Naučnici dokazali: Moguće je špijuniranje preko web kamere MacBook-a bez upozorenja

Vesti, 20.12.2013, 08:28 AM

Naučnici dokazali: Moguće je špijuniranje preko web kamere MacBook-a bez upozorenja

Ako to već niste pomisli, sledeći put kada sednete ispred svog laptop računara imajte na umu da je jedino što stoji između vas i ozbiljnog narušavanja vaše privatnosti malo upozoravajuće svetlo koje signalizira da je web kamera na vašem računaru aktivirana. Bez tog indikatora, ne biste mogli znati da li vas neko gleda.

Slučaj američke mis tinejdžerke Kesidi Vulf (19) koju je uz pomoć softvera na svom računaru i iSight kamere na njenom laptopu špijunirao Džared Abrahams, pokazao je da LED svetlo nije pouzdana odbrana od uljeza. Vulf je kasnije izjavila da nije videla upaljeno svetlo na svom laptopu tako da nije znala da je pod nadzorom. Osim Kesidi Vulf, Abrahams je špijunirao i druge žene da bi zatim ucenjivao svoje žrtve preteći im da će objaviti njihove fotografije. Naime, Abrahams je fotografisao žrtve dok su se presvlačile, a da one pri tom nisu znale šta se dešava.

Prilikom pretresa, FBI je pronašao softver na Abrahamsovom računaru koji mu je, kako su rekli istražitelji, omogućio da špijunira Kesidi Vulf i druge žene.

Većina laptop računara sa web kamerama ima LED svetlo koje bi trebalo da se uključi svaki put kada je uključena kamera. Ono što se dogodilo Abrahamsovim žrtvama ne bi trebalo da bude moguće.

Ipak, nedavno je stiglo i priznanje iz FBI da je već godinama agencija u mogućnosti da isključi upozoravajuće svetlo web kamere tako da onaj koji je pod nadzorom ne zna da je kamera uključena.

Da su naši računari ranjiviji nego što mislimo sada su pokazali i naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins Stiven Čekovej i Metju Broker koji su prošle nedelje objavili dokument „iSeeYou: Disabling the MacBook Webcam Indicator LED“ („Vidim te: Isključivanje LED indikatora web kamere Mac Book-a“) koji je rezultat njihovog uspelog poduhvata da reprogramiraju LED indikator i kameru na MacBook tako da rade nezavisno jedan od drugog.

MacBook je dizajniran tako da spreči aktivaciju iSight kamere bez uključivanja upozoravajućeg svetla. Ali istraživači su uspeli da zaobiđu ovu restrikciju, reprogramiranjem mikrokontrolera u kameri.

Naučnici su svoje istraživanje obavili na starijim MacBook i iMac modelima (pre 2008. godine), ali kažu da bi slična tehnika mogla biti primenjena i na novijim računarima i drugih proizvođača.

Njihova tehnika ne zahteva od hakera da ima fizički pristup računaru niti da ima administratorske privilegije na računaru. Softver koji su koristili za daljinsku kontrolu iSight je RAT (Remote Adminstration Tool),alat za daljinsko upravljanje koji se regularno koristi za upravljanje velikim brojem računara u institucijama kao što je univerzitet sa koga dolaze dvojica naučnika.

Možda vam posle ovoga predlog poznatog stručnjaka za bezbednost Čarlija Milera neće izgledati kao preterivanje. „Najsigurnija stvar koju možete da uradite je da stavite traku na vašu kameru“, kaže Miler.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje