Naučnici dokazali: Moguće je špijuniranje preko web kamere MacBook-a bez upozorenja

Vesti, 20.12.2013, 08:28 AM

Naučnici dokazali: Moguće je špijuniranje preko web kamere MacBook-a bez upozorenja

Ako to već niste pomisli, sledeći put kada sednete ispred svog laptop računara imajte na umu da je jedino što stoji između vas i ozbiljnog narušavanja vaše privatnosti malo upozoravajuće svetlo koje signalizira da je web kamera na vašem računaru aktivirana. Bez tog indikatora, ne biste mogli znati da li vas neko gleda.

Slučaj američke mis tinejdžerke Kesidi Vulf (19) koju je uz pomoć softvera na svom računaru i iSight kamere na njenom laptopu špijunirao Džared Abrahams, pokazao je da LED svetlo nije pouzdana odbrana od uljeza. Vulf je kasnije izjavila da nije videla upaljeno svetlo na svom laptopu tako da nije znala da je pod nadzorom. Osim Kesidi Vulf, Abrahams je špijunirao i druge žene da bi zatim ucenjivao svoje žrtve preteći im da će objaviti njihove fotografije. Naime, Abrahams je fotografisao žrtve dok su se presvlačile, a da one pri tom nisu znale šta se dešava.

Prilikom pretresa, FBI je pronašao softver na Abrahamsovom računaru koji mu je, kako su rekli istražitelji, omogućio da špijunira Kesidi Vulf i druge žene.

Većina laptop računara sa web kamerama ima LED svetlo koje bi trebalo da se uključi svaki put kada je uključena kamera. Ono što se dogodilo Abrahamsovim žrtvama ne bi trebalo da bude moguće.

Ipak, nedavno je stiglo i priznanje iz FBI da je već godinama agencija u mogućnosti da isključi upozoravajuće svetlo web kamere tako da onaj koji je pod nadzorom ne zna da je kamera uključena.

Da su naši računari ranjiviji nego što mislimo sada su pokazali i naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins Stiven Čekovej i Metju Broker koji su prošle nedelje objavili dokument „iSeeYou: Disabling the MacBook Webcam Indicator LED“ („Vidim te: Isključivanje LED indikatora web kamere Mac Book-a“) koji je rezultat njihovog uspelog poduhvata da reprogramiraju LED indikator i kameru na MacBook tako da rade nezavisno jedan od drugog.

MacBook je dizajniran tako da spreči aktivaciju iSight kamere bez uključivanja upozoravajućeg svetla. Ali istraživači su uspeli da zaobiđu ovu restrikciju, reprogramiranjem mikrokontrolera u kameri.

Naučnici su svoje istraživanje obavili na starijim MacBook i iMac modelima (pre 2008. godine), ali kažu da bi slična tehnika mogla biti primenjena i na novijim računarima i drugih proizvođača.

Njihova tehnika ne zahteva od hakera da ima fizički pristup računaru niti da ima administratorske privilegije na računaru. Softver koji su koristili za daljinsku kontrolu iSight je RAT (Remote Adminstration Tool),alat za daljinsko upravljanje koji se regularno koristi za upravljanje velikim brojem računara u institucijama kao što je univerzitet sa koga dolaze dvojica naučnika.

Možda vam posle ovoga predlog poznatog stručnjaka za bezbednost Čarlija Milera neće izgledati kao preterivanje. „Najsigurnija stvar koju možete da uradite je da stavite traku na vašu kameru“, kaže Miler.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Izrael pokrenuo istragu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Izrael pokrenuo istragu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Izraelske vlasti pokrenule su istragu protiv proizvođača softvera za nadzor, izraelske kompanije NSO Grupa, zbog izveštaja koji je nedavno objavio ... Dalje

Ucenjeni ucenjivači: Napadnut forum ransomware bande, napadač traži 5000 dolara

Ucenjeni ucenjivači: Napadnut forum ransomware bande, napadač traži 5000 dolara

Rebrendiranje ransomware bande Babuk čini se ne ide baš najbolje. Izgleda da je ova kriminalna grupa i sama postala žrtva ucene. Poslednji poduhvat... Dalje

Bajden: Ozbiljni sajber napadi mogli bi dovesti do ''pravog oružanog rata''

Bajden: Ozbiljni sajber napadi mogli bi dovesti do ''pravog oružanog rata''

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je da bi sajber napadi koji bi doveli do ozbiljnih posledica mogli eskalirati u „pravi oružani rat&ld... Dalje

Zbog hakerskih napada, Apple objavio hitna ažuriranja za Mac, iPhone i iPad uređaje

Zbog hakerskih napada, Apple objavio hitna ažuriranja za Mac, iPhone i iPad uređaje

Ako ste vlasnik iPhonea, iPada ili Maca, trebalo bi da odmah ažurirate sistem. Apple je objavio hitno bezbednosno ažuriranje za svoje uređaje, nako... Dalje

No More Ransom uštedeo milijardu evra milionima žrtava ransomwarea

No More Ransom uštedeo milijardu evra milionima žrtava ransomwarea

Projekat No More Ransom proslavio je petu godišnjicu više nego dobrim rezultatima. Od kada je pokrenut, šest miliona žrtava je zahvaljujući proje... Dalje