Microsoft u Edge uvodi novu opciju ''Automatski HTTPS''

Vesti, 03.06.2021, 09:30 AM

Microsoft u  Edge uvodi novu opciju ''Automatski HTTPS''

Microsoft Edge sada može automatski da prebaci korisnike na sigurnu HTTPS vezu prilikom posete veb sajtovima preko HTTP-a ako su omogućili novu funkciju "Automatski HTTPS".

Ova funkcija je trenutno na kanalima Canary i Developer za odabranu grupu korisnika Microsoft Edge 92.

„Automatski HTTPS prebacuje vaše veze sa veb sajtovima sa HTTP na HTTPS na sajtovima za koje postoji velika verovatnoća da podržavaju sigurniji protokol“, rekao je Microsoft.

„Spisak veb sajtova koje podržavaju HTTPS zasnovan je na Microsoftovoj analizi veba i pomaže u omogućavanju sigurnije veze na stotinama hiljada top-level domena.“

Automatski prelazak na HTTPS vezu štitiće korisnike Edgea od napada „čovek u sredini“ (MITM) tokom kojeg napadač može videti podatke razmenjene sa veb sajtovima preko nešifrovanih HTTP veza.

Podaci poslati i primljeni preko HTTP-a (uključujući lozinke, podatke o kreditnoj kartici i razne druge osetljive informacije) takođe mogu prikupiti zlonamerni programi koji se nalaze na kompromitovanom računaru.

HTTPS takođe osigurava da napadači koji pokušavaju da presretnu vaš veb saobraćaj neće moći da promene podatke koji se razmenjuju sa veb sajtovima.

Ako želite da ovu opciju testirate odmah, otvorite edge://settings/privacy i uključite „Automatski prebaci na sigurnije veze pomoću Automatskog HTTPS-a“ (“Automatically switch to more secure connections with Automatic HTTPS”).

Ako ova eksperimentalna funkcija još uvek nije stigla do vas, možete je omogućiti tako što ćete otići na edge://flags/#edge-automatic-https, uključiti “Automatski HTTPS“ (“Automatic HTTPS”) i ponovo pokrenuti pregledač.

HTTPS nadogradnje biće automatske, bez upozorenja, pa ćete pregledati veb kao što to obično radite, ali preko sigurne veze gde god je to moguće.

Iako će Automatski HTTPS podrazumevano prebaciti na HTTPS samo na onim sajtovima za koje je verovatno da podržavaju ovaj bezbedni protokol, takođe možete da odaberete da promenite sve veze, što će verovatno dovesti do grešaka ako veb sajt nema HTTPS podršku.

Microsoft nije prvi veći proizvođač veb pregledača koji je dodao opciju za automatsko omogućavanje HTTPS-a na svim veb sajtovima.

Na primer, Google Chrome podrazumevano postavlja HTTPS za URL adrese otkucane u traci za adresu ako nije naveden protokol.

Mozilla je takođe dodala režim HTTPS-Only Mode koji učitava sve veb sajtove putem HTTPS-a ili prikazuje poruke o grešci na sajtovima koji podržavaju samo stariji i manje siguran HTTP protokol (iako je podrazumevano onemogućen, ovaj režim se može omogućiti u podešavanjima pregledača).

Foto: Microsoft


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

SAD uvele sankcije menjačnici kriptovaluta zbog pomoći ransomware bandama

SAD uvele sankcije menjačnici kriptovaluta zbog pomoći ransomware bandama

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je sankcije portalu menjačnice kriptovaluta Suex zbog pomaganja ransomware i drugim grupama koje se ... Dalje

Facebook upozoren da njegove nove pametne naočare mogu ozbiljno da ugroze privatnost ljudi

Facebook upozoren da njegove nove pametne naočare mogu ozbiljno da ugroze privatnost ljudi

Vodeće regulatorno telo EU za pitanja privatnosti izrazilo je zabrinutost zbog Facebookovih pametnih Ray-Ban naočara koje tehnološki gigant sada p... Dalje

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje