Mozilla u Firefoxu testira novu sigurnosnu funkciju ''Izolacija sajta''

Vesti, 20.05.2021, 10:00 AM

Mozilla u Firefoxu testira novu sigurnosnu funkciju ''Izolacija sajta''

Mozilla je započela sa implementacijom sigurnosne funkcije “Izolacija sajta” u Firefox Nightly i Firefox Beta, koja treba da zaštiti korisnike od napada pokrenutih preko zlonamernih veb sajtova.

Do sada su funkciju Izolacija sajta mogli da omoguće samo korisnici Firefox Nightly, platforme koju Mozilla koristi za testiranje novih funkcija koje još nisu spremne za šire predstavljanje.

Mozilla na ovoj funkciji radi od aprila 2018. godine u okviru projekta “Fisija”, a planove o uvođenju ove funkcije u Firefox Mozilla je prvi put objavila u februaru 2019. godine. Motivacija za razvoj ove funkcije bilo je otkriće ranjivosti Spectre i Meltdown koje su primorale proizvođače veb pregledača i čipova da u svoje proizvode ugrade odbranu koja neutrališe napade koji bi mogli probiti granicu između različitih aplikacija i omogućiti napadaču da dođe do lozinki, ključeva za šifrovanje i drugih vrednih informacija direktno iz memorije kernela računara. Takvi napadi mogu se pokrenuti sa veb sajtova, što je prinudilo proizvođače veb pregledača da traže rešenje koje bi zaštitilo korisnike od ovakvih napada.

Slična funkcija izolacije veb sajtova je dostupna i u Google Chromeu, a prvi put je objavljena kao eksperimentalna funkcija za korisnike Chrome 63 u decembru 2017. godine, da bi krajem maja 2018. godine postala dostupna svim korisnicima Chromea.

Nova funkcija funkcioniše kao sigurnosna granica između veb sajtova, tako što u učitava svaki veb sajt u sopstvenom odvojenom procesu operativnog sistema. Na taj način se zlonamerni veb sajtovi sprečavaju da pristupe poverljivim podacima, uključujući lozinke, brojeve kreditnih kartica i druge osetljive informacije, učitanim sa drugih veb sajtova.

Pored jačanja sigurnosti Firefoxa, očekuje se da će Izolacija sajta doneti i druge prednosti performansama pregledača, uključujući efikasniju upotrebu osnovnog hardvera i poboljšanu stabilnost.

Funkcija Izolacija sajta trenutno se testira u izdanjima Nightly i Beta Firefoxa za računare sa određenim brojem korisnika a "uskoro će biti dostupna za veći broj korisnika računara", kažu iz Mozille. Ako već sada želite da imate koristi od poboljšane bezbednosne arhitekture Firefoxa, možete je omogućiti preuzimanjem Firefox Nightly ili Beta odavde i sledeći ove korake:

Za Firefox Nightly:

1. Idite na about:preferences#experimental

2. Označite “Fission (Site Isolation)”

3. Ponovo pokrenite Firefox

Za Firefox Beta ili Release:

1. Idite na about:config

2. Podesite “fission.autostart” na “true”

3. Ponovo pokrenite Firefox

Foto: Mozilla


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Prošlog meseca grupa koja stoji iza ransomwarea DarkSide napala je Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. Napad je bio toliko... Dalje

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Ransomware Clop je ponovo u igri - nakon nedavnih hapšenja, grupa koja stoji iza ovog ransomwarea je počela da navodi nove žrtve na svom sajtu gde ... Dalje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje