Microsoft u Edge uvodi novu opciju ''Automatski HTTPS''

Vesti, 03.06.2021, 09:30 AM

Microsoft u  Edge uvodi novu opciju ''Automatski HTTPS''

Microsoft Edge sada može automatski da prebaci korisnike na sigurnu HTTPS vezu prilikom posete veb sajtovima preko HTTP-a ako su omogućili novu funkciju "Automatski HTTPS".

Ova funkcija je trenutno na kanalima Canary i Developer za odabranu grupu korisnika Microsoft Edge 92.

„Automatski HTTPS prebacuje vaše veze sa veb sajtovima sa HTTP na HTTPS na sajtovima za koje postoji velika verovatnoća da podržavaju sigurniji protokol“, rekao je Microsoft.

„Spisak veb sajtova koje podržavaju HTTPS zasnovan je na Microsoftovoj analizi veba i pomaže u omogućavanju sigurnije veze na stotinama hiljada top-level domena.“

Automatski prelazak na HTTPS vezu štitiće korisnike Edgea od napada „čovek u sredini“ (MITM) tokom kojeg napadač može videti podatke razmenjene sa veb sajtovima preko nešifrovanih HTTP veza.

Podaci poslati i primljeni preko HTTP-a (uključujući lozinke, podatke o kreditnoj kartici i razne druge osetljive informacije) takođe mogu prikupiti zlonamerni programi koji se nalaze na kompromitovanom računaru.

HTTPS takođe osigurava da napadači koji pokušavaju da presretnu vaš veb saobraćaj neće moći da promene podatke koji se razmenjuju sa veb sajtovima.

Ako želite da ovu opciju testirate odmah, otvorite edge://settings/privacy i uključite „Automatski prebaci na sigurnije veze pomoću Automatskog HTTPS-a“ (“Automatically switch to more secure connections with Automatic HTTPS”).

Ako ova eksperimentalna funkcija još uvek nije stigla do vas, možete je omogućiti tako što ćete otići na edge://flags/#edge-automatic-https, uključiti “Automatski HTTPS“ (“Automatic HTTPS”) i ponovo pokrenuti pregledač.

HTTPS nadogradnje biće automatske, bez upozorenja, pa ćete pregledati veb kao što to obično radite, ali preko sigurne veze gde god je to moguće.

Iako će Automatski HTTPS podrazumevano prebaciti na HTTPS samo na onim sajtovima za koje je verovatno da podržavaju ovaj bezbedni protokol, takođe možete da odaberete da promenite sve veze, što će verovatno dovesti do grešaka ako veb sajt nema HTTPS podršku.

Microsoft nije prvi veći proizvođač veb pregledača koji je dodao opciju za automatsko omogućavanje HTTPS-a na svim veb sajtovima.

Na primer, Google Chrome podrazumevano postavlja HTTPS za URL adrese otkucane u traci za adresu ako nije naveden protokol.

Mozilla je takođe dodala režim HTTPS-Only Mode koji učitava sve veb sajtove putem HTTPS-a ili prikazuje poruke o grešci na sajtovima koji podržavaju samo stariji i manje siguran HTTP protokol (iako je podrazumevano onemogućen, ovaj režim se može omogućiti u podešavanjima pregledača).

Foto: Microsoft


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

OpenSubtitles, popularni veb sajt na kome možete naći titlove za filmove, objavio je da je hakovan prošle godine i da je posle napada plaćena otk... Dalje

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft je dodao Edgeu novu funkciju koja je dostupna na beta kanalu a koja će ublažiti eksploataciju nepoznatih ranjivosti. Nova funkcija je deo... Dalje

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

VPNLab.net koji su sajber kriminalci koristili za distribuciju ransomwarea i malvera, i ali i za druge kriminalne aktivnosti uklonjen je sa mreže 17.... Dalje

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Sajber kriminalci sve više zloupotrebljavaju Telegram za prodaju ukradenih finansijskih podataka anonimnim korisnicima aplikacije, kažu istraživač... Dalje

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Zbog greške u Safariju 15 može doći do curenja informacija o pretraživanju, a takođe i nekih od ličnih podataka povezanih sa korisnikovim Google... Dalje