Lažni Chat GPT dodatak za Google Chrome otima Facebook naloge

Vesti, 14.03.2023, 09:00 AM

Lažni Chat GPT dodatak za Google Chrome otima Facebook naloge

Istraživači Guardio Labsa otkrili su lažnu ChatGPT ekstenziju za Google Chrome koja otima Facebook naloge i kreira lažne administratorske naloge.

„Hakovanjem Facebook poslovnih naloga visokog profila, napadač stvara elitnu armiju botova”, navodi se u izveštaju Guardio Labsa. „Ovo mu omogućava da gura plaćene oglase na Facebooku na račun svojih žrtava poput crva koji se samo širi.“

Ekstenzija „Quick access to Chat GPT“, imala je oko 2.000 instalacija dnevno od 3. marta 2023. do 9. marta 2023. kada ju je Google povukao iz Chrome veb prodavnice.

Lažna ekstenzija se reklamira putem sponzorisanih objava na Facebooku kao dodatak za veb pregledač Google Chrome koji omogućava povezivanje sa ChatGPT.

Ona je takođe dizajnirana da krišom prikuplja kolačiće i podatke Facebook naloga koristeći već aktivnu sesiju. Ovo se postiže korišćenjem dve lažne Facebook aplikacije - portal i msg_kig - za održavanje backdoor pristupa i dobijanje potpune kontrole nad ciljanim profilima. Proces dodavanja aplikacija na Facebook naloge je potpuno automatizovan.

Oteti Facebook poslovni nalozi se zatim koriste za reklamiranje ekstenzije, čime se širi armija Facebook botova.

Sajber-kriminalci pokušavaju da kapitalizuju ogromnu popularnost OpenAI-ovog ChatGPT od njegovog objavljivanja krajem prošle godine, nudeći ljudima da instaliraju lažne verzije chatbota.

Prošlog meseca otkriveni su lažni sajtovi, kao što je „chat-gpt-pc.online“, koji su reklamirani na društvenoj mreži Facebook. Na pomenutom sajtu posetioci su, preuzimajući lažnu aplikaciju ChatGPT za Windows, inficirali svoje računare malverom za krađu informacija Redline. Drugi lažni sajtovi sa istim mamcem inficirali su računare posetilaca malverima Lumma i Aurora.

Takođe su primećene lažne ChatGPT aplikacije u Google Play prodavnici i drugim prodavnicama Android aplikacija, koje su inficirale mobilne uređaje malverom SpyNote.

„Nažalost, uspeh viralnog AI alata je takođe privukao pažnju prevaranata koji koriste ovu tehnologiju za sprovođenje visoko sofisticiranih investicionih prevara protiv neopreznih korisnika interneta“, upozorio je prošle nedelje Bitdefender.

Naslovna fotografija: Jonathan Kemper / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruski hakeri koriste grešku u Outlooku da preuzmu email naloge

Ruski hakeri koriste grešku u Outlooku da preuzmu email naloge

Hakeri povezani sa ruskom vojnom obaveštajnom službom i dalje iskorišćavaju ranjivost u Microsoftovom softveru da bi dobili pristup imejlovima ž... Dalje

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje