Lažne poklon kartice i izneverena očekivanja: kako sajber kriminalci varaju i kradu podatke od korisnika

Vesti, 23.07.2018, 07:00 AM

Lažne poklon kartice i izneverena očekivanja: kako sajber kriminalci varaju i kradu podatke od korisnika

Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab otkrili su neobičnu prevaru: sajber kriminalci prave lažne web sajtove za besplatno generisanje poklon kartica, i podatke prevarenih korisnika prodaju drugim sajtovima, na koje preusmeravaju žrtve.

Sajber kriminalci stalno traže nove načine za zaradu, a to ne podrazumeva uvek malvere. Ponuditi nešto vredno a besplatno uvek je isplatljiv marketinški potez. Web sajtovi koji korisnicima nude mogućnost generisanja besplatnih poklon kartica za iTunes, Google Play, Amazon ili Steam, nisu ništa novo. Na primer, legitimne aplikacije kao što su Tokenfire i Svagbucks kupuju kodove kartica od proizvođača i daju ih korisnicima kao nagradu za određene aktivnosti. Sajber kriminalci su očigledno prepoznali popularnost takvih sajtova i odlučili da varaju korisnike koristeći jednostavan algoritam.

Kada se nađe na lažnoj stranici, od korisnika se traži da izabere poklon karticu koju želi kako bi dobio šifru za njeno korišćenje. Nakon toga se pokreće mehanizam prevare. Da bi dobio generisani kod, korisnik prvo mora dokaže da nije robot - da klikne na predloženi link i ispunjava različite zadatke, čiji broj i vrstu određuje partnerska mreža na koju se korisnik preusmerava. Na primer, od njega se može zatražiti da popuni obrazac, ostavi broj telefona ili email adresu, da se pretplati na SMS poruke, instalira adware itd.

Epilog je predvidljiv: ili se žrtve umore od beskrajnih zadataka, ili konačno dobiju beskorisni kod. Zarada kriminalaca kreće se od nekoliko centi za svaki klik na željeni link, do nekoliko desetina dolara za popunjavanje obrasca ili za pretplatu na usluge koje se plaćaju. Kriminalci, dakle, ostvaruju dobit praktično ne radeći ništa, zarađujući od akcija korisnika na web stranicama partnera, koji, sa druge strane, imaju korist od pristupa ličnim podacima koje mogu koristiti u različite svrhe.

"Uspeh ovih novih šema prevare zasnovan je na taktici kriminalaca koji iskorišćavaju želju korisnika da nešto dobiju besplatno. Međutim, u najboljem slučaju oni će provesti sate svog vremena radeći nešto bezvredno, a u najgorem slučaju, izgubiće novac a neće dobiti ništa zauzvrat. Dakle, ukoliko želite da dobijete besplatnu poklon karticu, pokušajte da je zaradite na legalnim i pouzdanim sajtovima ", rekao je Ljubov Nikolenko, analitičar web sadržaja u kompaniji Kaspersky Lab.

Kako bi izbegli prevare i gubitak ličnih podataka, istraživači kompanije Kaspersky Lab predlažu korisnicima da prate nekoliko jednostavnih pravila:

  • Zapamtite da ne postoji stvar kao što je besplatan ručak i uvek tretirajte ponude koje izgledaju previše primamljivo sa dozom skepticizma.
  • Proverite HTTPS vezu i ime domena kada otvorite web stranicu. Ovo je posebno važno kada koristite web stranice koje sadrže osetljive podatke, kao što su sajtovi za online bankarstvo, online prodavnice, elektornska pošta, društvene mreže itd.
  • Nikada ne delite svoje osetljive podatke, kao što su prijave i lozinke, podatke o bankovnoj kartici i slični, sa trećim licem. Renomirane kompanije nikada neće tražiti vaše podatke na ovaj način, putem emaila.
  • Nemojte širiti sumnjive linkove među vašim prijateljima.
  • Proverite sa kompanijom da li ona zaista deli poklon kartice i da li je taj sajt njihov zvanični partner. Kako biste to uradili, kontaktirajte službu za podršku na zvaničnoj web stranici kompanije.
  • Koristite pouzdano sigurnosno rešenje sa bihejvioralno-anti-fišing tehnologijom kako biste detektovali i blokirali spam i fišing napade.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi fišing napad može da prevari i najopreznije među vama

Novi fišing napad može da prevari i najopreznije među vama

Kako proveravate da li je web sajt koji traži vaše korisničko ime i lozinku lažan ili pravi? Proveravate li da li je URL ispravan? Proveravate li ... Dalje

Podaci 127 miliona naloga sa 8 popularnih sajtova prodavani na Dark Webu

Podaci 127 miliona naloga sa 8 popularnih sajtova prodavani na Dark Webu

Haker koji je prodavao informacije o skoro 620 miliona online naloga ukradenih sa 16 popularnih sajtova stavio je na prodaju na Dark Webu podatke 127 ... Dalje

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Zamislite da se jednog jutra probudite i saznate da su svi vaši podaci, vaši dokumenti, emailovi, slike, vaše rezervne kopije, jednostavno nestali,... Dalje

WhatsApp pod pritiskom indijskih vlasti koje traže mogućnost pristupa privatnim porukama korisnika

WhatsApp pod pritiskom indijskih vlasti koje traže mogućnost pristupa privatnim porukama korisnika

Facebook je ponovo pod pritiskom u Indiji, jer lokalna vlada želi da kompanija omogući pristup privatnim porukama korisnika WhatsAppa, koji je u vl... Dalje

Rusija planira test sa potpunim ''isključivanjem sa interneta''

Rusija planira test sa potpunim ''isključivanjem sa interneta''

Rusija planira da na kratko prekine vezu sa globalnim internetom, u sklopu eksperimenta koji je osmišljen kao provera sposobnosti zemlje da se odbran... Dalje