Malver Shamoon delo amatera

Vesti, 12.09.2012, 00:48 AM

Malver Shamoon delo amatera

Autori malvera Shamoon koji je korišćen u napadu na naftnu kompaniju Saudi Aramco a dve nedelje kasnije i na kompaniju RasGas su amateri, tvrde stručnjaci Kaspersky Lab-a.

“Glupe greške” kao što je korišćenje velikog slova “S” umesto malog “s” u kodu malvera i “primitivna” rešenja u programiranju ukazuju na to da su autori kompjuterskog virusa Shamoon najverovatnije amateri.

Ipak, šteta koju je napravio takav virus nije ni najmanje amaterska jer su u napadu u kome je korišćen ovaj malver na Saudi Aramco, koja je najveći svetski proizvođač nafte, oštećeni sistemi na 30000 računara a čitav sistem kompanije je bio odsečen od ostatka sveta.

Dokazi koje su analizom koda malvera Shamoon prikupili stručnjaci Kaspersky Lab-a ukazuju na to da su autori amateri, premda veoma vešti s obzirom na rezultate napada i činjenicu da su stvorili virus koji je veoma destruktivan, koji ima priličnu prohodnost i sposoban je za umnožavanje.

Tokom istrage je otkriven i deo slike umetnute u kod malvera na kojoj se vidi američka zastava koja gori. Autori malvera nisu ni pokušali da sakriju ovaj dokaz i čini se da je ideja bila da on bude otkriven što ukazuje na to da su oni time želeli da demonstriraju političke motive napada. “Šta više, oni su želeli da njihov protest koji je umetnut u malver ne prođe neprimećen,” kaže Dmitri Tarakanov iz Kaspersky Lab-a u tekstu na kompanijskom blogu Securelist.

Pitanje ko stoji iza napada na Aramco još uvek ostaje bez odgovora, uprkos tome što je grupa koja sebe naziva Cutting Sword of Justice preuzela odgovornost za napad za koji je rečeno da je upozorenje vlastima Saudijske Arabije i naročito kraljevskoj porodici ove zemlje.

Međutim, neki stručnjaci sumnjaju u istinitost ovih tvrdnji koje nisu dokazane iako je grupa obećala da će objaviti poverljiva dokumenta navodno ukradena tokom napada, koja do sada ipak nisu objavljena.

Dve nedelje posle napada na Saudi Aramco, sličan napad pogodio je i drugu kompaniju na Bliskom istoku RasGas. To je razlog za nervozu u kompanijama koje posluju u sektoru energetike na Bliskom istoku jer se postavlja pitanje ko je sledeći.

Seán Sullivan iz F-Secure smatra da su napadi delo konkurencije i da je reč o pokušajima da se utiče na cene nafte. Sajber napad kao ovaj je način da se utiče na cene nafte za one koji žele potrese na tržištu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje