Lažni čistač Windowsa krije trojanca

Vesti, 30.04.2019, 11:30 AM

Lažni čistač Windowsa krije trojanca

Bezbednosni istraživači otkrili su web sajt na kome se nudi alat za čišćenje Windows računara koji je ustvari samo maska za trojanca AZORult koji krade lozinke i informacije.

AZORult je trojanac koji kada se instalira pokušava da ukrade korisničke lozinke iz pregledača, lozinke FTP klijenata, novčanike sa kriptovalutom, fajlove i još mnogo toga.

Umesto spama, exploit alata ili pomoći drugih trojanaca, napadači su se odlučili da naprave lažni Windows program i prateći web sajt sa koga će distribuirati trojanca.

Prošlog meseca, istraživač Benkov otkrio je web sajt gcleaner[]info koji je reklamirao Windows alat za čišćenje “đubreta” (neželjenih fajlova) pod nazivom G-Cleaner ili Garbage Cleaner. Sajt je dobro urađen i izgleda kao i bilo koji drugi legitimni sajt koji promoviše neki program.

Prema onom što piše na sajtu, G-Cleaner ili Garbage Cleaner je Windows alat koji uklanja privremene fajlove, nefunkcionalne prečice i nepotrebne unose u Registru. Sve u svemu, alat se reklamira kao i svi drugi alati za optimizaciju sistema.

Na sajtu se tvrdi da “G-Cleaner štiti vašu privatnost. Čisti vašu istoriju pregledanja i privremene internet fajlove, omogućavajući vam da budete sigurniji korisnik interneta i manje podložni krađi identiteta."

Čak i kada preuzmete i pokrenete program, to izgleda kao i kad pokrenete bezbroj drugih PC čistača. Program tvrdi da će skenirati vaš računar i ukloniti nepotrebne fajlove.

Kada se program G-Cleaner instalira, on će preuzeti glavne komponente lažnog čistača PC-ja i sačuvaće ih u C:ProgramDataGarbage Cleaner ili C:ProgramDataG-Cleaner foldere u zavisnosti od verzije.

Zatim izvlači fajl u %Temp% folder i pokreće ga. Ovaj fajl je komponenta malvera koja će pokušati da ukrade lozinke, podatke, novčanike i druge informacije na računaru.

Malver zatim šalje komandno-kontrolnom serveru fajl pod nazivom Encrypted.zip koji sadrži prikupljene podatke sa računare žrtve.

Sajt je još uvek u funkciji. Nekoliko istraživača je upozorilo na ovaj sajt, a nekoliko antivirusnih programa je detektovalo fajl sa sajta kao maliciozan.

Ovaj sajt i malver koji se distribuira sa sajta pokazuju koliko je važno da korisnici ne preuzimaju programe sa interneta bez provere.

Korisnici treba da provere sajt pre preuzimanja i instaliranja programa da bi znali da li je sajt pouzdan. Čak i ako je tako, uvek možete proveriti preuzeti preuzeti fajl pre pokretanja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Američka vlada podnela tužbu protiv Snoudena, traži njegovu zaradu od memoara

Američka vlada podnela tužbu protiv Snoudena, traži njegovu zaradu od memoara

Vlada Sjedinjenih Država podnela je juče tužbu protiv uzbunjivača Edvarda Snoudena, bivšeg saradnika CIA i NSA, koji je 2013. godine napustio zem... Dalje

Zbog greške u softveru LastPass lozinka koju ste uneli na jednom sajtu može biti ukradena na sajtu koji sledeći posetite

Zbog greške u softveru LastPass lozinka koju ste uneli na jednom sajtu može biti ukradena na sajtu koji sledeći posetite

LastPass je ispravio ranjivost koja bi mogla omogućiti zlonamernim web sajtovima neovlašćeni pristup korisničkim imenima i lozinkama sa prethodno... Dalje

OBAVEŠTENJE od godišnjem odmoru

Zbog godišnjih odmora sajt neće biti ažuriran od 02. do 18. septembra.... Dalje

Google će nagrađivati one koji mu prijave aplikacije koje zloupotrebljavaju podatke

Google će nagrađivati one koji mu prijave aplikacije koje zloupotrebljavaju podatke

Google je objavio da proširuje svoj Bug Bounty program kako bi poboljšao sigurnost Android aplikacija i dodataka za Chrome distribuiranih preko njeg... Dalje

Procureli podaci nemačkih i belgijskih korisnika programa lojalnosti MasterCarda

Procureli podaci nemačkih i belgijskih korisnika programa lojalnosti MasterCarda

Evropski ogranak kompanije MasterCard Inc. zvanično je obavestio belgijske i nemačke poverenike za zaštitu podataka o curenju podataka korisnika pr... Dalje