Mastercard ispravio propuste, a Visa i dalje ne rešava problem moguće zloupotrebe ukradenih beskontaktnih kartica

Vesti, 31.08.2021, 11:00 AM

Mastercard ispravio propuste, a Visa i dalje ne rešava problem moguće zloupotrebe ukradenih beskontaktnih kartica

Tim naučnika sa Univerziteta ETH u Cirihu pronašao je način da se zaobiđu PIN kodovi na beskontaktnim karticama Mastercard i Maestro.

Ranjivost koja je sada zakrpljena, omogućila bi sajber kriminalcima da koriste ukradene Mastercard i Maestro kartice za plaćanje skupih proizvoda, a da ne moraju da unose PIN kodove za beskontaktno plaćanje.

Napad bi se mogao lako primeniti u realnom životu ako se otkriju nove greške u beskontaktnim protokolima.

Ideja koja stoji iza napada koji su istraživači opisali kao “čovek u sredini” (Man-in-the-Middle, MitM) je da se napadač umeša između ukradene kartice i PoS terminala. Da bi to postigao, napadaču je potrebna ukradena kartica, dva Android pametna telefona i prilagođena Android aplikacija.

Aplikacija je instalirana na oba pametna telefona, koji služe kao emulatori. Jedan pametni telefon se postavlja u blizini ukradene kartice i delovaće kao PoS emulator, koji treba da prevari karticu da pokrene transakciju i podeli podatke, dok će drugi pametni telefon delovati kao emulator kartice i prevarant će ga koristiti za dostavljanje izmenjenih detalja transakcije PoS terminalu u prodavnici.

Sa tačke gledišta PoS operatera, napad izgleda kao da klijent plaća svojom aplikacijom za mobilno plaćanje, ali u stvarnosti prevarant šalje izmenjene detalje transakcije dobijene sa ukradene kartice.

Naučnici su istu ovu šemu napada koristili prošle godine kada su otkrili način da se zaobiđu PIN-ovi za beskontaktno plaćanje Visa karticama.

Napad, opisan u naučnom radu objavljenom u septembru 2020. godine, omogućio je istraživačima da presretnu Visa podatke o beskontaktnom plaćanju, a zatim izmene detalje transakcije da bi se PoS terminal prevario da su PIN i identitet vlasnika kartice već verifikovani i potvrđeni na uređaju, zbog čega PoS nije morao da vrši ove provere.

Iako se činilo da je napad isuviše dobar da bi bio istinit, istraživači su rekli da su ga uspešno testirali sa karticama Visa Credit, Visa Debit, Visa Electron i V Pay u stvarnom svetu kako bi izvršili transakcije od 200 švajcarskih franaka, što je iznad ograničenja za PIN za švajcarske banke .

Međutim, tim naučnika iz Ciriha nastavio je istraživanje i usredsredio se na zaobilaženje PIN-a na drugim vrstama kartica koje nisu koristile Visa protokol beskontaktnog plaćanja.

U naučnom radu objavljenom u februaru i predstavljenom ovog meseca na USENIX konferenciji o bezbednosti, istraživački tim je rekao da je otkrio sličan problem sa beskontaktnim plaćanjem i sa Mastercard i Maestro karticama.

Razlika u ovom napadu je u tome što umesto da kažu PoS terminalu da je PIN već verifikovan, istraživači bi prevarili PoS terminal da pomisli da transakcija dolazi sa Visa kartice umesto sa Mastercard/Maestro kartice modifikujući Identifikator aplikacije (AID) legitimne kartice sa AID Visa kartice: A0000000031010. Napadač zapravo izvodi “Visa napad” od prošle godine i plaća proizvod bez navođenja PIN-a.

Istraživači su rekli da su uspešno testirali ovaj napad Mastercard Credit i Maestro karticama, sa transakcijama do 400 švajcarskih franaka.

Oni su objavili i video koji prikazuje koliko je lak i brz napad i kako zaposleni u prodavnicama nemaju šanse da razlikuju prevaranta koji koristi ovu tehniku od legitimnog kupca koji plaća svojim pametnim telefonom.

Istraživački tim je rekao da je o svom istraživanju obavestio i Visa i Mastercard, u čijem je vlasništvu brend Maestro.

Mastercard je ranije ove godine ispravio ove propuste, ali izgleda da Visa još uvek nije rešila ovaj problem.

Naučnici su rekli da neće objaviti svoju Android aplikaciju koju su koristili za ove napade kako bi se sprečila njena zloupotreba.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje