Lažni sajtovi popularnih brendova inficiraju uređaje posetilaca Windows i Android malverima

Vesti, 24.10.2022, 11:00 AM

Lažni sajtovi popularnih brendova inficiraju uređaje posetilaca Windows i Android malverima

BleepingComputer je upozorio na masovnu „typosquatting“ kampanju koja koristi preko 200 domena koji se lažno predstavljaju kao sajtovi 27 brendova, na kojima posetioci preuzimaju razne Windows i Android malvere.

„Typosquatting“ je stari metod prevare čiji je cilj da se ljudi dovedu na lažni veb sajt tako što prevaranti registruju ime domena slično onom koje koristi pravi brend.

Domeni koji se koriste u ovoj kampanji su veoma slični pravim, sa zamenjenim mestom jednog slova ili dodatnim slovom. Osim toga, lažni veb sajtovi su kopije originala ili su barem dovoljno ubedljivi, tako da nema mnogo toga što bi potencijalne žrtave upozorilo da su na pogrešnom mestu.

Žrtve obično završe na ovim sajtovima tako što pogrešno unesu naziv veb sajta koji žele da posete u traku za adresu pretraživača, što nije neuobičajeno kada kucate na mobilnom telefonu.

Međutim, korisnici se takođe mogu dovesti na ove sajtove putem fišing emailova ili SMS-a, direktnih poruka, objava na društvenim mrežama i forumima i na druge načine.

Neke od zlonamernih sajtova otkrila je kompanija za sajber bezbednost Cyble, koja je primetila domene koji oponašaju popularne prodavnice Android aplikacija kao što su Google Play, APKCombo i APKPure, kao i portale za preuzimanje aplikacija PayPal, VidMate, Snapchat i TikTok. Payce-google[.]com se lažno predstavlja kao Google novčanik, snanpckat-apk[.]com oponaša Snapchat, vidmates-app[.]com imitira VidMate, paltpal-apk[.]com PayPal, m-apkpures[.]com oponaša APKPure a tlktok-apk[.]link portal za preuzimanje aplikacije TikTok.

U svim ovim slučajevima, malver koji se isporučuje korisnicima koji pokušavaju da preuzmu APK-ove je ERMAC, bankarski trojanac koji cilja bankovne račune i novčanike za kriptovalute iz 467 aplikacija.

BleepingComputer je otkrio mnogo veću „typosquatting“ kampanju istih operatera, koja distribuira Windows malver. Ova kampanja koristi više od 90 veb sajtova koji imitiraju sajtove više od 27 popularnih brendova a ciljevi ove kampanje su infekcija uređaja korisnika Windows malverima, krađa ključeva za oporavak kriptovalute i distribucija malvera za Android.

Jedan od lažnih sajtova predstavljen je kao sajt veoma popularnog programa za uređivanje teksta Notepad++. Ovaj lažni sajt koristi domen „notepads-plus-plus[.]org“, koji ima samo jedno slovo „s“više od autentičnog sajta „notepad-plus-plus.org“. Fajlovi koje korisnici preuzimaju sa ovog sajta instaliraju malver za krađu informacija Vidar Stealer.

BleepingComputer je primetio i lažni sajt Tor projekta koji koristi domen „tocproject.com“. U ovom slučaju, veb sajt inficira uređaje posetilaca Agent Tesla keyloggerom i RAT-om.

Neki od veoma popularnih softvera koji se koriste u ovoj kampanji kao mamac za lažne sajtove su: thundersbird[.]org (Thunderbird), codevisualstudio[.]org koji se lažno predstavlja kao sajt Microsoftovog Visual Studio Code, braves-browsers[.]org (Brave veb pretraživač). Sva tri sajta inficiraju računare posetilaca malverom Vidar Stealer.

Raznolikost malvera koji se isporučuju žrtvama može ukazivati na to da operateri kampanje eksperimentišu sa različitim malverima kako bi videli šta najbolje funkcioniše.

Neki od ovih sajtova ciljaju i novčanike kriptovaluta.

Pregledači kao što su Google Chrome i Microsoft Edge imaju zaštitu od typosquattinga. Međutim, u ovim slučajevima oni nisu blokirali nijedan od domena.

Da biste se zaštitili od ovakvih napada, najbolji način da pronađete legitiman sajt je da potražite određeni brend u pretraživaču. Izbegavajte oglase prikazane u rezultatima pretrage, jer je bilo mnogo slučajeva gde su oglasi vodili ljude na lažne veb sajtove.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija zaplenila domene ransomware kartela LockBit

Policija zaplenila domene ransomware kartela LockBit

Ransomware kartel LockBit ostao je bez veb sajta koji je grupa koristila za objavljivanje imena novih žrtava. Na sajtu sada stoji obaveštenje da je ... Dalje

Google najavio novu funkciju Google Chromea koja će blokirati napade na kućne mreže

Google najavio novu funkciju Google Chromea koja će blokirati napade na kućne mreže

Veb pregledači su portal između vas i interneta, tako da bi trebalo da imaju odbrambene mehanizme koji mogu da spreče hakere da steknu uporište na... Dalje

Zbog masovnog sajber napada zaustavljena proizvodnja baterija u fabrikama Varta

Zbog masovnog sajber napada zaustavljena proizvodnja baterija u fabrikama Varta

Nemački proizvođač baterija i akumulatora za automobile Varta AG je saopštio da je sajber napad koji se dogodio u ponedeljak stavio van mreže pet... Dalje

''Nevidljivi malver'' RustDoor inficira Apple macOS uređaje

''Nevidljivi malver'' RustDoor inficira Apple macOS uređaje

Istraživači kompanije Bitdefender otkrili su novi macOS malver napisan u programskom jeziku Rust zbog čega je nazvan RustDoor, koji se neprimećen ... Dalje

Raspisana nagrada od 10 miliona dolara za informacije o članovima ransomware grupe Hive

Raspisana nagrada od 10 miliona dolara za informacije o članovima ransomware grupe Hive

Američki Stejt department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lociranja ključnih članova ra... Dalje