne aplikacije kao što su Tokenfire i Svagbucks kupuju kodove kartica od proizvođača i daju ih korisnicima kao nagradu za određene aktivnosti. Sajber kriminalci su očigledno prepoznali popularnost takvih sajtova i odlučili da varaju korisnike koristeći jednostavan algoritam.

Kada se nađe na lažnoj stranici, od korisnika se traži da izabere poklon karticu koju želi kako bi dobio šifru za njeno korišćenje. Nakon toga se pokreće mehanizam prevare. Da bi dobio generisani kod, korisnik prvo mora dokaže da nije robot - da klikne na predloženi link i ispunjava različite zadatke, čiji broj i vrstu određuje partnerska mreža na koju se korisnik preusmerava. Na primer, od njega se može zatražiti da popuni obrazac, ostavi broj telefona ili email adresu, da se pretplati na SMS poruke, instalira adware itd.

Epilog je predvidljiv: ili se žrtve umore od beskrajnih zadataka, ili konačno dobiju beskorisni kod. Zarada kriminalaca kreće se od nekoliko centi za svaki klik na željeni link, do nekoliko desetina dolara za popunjavanje obrasca ili za pretplatu na usluge koje se plaćaju. Kriminalci, dakle, ostvaruju dobit praktično ne radeći ništa, zarađujući od akcija korisnika na web stranicama partnera, koji, sa druge strane, imaju korist od pristupa ličnim podacima koje mogu koristiti u različite svrhe.

"Uspeh ovih novih šema prevare zasnovan je na taktici kriminalaca koji iskorišćavaju želju korisnika da nešto dobiju besplatno. Međutim, u najboljem slučaju oni će provesti sate svog vremena radeći nešto bezvredno, a u najgorem slučaju, izgubiće novac a neće dobiti ništa zauzvrat. Dakle, ukoliko želite da dobijete besplatnu poklon karticu, pokušajte da je zaradite na legalnim i pouzdanim sajtovima ", rekao je Ljubov Nikolenko, analitičar web sadržaja u kompaniji Kaspersky Lab.

Kako bi izbegli prevare i gubitak ličnih podataka, istraživači kompanije Kaspersky Lab predlažu korisnicima da prate nekoliko jednostavnih pravila:

  • Zapamtite da ne postoji stvar kao što je besplatan ručak i uvek tretirajte ponude koje izgledaju previše primamljivo sa dozom skepticizma.
  • Proverite HTTPS vezu i ime domena kada otvorite web stranicu. Ovo je posebno važno kada koristite web stranice koje sadrže osetljive podatke, kao što su sajtovi za online bankarstvo, online prodavnice, elektornska pošta, društvene mreže itd.
  • Nikada ne delite svoje osetljive podatke, kao što su prijave i lozinke, podatke o bankovnoj kartici i slični, sa trećim licem. Renomirane kompanije nikada neće tražiti vaše podatke na ovaj način, putem emaila.
  • Nemojte širiti sumnjive linkove među vašim prijateljima.
  • Proverite sa kompanijom da li ona zaista deli poklon kartice i da li je taj sajt njihov zvanični partner. Kako biste to uradili, kontaktirajte službu za podršku na zvaničnoj web stranici kompanije.
  • Koristite pouzdano sigurnosno rešenje sa bihejvioralno-anti-fišing tehnologijom kako biste detektovali i blokirali spam i fišing napade.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakeri mogu pogoditi lozinke samo slušajući korisnike dok kucaju

Hakeri mogu pogoditi lozinke samo slušajući korisnike dok kucaju

Slušajući korisnike kako kucaju na tastaturi, hakeri mogu da pogode njihove lozinke, tvrde istraživači Instituta za informatičku bezbednost Darvi... Dalje

Microsoft upozorava na fišing napade sa 404 error stranica

Microsoft upozorava na fišing napade sa 404 error stranica

Microsoftovi istraživači otkrili su neobičnu fišing kampanju u kojoj se koriste prilagođene 404 stranice o grešci da bi se potencijalne žrtve p... Dalje

KNOB napad: špijuniranje preko Bluetootha

KNOB napad: špijuniranje preko Bluetootha

Grupa naučnika otkrila je kritičnu sigurnosnu ranjivost u protokolu Bluetooth bežične komunikacije, koja milione uređaja čini podložnim napadim... Dalje

Pola godine rada ekstenzije Password Checkup: 1,5% lozinki korisnika je kompromitovano

Pola godine rada ekstenzije Password Checkup: 1,5% lozinki korisnika je kompromitovano

U februaru ove godine Google je najavio dodatak Password Checkup (Provera lozinke), koji automatski proverava korisnička imena i lozinke sa kojima se... Dalje

Kabl za punjenje iPhonea može se koristiti za hakovanje i infekciju računara

Kabl za punjenje iPhonea može se koristiti za hakovanje i infekciju računara

Kada kupite iPhone dobijate i jedan standardni kabl za punjenje. Mnogi ljudi posežu za alternativama dostupnim na tržištu kada izgube ili oštete o... Dalje