Microsoft u Edge uvodi novu opciju ''Automatski HTTPS''

Vesti, 03.06.2021, 09:30 AM

Microsoft u  Edge uvodi novu opciju ''Automatski HTTPS''

Microsoft Edge sada može automatski da prebaci korisnike na sigurnu HTTPS vezu prilikom posete veb sajtovima preko HTTP-a ako su omogućili novu funkciju "Automatski HTTPS".

Ova funkcija je trenutno na kanalima Canary i Developer za odabranu grupu korisnika Microsoft Edge 92.

„Automatski HTTPS prebacuje vaše veze sa veb sajtovima sa HTTP na HTTPS na sajtovima za koje postoji velika verovatnoća da podržavaju sigurniji protokol“, rekao je Microsoft.

„Spisak veb sajtova koje podržavaju HTTPS zasnovan je na Microsoftovoj analizi veba i pomaže u omogućavanju sigurnije veze na stotinama hiljada top-level domena.“

Automatski prelazak na HTTPS vezu štitiće korisnike Edgea od napada „čovek u sredini“ (MITM) tokom kojeg napadač može videti podatke razmenjene sa veb sajtovima preko nešifrovanih HTTP veza.

Podaci poslati i primljeni preko HTTP-a (uključujući lozinke, podatke o kreditnoj kartici i razne druge osetljive informacije) takođe mogu prikupiti zlonamerni programi koji se nalaze na kompromitovanom računaru.

HTTPS takođe osigurava da napadači koji pokušavaju da presretnu vaš veb saobraćaj neće moći da promene podatke koji se razmenjuju sa veb sajtovima.

Ako želite da ovu opciju testirate odmah, otvorite edge://settings/privacy i uključite „Automatski prebaci na sigurnije veze pomoću Automatskog HTTPS-a“ (“Automatically switch to more secure connections with Automatic HTTPS”).

Ako ova eksperimentalna funkcija još uvek nije stigla do vas, možete je omogućiti tako što ćete otići na edge://flags/#edge-automatic-https, uključiti “Automatski HTTPS“ (“Automatic HTTPS”) i ponovo pokrenuti pregledač.

HTTPS nadogradnje biće automatske, bez upozorenja, pa ćete pregledati veb kao što to obično radite, ali preko sigurne veze gde god je to moguće.

Iako će Automatski HTTPS podrazumevano prebaciti na HTTPS samo na onim sajtovima za koje je verovatno da podržavaju ovaj bezbedni protokol, takođe možete da odaberete da promenite sve veze, što će verovatno dovesti do grešaka ako veb sajt nema HTTPS podršku.

Microsoft nije prvi veći proizvođač veb pregledača koji je dodao opciju za automatsko omogućavanje HTTPS-a na svim veb sajtovima.

Na primer, Google Chrome podrazumevano postavlja HTTPS za URL adrese otkucane u traci za adresu ako nije naveden protokol.

Mozilla je takođe dodala režim HTTPS-Only Mode koji učitava sve veb sajtove putem HTTPS-a ili prikazuje poruke o grešci na sajtovima koji podržavaju samo stariji i manje siguran HTTP protokol (iako je podrazumevano onemogućen, ovaj režim se može omogućiti u podešavanjima pregledača).

Foto: Microsoft


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje