Microsoft započeo poslednju fazu povlačenja Internet Explorera

Vesti, 19.08.2021, 10:00 AM

Microsoft započeo poslednju fazu povlačenja Internet Explorera

Microsoftov veb pregledač Internet Explorer jedva je upotrebljiv nakon što je kompanija zvanično ukinula podršku za pregledač u Microsoft 365.

Više od godinu dana Microsoft je upozoravao da se Internet Explorer postepeno ukida i da korisnici koji ga i dalje koriste treba da pređu na druge pregledače, poput Microsoft Edgea.

Da bi naterao korisnike da pređu na moderan pregledač, Microsoft je u oktobru tiho instalirao „IEtoEdge BHO“, koji automatski preusmerava 3.773 veb sajta otvorena u Internet Exploreru na Microsoft Edge.

Zatim je u novembru Microsoft ukinuo podršku za Internet Explorer za Microsoft Teams preko veba.

Ove nedelje je Microsoft započeo sledeću fazu povlačenja Internet Explorera ukidanjem podrške za veb pregledač u Microsoft 365 aplikacijama.

„Podrška sada nije dostupna za Microsoft 365 aplikacije i usluge na IE11. Osim toga, ne bi trebalo očekivati nove funkcije prilikom pristupa Microsoft 365 aplikacijama i uslugama na IE11 a svakodnevno iskustvo korišćenja moglo bi se vremenom pogoršavati sve dok se aplikacije i usluge ne isključe”, objasnio je Microsoft.

Iako će Microsoft 365 aplikacije u IE za sada možda raditi ispravno, kompanija kaže da neće ponuditi nikakvu podršku ako naiđete na grešku u ovom softveru.

Microsoft kaže da korisnici Outlook Web App sa AAD nalozima i dalje mogu da pristupe usluzi pomoću Internet Explorera, i da će za sada sve raditi kako treba, ali da novih funkcija neće biti. Oni koji imaju standardne Microsoft naloge biće preusmereni na Outlook Web App Light.

„Baneri će se koristiti za komunikaciju i upozoravanje korisnika na predstojeće promene u iskustvu, poput prekida veze sa aplikacijama ili uslugama i/ili preusmeravanja.“

Iako će Internet Explorer automatski otvoriti Microsoft Edge kada pokušate da otvorite Office.com, moguće je koristiti smernice grupe da sprečite ovo preusmeravanje.

Vremenom će korisnici Internet Explorera koji se i dalje povezuju na Office.com bez preusmeravanja na Edge, primetiti da aplikacije više neće raditi ispravno i da će na kraju biti blokirane u pregledaču.

S obzirom da Internet Explorer i dalje koristi 4,5% korisnika, vreme je da i oni shvate da je došao kraj Internet Exploreru i pređu na Edge ili drugi pregledač.

Na kraju, korisnici neće imati izbora jer će Microsoft zvanično povući Internet Explorer 15. juna 2022. godine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI je rekao da agencija nije videla dokaze da se ruska vlada suprotstavila ransomware grupama koje deluju unutar njenih granica. „Na osnovu ono... Dalje