Lažni Chrome prozori mogu prevariti i najopreznije

Vesti, 21.03.2022, 10:30 AM

Lažni Chrome prozori mogu prevariti i najopreznije

Ako spadate u one oprezne, možda biste primetili lažni prozor pregledača dizajniran da vas prevari da pomislite da ste na stranici za prijavu koja vam je potrebna. Stranica se možda neće pravilno učitati, grafika može biti suptilno promenjena ili URL može izgledati pogrešno, što će vas navesti da posumnjate da ste na pravom sajtu.

Međutim, svi saveti koje ste ikad videli ili čuli o tome kako da izbegnete fišing napad, mogli bi se pokazati beskorisnim zahvaljujući alatu koji je razvio jedan istraživač bezbednosti, pomoću kojeg bi čak i najoprezniji mogli da budu prevareni da pomisle da svoje podatke dele sa legitimnim sajtom.

Uobičajeni savet da se samo proveri URL da bi se izbegao fišing, zbog napada koji je dizajnirao istraživač bezbednosti mr.d0x nazvanog “Napad pregledača u pregledaču” („Browser in the Browser (BitB) Attack“), sada više nije dovoljan. mr.d0x je objavio je komplet alata za fišing pomoću kojih je moguće kreirati obrasce za prijavu za fišing koristeći lažne prozore Chrome pregledača.

Kada se prijavljujete na veb sajtove, često ćete videti opciju za prijavljivanje sa Google, Microsoft ili Apple nalogom. Na primer, obrazac za prijavu za DropBox vam omogućava da se prijavite pomoću Apple ili Google naloga. Kada kliknete na dugme “Login in with Google” ili “Login in with Apple”, prikazaće se prozor pregledača za SSO (single sign-on) prijavu, koji će od vas tražiti da unesete svoje podatke i prijavite se pomoću izabranog naloga.

Traka za adresu onemogućena je u SSO prozorima, ali bez obzira na to možete da koristite prikazanu URL adresu da biste proverili da li se recimo legitimni google.com domen koristi za prijavu na sajt.

Hakeri su u prošlosti pokušavali da kreiraju lažne SSO prozore koristeći HTML, CSS i JavaScript, ali obično postoji nešto u vezi sa prozorima što ih čini sumnjivim.

Novi „Browser in the Browser (BitB) Attack“ alat koji je objavio mr.d0x koristi unapred pripremljene šablone za kreiranje lažnih, ali realističnih Chrome iskačućih prozora koji uključuju prilagođene URL adrese. U suštini, ovaj napad podrazumeva lažne prozore pregledača unutar stvarnih prozora pregledača.

mr.d0x je šablone objavio na GitHubu. On je rekao BleepingComputeru da su šabloni veoma jednostavni za korišćenje i da se mogu koristiti za bilo koju onlajn platformu.

Ako koristite menadžer lozinki, BitB napad će biti neuspešan jer menažer lozinki neće automatski popunjavati podatke za prijavu zato što BitB ne prikazuje prave obrasce.

Pored toga, da bi ovakav napad bio uspešan, potencijalna žrtva se mora dovesti na sajt napadača, što znači da ako ste oprezni sa linkovima u imejl ili SMS porukama, mogli biste izbeći ovakav napad.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Stručnjaci za hardversku bezbednost iz Blackwing Intelligencea otkrili su ranjivosti u sistemu za potvrdu identiteta otiskom prsta Windows Hello, pok... Dalje