MS 'Patch Tuesday': 'Zero-day' ranjivost ispravljena tek posle 33 dana

Vesti, 14.07.2010, 00:29 AM

MS 'Patch Tuesday': 'Zero-day' ranjivost ispravljena tek posle 33 dana

Prošlog meseca kada je Google-ov istraživač za bezbednost Tavis Ormandy rešio da objavi detalje o ranjivosti u okviru Help i Support Center koja korisnike Windows XP i Windows Server 2003 izlaže opasnosti od hakerskih napada, Microsoft je javno ispoljio nezadovoljstvo zbog Ormandy-jeve odluke.

Ormandy je tvrdio da je pet dana pregovarao sa Microsoft-om i tek posle toga odlučio da izađe u javnost sa detaljima o ranjivosti kada nadležni iz kompanije nisu mogli da mu potvrde da će ovaj problem biti brzo rešen.

Sada, 33 dana kasnije, Microsoft izlazi u javnost sa MS10-042 ažuriranjem označenim kao “kritično” kako bi rešio problem koji je već doveo do hakerskih napada o kojima smo vas izvestili prošle nedelje.

Evo nekih detalja o ovomesečnom Microsoft-ovom 'patch' paketu:

MS10-042 (Kritično): Ranjivost u Help and Support Center

Ažuriranje rešava objavljenu ranjivost u Windows Help and Support Center u okviru podržanih izdanja Windows XP i Windows Server 2003. Ranjivost omogućava daljinsko izvršenje koda ako korisnik pregleđuje posebno napravljene web strane koristeći browser ili kliktanjem na posebno napravljeni link u email poruci. Ranjivost se ne može iskoristiti automatski preko email-a. Da bi napad bio uspešan, korisnik mora da klikne na link unutar email poruke.

MS10-043 (Kritično): Ranjivost u Canonical Display Driver

Ažuriranje rešava problem objavljene ranjivosti u Canonical Display Driver (cdd.dll). Iako je moguće da ova ranjivost omogućava daljinsko izvršenje koda, uspešno izvršenje koda je malo verovatno usled memorisjke randomizacije. U većini scenarija, verovatnije je da napadač koji uspešno iskoristi ranjivost može prouzrokovati da pogođeni sistem prestane da odgovara na komande i automatski se restartuje.

MS10-044 (Kritična): Ranjivosti u Microsoft Office Access ActiveX Controls

Ovo ažuriranje rešava dve privatno prijavljene ranjivosti u Microsoft Office Access ActiveX Controls. Ranjivosti mogu omogućiti daljinsko izvršenje koda ako korisnik otvori specijalno napravljeni Office fajl i pregleđuje web stranu koja izvršava ActiveX skriptu. Korisnici čiji su nalozi konfigurisani sa manjim korisničkim pravima na sistemu su manje pogođeni ovim ranjivostima od onih koji upravljaju sistemom sa pravima administratora.

MS10-045 (Važno): Ranjivost u Microsoft Office Outlook

Ažuriranje rešava problem ranjivosti koja je privatno prijavljena. Ranjivost može omogućiti daljinsko izvršenje koda ako korisnik otvori attachment u specijalno napravljenoj email poruci koristeći pri tom pogođenu verziju Microsoft Office Outlook. Napadač koji uspešno iskoristi ovu ranjivost može da se domogne istih korisničkih prava koje ima i sam korisnik kompjutera. Korisnici čiji su nalozi konfigurisani sa manjim korisničkim pravima na sistemu mogu biti manje pogođeni od onih korisnika koji upravljaju svojim sistemima sa pravima administratora.

Više detalja na


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp dodaje opciju podrazumevanog nestajanja poruka za nova ćaskanja

WhatsApp dodaje opciju podrazumevanog nestajanja poruka za nova ćaskanja

WhatsApp je objavio da je proširio funkcije kontrole privatnosti dodatkom podrazumevanog nestajanja poruka za sva novozapočeta ćaskanja. „Kad... Dalje

Firefox dobija zaštitu od grešaka u sopstvenom kodu

Firefox dobija zaštitu od grešaka u sopstvenom kodu

Mozilla uvodi novu funkciju za koju tvrdi da će Firefox učiniti najbezbednijim veb pregledačem koji je dostupan korisnicima. Nova funkcija je dizaj... Dalje

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

iPhone uređaji najmanje devet službenika američkog Stejt departmenta koji rade u Ugandi ili sa Ugandom hakovani su pomoću špijunskog softvera iz... Dalje

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, najavio je zabranu još š... Dalje

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Japanski tehnološki gigant Panasonic potvrdio je da su hakeri pristupili njegovoj internoj mreži. Panasonic je u saopštenju za javnost od 26. novem... Dalje