Naslednik Emoteta, ''najopasnijeg malvera na svetu'', umešan je u svaki četvrti napad od početka godine

Vesti, 17.05.2021, 10:00 AM

Naslednik Emoteta, ''najopasnijeg malvera na svetu'', umešan je u svaki četvrti napad od početka godine

Nakon zajedničke akcije Europola, FBI, britanske Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala, holandske, nemačke, francuske, litvanske, kanadske i ukrajinske policije, usmerene protiv “najopasnijeg malvera na svetu”, kako je Europol opisao malver Emotet, brzo se postavilo jedno pitanje: koji će ga malver zameniti? Sada znamo i odgovor: naslednik Emoteta je Qbot.

Trenutne brojke pokazuju da je Qbot umešan u svaki četvrti otkriveni pokušaj napada (22% svih izbegnutih napada). Podaci nemačkog proizvođača antivirusnog softvera kompanije G DATA pokazuju da su u prvom tromesečju ove godine najviše kompanije na meti sajber kriminalaca, i da je za godinu dana broj napada na kompanije porastao za više od 60%, dok se broj napada na korisnike neznatno povećao za 1,9% u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine.

Kada je reč o Qbotu, on je najpre bio bankarski trojanac, kog su sajber kriminalci postepeno razvijali na “modularan način”. Sada ima dodatne elemente koje mu daju karakteristike crva, a istovremeno se koristi i za krađu podataka za prijavljivanje, ali i kao loader.

Kriminalci trenutno koriste postojeće e-mail konverzacije kojima dodaju novu poruku koja sadrži link do kompromitovanog veb sajta sa .zip fajlom. Qbot zatim preuzima ovaj .zip fajl i instalira malver na računar.

Qbotova lista potencijalnih ciljeva trenutno uključuje zdravstvene ustanove, vladine agencije, finansijske institucije i maloprodaje.

Pored Qbota, trenutno je aktivan i određeni broj trojanaca sa daljinskim pristupom (RAT). Više od 30% sprečenih napada izvedeno je pomoću AveMariaRAT ili njRAT. RAT-ovi omogućavaju daljinsko upravljanje i nadgledanje računara, a da korisnik to ne primeti. Između ostalog, napadači mogu da vide radnu površinu žrtve, evidentiraju pritiske tastera, pristupe kameri, kradu podatke za prijavu sačuvane u pregledačima ili da otpremaju i preuzimaju fajlove.

Trenutne RAT kampanje pokazuju da se trend pomera ka sve profesionalnijim sajber napadima. Trend je i podela rada kao i “okupljanje pojedinačnih komponenti u modularni lanac infekcije” koji sajber kriminalci plasiraju na tržište kao model “malvera kao usluge”.

Detaljna analiza trenutne kampanje grupe Aggah pokazuje da napadači pokušavaju da deaktiviraju mehanizme zaštite i otkrivanja na zaraženom računaru nakon što je korisnik aktivirao zlonamerni makro u fišing e-mailu. Inicijalna skripta traži da vidi koje je rešenje zaštite instalirano na sistemu, a zatim bira sledeću skriptu kako bi prevarila zaštitu. Pored toga, napadači takođe moduliraju svoju infrastrukturu čuvanjem zlonamernog koda na platformama poput Pastebina.

“U drugoj godini pandemije korona virusa, kompanije više nego ikad moraju da obrate pažnju na ljudski faktor u IT bezbednosti”, kaže Tim Berghof iz kompanije G DATA. “Rad na daljinu i pandemija doveli su zaposlene u stres, čineći ih ranjivijim na pokušaje napada. Zbog fizičke blizine posla i privatnog života, mnogi zaposleni su manje na oprezu nego što bi bili inače, pa je veća verovatnoća da će kliknuti na lažni e-mail. Takođe, često nema direktne komunikacije sa kolegama od kojih bi obično tražili savet. Situacija sa radom od kuće ide na ruku sajber kriminalcima i oni to kapitalizuju.”

Foto: G DATA


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Prošlog meseca grupa koja stoji iza ransomwarea DarkSide napala je Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. Napad je bio toliko... Dalje

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Ransomware Clop je ponovo u igri - nakon nedavnih hapšenja, grupa koja stoji iza ovog ransomwarea je počela da navodi nove žrtve na svom sajtu gde ... Dalje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje