Lažne poklon kartice i izneverena očekivanja: kako sajber kriminalci varaju i kradu podatke od korisnika

Vesti, 23.07.2018, 07:00 AM

Lažne poklon kartice i izneverena očekivanja: kako sajber kriminalci varaju i kradu podatke od korisnika

Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab otkrili su neobičnu prevaru: sajber kriminalci prave lažne web sajtove za besplatno generisanje poklon kartica, i podatke prevarenih korisnika prodaju drugim sajtovima, na koje preusmeravaju žrtve.

Sajber kriminalci stalno traže nove načine za zaradu, a to ne podrazumeva uvek malvere. Ponuditi nešto vredno a besplatno uvek je isplatljiv marketinški potez. Web sajtovi koji korisnicima nude mogućnost generisanja besplatnih poklon kartica za iTunes, Google Play, Amazon ili Steam, nisu ništa novo. Na primer, legitimne aplikacije kao što su Tokenfire i Svagbucks kupuju kodove kartica od proizvođača i daju ih korisnicima kao nagradu za određene aktivnosti. Sajber kriminalci su očigledno prepoznali popularnost takvih sajtova i odlučili da varaju korisnike koristeći jednostavan algoritam.

Kada se nađe na lažnoj stranici, od korisnika se traži da izabere poklon karticu koju želi kako bi dobio šifru za njeno korišćenje. Nakon toga se pokreće mehanizam prevare. Da bi dobio generisani kod, korisnik prvo mora dokaže da nije robot - da klikne na predloženi link i ispunjava različite zadatke, čiji broj i vrstu određuje partnerska mreža na koju se korisnik preusmerava. Na primer, od njega se može zatražiti da popuni obrazac, ostavi broj telefona ili email adresu, da se pretplati na SMS poruke, instalira adware itd.

Epilog je predvidljiv: ili se žrtve umore od beskrajnih zadataka, ili konačno dobiju beskorisni kod. Zarada kriminalaca kreće se od nekoliko centi za svaki klik na željeni link, do nekoliko desetina dolara za popunjavanje obrasca ili za pretplatu na usluge koje se plaćaju. Kriminalci, dakle, ostvaruju dobit praktično ne radeći ništa, zarađujući od akcija korisnika na web stranicama partnera, koji, sa druge strane, imaju korist od pristupa ličnim podacima koje mogu koristiti u različite svrhe.

"Uspeh ovih novih šema prevare zasnovan je na taktici kriminalaca koji iskorišćavaju želju korisnika da nešto dobiju besplatno. Međutim, u najboljem slučaju oni će provesti sate svog vremena radeći nešto bezvredno, a u najgorem slučaju, izgubiće novac a neće dobiti ništa zauzvrat. Dakle, ukoliko želite da dobijete besplatnu poklon karticu, pokušajte da je zaradite na legalnim i pouzdanim sajtovima ", rekao je Ljubov Nikolenko, analitičar web sadržaja u kompaniji Kaspersky Lab.

Kako bi izbegli prevare i gubitak ličnih podataka, istraživači kompanije Kaspersky Lab predlažu korisnicima da prate nekoliko jednostavnih pravila:

  • Zapamtite da ne postoji stvar kao što je besplatan ručak i uvek tretirajte ponude koje izgledaju previše primamljivo sa dozom skepticizma.
  • Proverite HTTPS vezu i ime domena kada otvorite web stranicu. Ovo je posebno važno kada koristite web stranice koje sadrže osetljive podatke, kao što su sajtovi za online bankarstvo, online prodavnice, elektornska pošta, društvene mreže itd.
  • Nikada ne delite svoje osetljive podatke, kao što su prijave i lozinke, podatke o bankovnoj kartici i slični, sa trećim licem. Renomirane kompanije nikada neće tražiti vaše podatke na ovaj način, putem emaila.
  • Nemojte širiti sumnjive linkove među vašim prijateljima.
  • Proverite sa kompanijom da li ona zaista deli poklon kartice i da li je taj sajt njihov zvanični partner. Kako biste to uradili, kontaktirajte službu za podršku na zvaničnoj web stranici kompanije.
  • Koristite pouzdano sigurnosno rešenje sa bihejvioralno-anti-fišing tehnologijom kako biste detektovali i blokirali spam i fišing napade.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Windows 10 prati vašu aktivnost čak i ako ste mu rekli da ne radi to

Windows 10 prati vašu aktivnost čak i ako ste mu rekli da ne radi to

Windows 10 može ignorisati korisnička podešavanja i nastaviti da vodi evidenciju aktivnosti čak i kada je u postavkama to onemogućeno. Korisnici... Dalje

U 2018. korisnici PayPala najčešća meta fišing napada

U 2018. korisnici PayPala najčešća meta fišing napada

Najpopularniji način isporuke malvera tokom trećeg kvartala 2018. godine bile su email kampanje, a najčešće ciljevi takvih napada bili su koris... Dalje

Sextortion: Emailovi kojima se ucenjuju žrtve vode do ransomwarea i trojanca koji krade podatke

Sextortion: Emailovi kojima se ucenjuju žrtve vode do ransomwarea i trojanca koji krade podatke

“Sextortion” je oblik ucene žrtve kojoj kriminalci prete da će tajno snimljen video snimak na kome žrtva radi nešto što bi moglo da j... Dalje

Istraga utvrdila: Nije bilo zlonamernih čipova na Supermicro matičnim pločama

Istraga utvrdila: Nije bilo zlonamernih čipova na Supermicro matičnim pločama

Supermicro je pokrenuo istragu kako bi se utvrdilo da li je bilo ikakvih malicioznih čipova na njihovim serverskim matičnim pločama, kako je izvest... Dalje

Japanski mobilni operateri podlegli američkom pritisku, odustaju od opreme za 5G kompanije Huawei i drugih kineskih proizvođača

Japanski mobilni operateri podlegli američkom pritisku, odustaju od opreme za 5G kompanije Huawei i drugih kineskih proizvođača

SoftBank Group, NTT Docomo i KDDI, tri najveća japanska mobilna operatera, najavili su da više neće koristiti opremu kompanije Huawei i drugih ki... Dalje